25/11/2021

Τουρκία - Η.Α.Ε: Συμφωνία για 10 δισ. δολ. επενδύσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος, υποδέχθηκε τον διάδοχο Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ και υπέγραψαν συμφωνίες για επενδύσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Τουρκία. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν επενδύσεις σε ενέργεια, πετροχημικά, τεχνολογία, μεταφορές, υποδομές, υγεία, ενέργεια καθώς και χρηματοδοτήσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 3 GW στην Τουρκία. Επίσης, συνεργασία με την Τουρκία στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των τροφίμων και της γεωργίας. Tα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στοχεύουν επίσης να ανοίξουν έναν εμπορικό δρόμο προς την Τουρκία, μέσω του Ιράν. Είναι η πρώτη φορά που υπογράφονται τόσο ολοκληρωμένες οικονομικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών μετά την ένταση.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, συζήτησε με αξιωματούχους των ΗΑΕ, για την υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Şahap Kavcıoğlu έχει μια προκαταρκτική συνάντηση με αξιωματούχους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που επισκέφθηκαν σήμερα την Τουρκία, σχετικά με μια πιθανή συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων μεταξύ των δύο χωρών.Το Reuters ανέφερε ότι δύο πηγές με γνώση του θέματος επιβεβαίωσαν τις σημερινές συναντήσεις του Kavcıoğlu στην Προεδρία. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν σχολίασε το θέμα.

ΑΜΠΕ

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεννόησης που υπέγραψαν οι δύο πλευρές περιλαμβάνουν τα εξής θέματα όπως παρουσιάζονται από την ιστοσελίδα των Εμιράτων:
 1. Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Μονάδας Οικονομικών Πληροφοριών στα ΗΑΕ και του Συμβουλίου Έρευνας Οικονομικών Εγκλημάτων στην Τουρκία για συνεργασία και ανταλλαγή οικονομικών πληροφοριών.
 2. Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Abu Dhabi Ports Company και του Τουρκικού κρατικού ταμείου περιουσίας.
 3. Συμφωνία συνεργασίας για το επενδυτικό κεφάλαιο της Abu Dhabi Holding Company με το Τουρκικό κρατικό ταμείο περιουσίας.
 4. Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Abu Dhabi Holding Company και του Γραφείου Επενδύσεων στην Τουρκία.
 5. Μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών του Άμπου Ντάμπι και του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.
 6. Μνημόνιο κατανόησης για την ανταλλαγή πληροφοριών στον τραπεζικό τομέα μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
 7. Συμφωνία αμοιβαίας διοικητικής συνεργασίας σε τελωνειακά θέματα μεταξύ ΗΑΕ και Τουρκίας.
 8. Μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
 9. Μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στον περιβαλλοντικό τομέα.

Στο περιθώριο της επίσκεψης τυπογράφηκαν τα εξής:
 1. Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών «Abu Dhabi Holding» και της τουρκικής «Kalyon Yatrim Holding».
 2. Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Pure Health for Medical Equipment και της CCN Holding Group.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει υπογράψει συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα για 6 δισεκατομμύρια δολάρια, με το Κατάρ για 15 δισεκατομμύρια δολάρια και με τη Νότια Κορέα για 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά οι συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων που έχει υπογράψει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μέχρι τώρα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η υπό υπογραφή συμφωνία με τα ΗΑΕ, ανέρχονται στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment