13/10/2021

Ε.Ε - Ουκρανία: "Eιδική εταιρική σχέση"

Την ενίσχυση της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, οι οποίοι εκπροσώπησαν την ΕΕ στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την 23η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδίδει ύψιστη σημασία στις σχέσεις της με την Ουκρανία. Μαζί οικοδομήσαμε μια ειδική εταιρική σχέση, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία αλληλεγγύη και φιλία. Συμμεριζόμαστε την προσήλωση στην ενίσχυση της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε σημειώσει πρόοδο σε πολλούς τομείς. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πάνω στις αναξιοποίητες ακόμη ευκαιρίες που προσφέρει η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. Το γεγονός αυτό, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη ενότητα στο θέμα των κυρώσεων, αποδεικνύει τη δέσμευση της ΕΕ έναντι της Ουκρανίας —μια δέσμευση που παραμένει αδιάλειπτη», δήλωσε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του ο κ. Μπορέλ αφού επεσήμανε ότι «η ΕΕ είναι ο ισχυρότερος και πιο αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος της Ουκρανίας», τόνισε ότι σήμερα «επιβεβαιώνουμε επίσης εκ νέου τη συνεχή πολιτική στήριξη της ΕΕ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και την πολιτική μη αναγνώρισης της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ε.Ε και η Ουκρανία σημείωσαν πρόοδο σε ορισμένους βασικούς τομείς συνεργασίας, με τρεις νέες συμφωνίες.

Υπογραφή συμφωνίας-ορόσημου για τις αεροπορικές μεταφορές: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία υπέγραψαν συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών, ανοίγοντας το δρόμο για έναν «Κοινό Αεροπορικό Χώρο» μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, με βάση κοινά υψηλά πρότυπα σε σημαντικούς τομείς όπως η αεροπορική ασφάλεια, η προστασία από έκνομες ενέργειες και η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας. Πρόκειται για μια συμφωνία που «θα προωθήσει την πρόσβαση στην αγορά και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στους καταναλωτές και τις αεροπορικές εταιρείες και των δύο πλευρών». Η Ουκρανία, ως αγορά αερομεταφορών, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότητα για την ΕΕ, δεδομένου ότι το 2019 ήταν η 13η μεγαλύτερη αγορά εκτός ΕΕ, με 9,8 εκατομμύρια επιβάτες. Οι αεροπορικές μεταφορές επιβατών αλλά και εμπορευμάτων μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η τάση αυτή διακόπηκε μόνο κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID. Η Ουκρανία θα ευθυγραμμίσει περαιτέρω τη νομοθεσία της με τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ στις αεροπορικές μεταφορές, σε τομείς όπως η αεροπορική ασφάλεια, η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, η προστασία από έκνομες ενέργειες, το περιβάλλον, η οικονομική ρύθμιση, ο ανταγωνισμός, η προστασία των καταναλωτών και άλλες κοινωνικές πτυχές. Όλες οι αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ θα είναι σε θέση να εκτελούν απευθείας πτήσεις από οπουδήποτε στην ΕΕ προς οποιοδήποτε αεροδρόμιο στην Ουκρανία και το ίδιο θα ισχύει για τις ουκρανικές αεροπορικές εταιρείες. Όλα τα όρια και οι περιορισμοί στις πτήσεις μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ θα αρθούν και οι διατάξεις για τον ανοικτό και θεμιτό ανταγωνισμό θα εγγυώνται ισότιμους όρους ανταγωνισμού. «Η συμφωνία θα διευκολύνει τις διαπροσωπικές επαφές και θα διευρύνει τις εμπορικές ευκαιρίες και το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας. Θα αποτελέσει επίσης πολύτιμο μέσο για την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας και, ειδικότερα, της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών». Μολονότι η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί και από τις δύο πλευρές πριν από την επίσημη έναρξη ισχύος της, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τη σημερινή υπογραφή.

Σύνδεση της Ουκρανίας με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» : Η σύνοδος κορυφής έδωσε επίσης την ευκαιρία να ολοκληρωθεί η σύνδεση της Ουκρανίας με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, καθώς και με το πρόγραμμα έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρατόμ για την περίοδο 2021-2025. Ουκρανοί ερευνητές και φορείς καινοτομίας μπορούν πλέον να συμμετέχουν σ’ αυτά τα δύο προγράμματα, με προϋπολογισμό 95,5 δισ. ευρώ και 1,38 δισ. ευρώ αντίστοιχα, υπό τους ίδιους όρους με οντότητες των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτή η συνεργασία στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας ενισχύει περαιτέρω τη συμμαχία μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας για την επίτευξη κοινών προτεραιοτήτων, όπως η διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» είναι ένα από τα κύρια εργαλεία που διαθέτει η Ευρώπη για να υλοποιήσει τη στρατηγική της για διεθνή συνεργασία. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε ερευνητές και φορείς καινοτομίας από όλη την υφήλιο, οι οποίοι μπορούν να συνεργαστούν με εταίρους στην ΕΕ για να προετοιμάσουν προτάσεις.

Σύνδεση της Ουκρανίας με το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη»: Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής οριστικοποιήθηκε επίσης η σύνδεση της Ουκρανίας με το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα για την περίοδο 2021-2027. Το νέο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» εξακολουθεί να στηρίζει και να προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά, τη δημιουργικότητα, τη διεθνοποίηση, τον επαγγελματισμό, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα. Ουκρανικοί πολιτιστικοί και δημιουργικοί οργανισμοί μπορούν πλέον να συμμετέχουν στο εμβληματικό πρόγραμμα της Ευρώπης ύψους 2,44 δισ. ευρώ, υπό τους ίδιους όρους με οντότητες των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαβεβαίωσαν ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία να διασφαλίσει σταθερές προμήθειες φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα και να θωρακίσει τη χώρα από οποιαδήποτε μείωση της ρωσικής παραγωγής. Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφερόμενος στις ανησυχίες της Ουκρανίας για την μακροπρόθεσμη συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η Ουγγαρία με την Ρωσία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου με την οποία παρακάμπτονταν το σύστημα των ουκρανικών αγωγών διαμετακόμισης φυσικού αερίου, η οποία είχε ζητήσει από την ΕΕ να διερευνήσει αν η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει τους ενεργειακού κανόνες της ΕΕ, κατέστησε σαφές ότι η Ουγγαρία ως μέλος της ΕΕ είναι ελεύθερη να συνάπτει διμερείς συμφωνίες. «Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να κάνουν διμερείς συμφωνίες.Απ’ όσο γνωρίζω στην συμφωνία μεταξύ της Ουγγαρίας και της Gazprom δεν υπάρχει τίποτα το μη νόμιμο, τίποτα που να αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία», », δήλωσε ο Μπορέλ.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment