19/10/2021

Bank of America: Για την "πράσινη" μετάβαση θα απαιτηθούν 150 τρισ. για μηδενικούς ρύπους (5 τρισ.δολάρια σε ετήσιες επενδύσεις)

Η Bank of America, αποκάλυψε τη δυσοίωνη αλήθεια για τη σταυροφορία ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θα κοστίσει 150 τρισ. δολάρια, ή αλλιώς 750 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας ή 40 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας.

Είναι δυνατόν να επιτευχθεί μηδενική εκπομπή ρύπων; Μάλλον είναι, σύμφωνα με την BofA, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος και πολύ χρήμα, με το κόστος τα επόμενα 30 χρόνια να ξεπερνά τα 150 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή δύο φορές το τρέχον παγκόσμιο ΑΕΠ. Για να επιτευχθεί ένας «καθαρός μηδενικός» κόσμος για τα επόμενα 30 χρόνια απαιτούνται 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες επενδύσεις. Επιπλέον, πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν ζητήματα γεωπολιτικής φύσεως, έλλειψης πόρων (π.χ. τόσο το νικέλιο όσο και το λίθιο αναμένεται να εκλείψουν το 2024), ενώ παράλληλα αναμένεται να ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA θα ξεπεράσουν το 3% σε ετήσια βάση.

Η BofA θεωρεί ότι ο ιδιωτικός τομέας φυσικά δεν έχει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση αυτής της επένδυσης, γι 'αυτό εκτιμά ότι το σύνολο ή τμήματα του λογαριασμού θα πρέπει να καλυφθούν από τις κεντρικές τράπεζες με τη μορφή δεκάδων τρισεκατομμυρίων μέσω QE. (Τα QE είναι ουσιαστικά δημιουργία εσόδων από χρέη άρα τα 150 τρισεκατομμύρια δολάρια νέου χρέους θα είχαν καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία).

Σε αυτήν την περίπτωση πάμε στο σενάριο της "πλήρους νομισματοποίησης", όπου οι κεντρικές τράπεζες εισάγουν ρευστότητα 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο μέσω QE για 30 χρόνια, οδηγώντας σε αύξηση 3% του πληθωρισμού για μια δεκαετία. Αυτός ο πληθωρισμός είναι πέρα ​​από ό,τι ήδη έρχεται λόγω της ενεργειακής μετάβασης. Εκεί φτάνουμε στο punchline, γιατί όπως παραδέχεται η BofA, η σταυροφορία εναντίον της κλιματικής αλλαγής, το δόγμα ESG, ο κόσμος "Net Zero", όπως θέλει κανείς να τον ονομάσει, είναι όλα για το "πράσινο φως" του μεγαλύτερου επεισοδίου QE στην ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: https://www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/593791/

ΣΧΕΤΙΚΟ: https://www.bankingnews.gr/energeia/articles/593694/

No comments :

Post a Comment