27/07/2021

Μαγνητικό κράνος συρρίκνωσε θανατηφόρο όγκο στην πρώτη του δοκιμή

Ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα κράνος που δημιουργεί μαγνητικό πεδίο για να συρρικνώσουν θανατηφόρο όγκο. Το κράνος διαθέτει τρεις περιστρεφόμενους μαγνήτες συνδεδεμένους σε έναν ηλεκτρονικό ελεγκτή με βάση μικροεπεξεργαστή, που λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Η δοκιμή αυτή σηματοδότησε την πρώτη μη επεμβατική θεραπεία για μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, γνωστή ως γλοιοβλάστωμα.

Ο 53χρονος ασθενής που υποβλήθηκε στη θεραπεία τελικά πέθανε λόγω ενός άσχετου τραυματισμού. Ωστόσο, η αυτοψία του εγκεφάλου του έδειξε ότι η διαδικασία είχε αφαιρέσει το 31% της μάζας του όγκου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο της θεραπείας, ο ασθενής φορούσε τη συσκευή για πέντε εβδομάδες σε μια κλινική και στη συνέχεια στο σπίτι του με τη βοήθεια της συζύγου του. Η προκύπτουσα θεραπεία με μαγνητικό πεδίο που δημιουργήθηκε με το κράνος χορηγήθηκε αρχικά για δύο ώρες και στη συνέχεια αυξήθηκε έως και έξι ώρες το μέγιστο την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, η μάζα και ο όγκος του όγκου του ασθενούς, συρρικνώθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο, με τη συρρίκνωση να φαίνεται να συσχετίζεται με τη δόση της θεραπείας.

Λεπτομέρειες της διαδικασίας έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Frontiers in Oncology.

No comments :

Post a Comment