28/07/2021

Σκόπια: Αλβανικό κόμμα ζητά στις ταυτότητες να γράφεται η εθνότητα

Το Κίνημα "Besa" δεν υποχωρεί και επιμένει στις νέες ταυτότητες να τεθεί και η εθνότητα του κατόχου (που θα καθορίζει τη μειονότητα στην οποία ανήκει). Όπως σημειώνει η tv21 έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που το κόμμα του Μπιλάλ Κασάμι καθόρισε τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά η υπόσχεση δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί. Παρόλο που ο πρέσβης της Ε.Ε, Ντέιβιντ Γκερ, δήλωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν αποτελεί πρακτική στην Ε.Ε, ο Γενικός Γραμματέας του Besa, Αριάνιτ Χότζα, δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει και ότι θα ολοκληρώσουν το αίτημά τους.

«Εάν η Βόρεια Μακεδονία γίνει μέλος της Ε.Ε τον Αύγουστο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα». Εάν αυτό αποτελεί εμπόδιο στον κανονισμό της ΕΕ, σίγουρα θα τεθεί στο σημείο αναφοράς της Ε.Ε και όταν έρθει η ώρα, τότε θα τον αλλάξουμε. Αλλά για αυτό που συμφωνήσαμε, δεν σκοπεύουμε να τα παρατήσουμε και θα πάμε στο τέλος για να το υπερασπιστούμε, γιατί πιστεύουμε ότι η πρόταση είναι μια δίκαιη και πραγματική λύση στην εθνικότητα», δήλωσε ο Αριάνιτ Χότζα.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Ζάεφ λέει ότι υποστηρίζει την πρόταση, αλλά προσθέτει ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, λόγω, όπως είπε, της πρακτικής στην Ε.Ε και τις τροπολογίες που υπέβαλε στο Κοινοβούλιο το Αριστερό Κόμμα. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύριο συνάντηση με τον Πρόεδρο του Besa, Μπιλάλ Κασάμι, στην οποία θα συζητήσουν το θέμα της εθνοτικής στήλης, αλλά το κύριο θέμα της συζήτησης θα είναι οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment