22/04/2021

Ε.Ε: Νέοι κανονισμοί για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 21 Απριλίου νέους κανονισμούς που θα διέπουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Oι κανονισμοί της Ε.Ε. θα καθιστούν παράνομη τη χρήση του Α.Ι στην αναγνώριση προσώπου, την παρακολούθηση και τους αλγορίθμους που παρατηρούν την ανθρώπινη συμπεριφορά, με σκοπό να περιορίσουν τη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας. Επιπλέον, θα θέτουν όρια γύρω από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε μια σειρά δραστηριοτήτων – από αυτοκινούμενα οχήματα μέχρι αποφάσεις μίσθωσης, τραπεζικό δανεισμό, επιλογές εγγραφής σχολείου και βαθμολογία εξετάσεων.Οι νέες προτάσεις καλύπτουν επίσης τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από την αστυνομία και τα δικαστήρια – τομείς που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» επειδή θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλεια ή και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων. Ορισμένες χρήσεις του AI θα απαγορευτούν εντελώς, συμπεριλαμβανομένης της real-time αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους, αν και θα υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις για την εθνική ασφάλεια και για άλλους σκοπούς. Οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα κράτη-μέλη.

Οι κανονισμοί επηρεάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικούς γίγαντες που έχουν επενδύσει πόρους στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης – συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Google, Facebook και Microsoft – αλλά και δεκάδες άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν το software για να αναπτύξουν ιατρική, να αναλάβουν ασφαλιστήρια συμβόλαια και να κρίνουν την πιστοληπτική ικανότητα.Οι εταιρείες που παραβιάζουν τους νέους κανονισμούς – που ενδέχεται να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να περάσουν από τη διαδικασία χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. – ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 6% των παγκόσμιων πωλήσεων. Οι κανονισμοί της Ε.Ε. θα απαιτούν από εταιρείες που παρέχουν τεχνητή νοημοσύνη σε περιοχές υψηλού κινδύνου, να παρέχουν στους ρυθμιστικούς φορείς απόδειξη της ασφάλειάς της, συμπεριλαμβανομένων εκτιμήσεων κινδύνου και τεκμηρίωσης, που εξηγούν πώς λαμβάνει αποφάσεις η τεχνολογία. Οι εταιρείες πρέπει επίσης να εγγυώνται την ανθρώπινη εποπτεία στον τρόπο δημιουργίας και χρήσης των AI συστημάτων. Επιπλέον, ορισμένες εφαρμογές, όπως τα chatbots που παρέχουν ανθρωπογενείς συνομιλίες σε καταστάσεις εξυπηρέτησης πελατών και τα software που δημιουργούν “deepfakes“, πρέπει να καθιστούν σαφές στους χρήστες ότι αυτό που βλέπουν έχει δημιουργηθεί από υπολογιστή.

Στόχος με τους νέους κανονισμούς είναι οι Ευρωπαίοι να μπορούν να εμπιστεύονται όλα όσα έχει να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Το συντονισμένο σχέδιο περιγράφει τις απαραίτητες αλλαγές πολιτικής και τις απαραίτητες επενδύσεις σε επίπεδο κρατών-μελών, για την ενίσχυση της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στην ανάπτυξη ανθρωποκεντρικής, βιώσιμης, ασφαλούς και αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης χωρίς αποκλεισμούς.

https://www.secnews.gr/346355/ee-aystiroteroi-kanonismoi-gia-tin-xrisi-tis-texnitis-noimosynis-ai/

No comments :

Post a Comment