26/03/2021

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 2020-2025

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ , ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ. [ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ]. Ο ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΝ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ..."ΜΑΝΙΦΕΣΤΩΝ".

ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
  • Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας (NationalCybersecurityAuthority).
  • Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (Ε.Υ.Π.)
  • Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) (ΓΕΕΘΑ/ΔΙΚΥΒ)
  • Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΕΛ.ΑΣ)
  • Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.).
  • Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνίων Και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)
  • Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.)
  • Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (Κ.Ε.Μ.Ε.Α)

Πέραν των ανωτέρω εμπλεκομένων φορέων, στους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς συγκαταλέγονται:
Τα Υπουργεία, ως επιτελικές πολιτικοδιοικητικές δομές, μέσω των οποίων διαμορφώνεται και υλοποιείται το κυβερνητικό έργο. Ειδικότερα, πέρα από τα Υπουργεία που έχουν οριζόντιο χαρακτήρα (π.χ. Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Οικονομικών), σημαντικό ρόλο έχουν και τα τομεακά Υπουργεία, στα οποία αναπτύσσονται συγκεκριμένοι τομείς πολιτικής (π.χ. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων), με εξέχουσα σημασία για τη συνολική λειτουργία της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΕΓΓΡΑΦΟ: https://mindigital.gr/wp-content/uploads/2020/12/national-cybersecurity-strategy-2020-2025.pdf

6 comments :

  1. Anonymous26/3/21 13:20

    https://www.capital.gr/forum/thread/7099580?page=1&messageId=7099590

    ReplyDelete
  2. Anonymous26/3/21 18:50

    Κουρήτη, ποιά είναι η διαφορά επιτελικής και μη επιτελικής δομής;

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ: ΕΚΤΟΣ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΗΣ (ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ , ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ Κ.Λ.Π) ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΤΟΜΑ ΤΟΥ "ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ " ΤΟΥ ΔΛΔ.
      ΟΙ ΕΠΙΤΕΛΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΣΚΟΠΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ή ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ.
      ΟΙ ΜΗ ΕΠΙΤΕΛΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ή ΜΟΝΙΜΕΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΩΣ ΕΠΙΤΕΛΙΚΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΜΟΝΙΜΕΣ.

      Delete
    2. Anonymous26/3/21 19:34

      ΚΑΚΩΣ ΠΕΤΑΓΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΑΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟ, ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ; ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΝ; ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ Ή ΚΑΚΟ;

      ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ (ΠΧ Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ; ΑΥΤΕΣ ΔΕ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΙΚΕΣ; ΠΟΙΟΣ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΕΚΕΙ;

      Delete
    3. ΓΕΝΙΚΩΣ ΟΙ ΕΠΙΤΕΛΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. ΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ.

      ΝΟΜΙΖΩ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΟΤΑΝ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ. Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΛΔ ΘΑ ΠΡΟΣΕΔΙΔΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜ.ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ. ΑΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΣΥ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΓΜΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΙ ΟΜΙΛΕΙ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΘΕΩΡΗΣΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΝΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΞΕΙ ΤΑ ΠΛΗΘΗ.

      ΟΧΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ-ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ (ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ-ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ Κ.Λ.Π)

      ΕΠΙΤΕΛΙΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ-ΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ-ΜΟΝΙΜΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ) ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΩΣ ΚΡΑΤΟΥΣ.

      ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΜΗ ΕΠΙΤΕΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ , ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΗ ΕΠΙΤΕΛΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΕΙΤΕ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ή ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ . ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΑΥΤΩΝ (ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ Κ.Λ.Π) , ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ή ΚΟΛΛΗΤΟΙ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Κ.Λ.Π

      ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΡΩΤΑΣ , ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΠ , Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ . Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΠ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ . Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Εθνικής Αρχής Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων ΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΠ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ , ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΕΥΠ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΗΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ή ΤΟΝ ΕΣΠΡΩΞΑΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ.

      Delete
  3. Anonymous27/3/21 17:26

    "...Σε σκάνδαλο μεγατόνων φαίνεται πως εξελίσσεται η υπόθεση της αγοράς της πλατφόρμας Webex, καθώς η κυβέρνηση έδωσε τα δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων μαθητών και των οικογενειών τους στην εταιρεία Cisco, την οποία την πριμοδότησε και με 2 εκατομμύρια ευρώ..."

    «...Με τη συγκεκριμένη σύμβαση το υπουργείο Παιδείας δίνει τη δυνατότητα σε μια ιδιωτική εταιρία να αντλήσει τέτοια δεδομένα από μια πολύ “δύσκολη” κατηγορία υποκειμένων, δηλαδή ανήλικα παιδιά και τις οικογένειές τους. Και μάλιστα χωρίς να τους δίνεται δυνατότητα αίτησης διαγραφής τους όπως προβλέπεται βάσει GDPR, ούτε και καμία τέτοια υποχρέωση της εταιρίας ποτέ στο μέλλον μετά τη λήξη της σύμβασης...»

    "...Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η προχειρότητα της αντιμετώπισης των έργων στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελεί, ΚΑΚΙΣΤΗ πρακτική, αλλά και ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ συμπεριφορά εκ μέρους των αρμόδιων φορέων...."

    https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/973771_karfonei-tin-kyvernisi-i-epe-gia-skandalo-webex-parahorithikan

    ReplyDelete