26/02/2021

Ρωσικό δημοσίευμα: «Το αιγυπτο-ισραηλινό αέριο βλάπτει τις ρωσικές εξαγωγές»

Η αύξηση των εξαγωγών ΥΦΑ προς την Ευρώπη δεν είναι προς το συμφέρον των ρωσικών εταιρειών Gazprom και NOVATEK, γράφει η ρωσική «Ανεξάρτητη Εφημερίδα». Ο αγωγός EastMed θα επιτρέψει την παράδοση φυσικού αερίου από τα ισραηλινά οικόπεδα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» και τον κυπριακό «Αφροδίτη» - μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα και μετά στην Ιταλία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδίαζε να λάβει μια τελική απόφαση σχετικά με τη σκοπιμότητα της χρηματοδοτικής στήριξης για αυτό το νέο στοιχείο του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, για την απόκτηση φυσικού αερίου που παρακάμπτει τη Ρωσία το 2021-2022.

Η κατασκευή του EastMed θα εξασθενίσει περαιτέρω τη θέση της Gazprom στην ελληνική, βουλγαρική και ιταλική αγορά, όπου ο ανταγωνισμός έχει ήδη ενταθεί μετά την εμπορική προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού Trans-Adriatic Gas Pipeline (TAP) που ξεκίνησε το 2021. «Το γεγονός ότι το Λεβιάθαν πρόκειται να συνδεθεί με τα εργοστάσια ΥΦΑ στην Αίγυπτο είναι η παραδοχή ότι τα αποθέματα της ισραηλινής υφαλοκρηπίδας δεν είναι αρκετά για την κατασκευή ξεχωριστού αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Και τα αποθέματα της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου και της Ελλάδας δεν έχουν επιβεβαιωθεί», δήλωσε ο Ίγκορ Γιουσκόφ, κορυφαίος αναλυτής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας.

Ωστόσο, ακόμη και ένας σχετικά μικρός όγκος εφοδιασμού με αέριο του Ισραήλ δημιουργεί πρόσθετο ανταγωνισμό στις ευρωπαϊκές και τουρκικές αγορές της Gazprom και της NOVATEK, δήλωσε ο ειδικός. «Η επιλογή με προμήθειες αγωγών φυσικού αερίου ήταν πιο επικίνδυνη για την Gazprom, ενώ η επιλογή με αιγυπτιακό ΥΦΑ επηρεάζει επίσης τη NOVATEK, καθώς το 80% του φυσικού αερίου από το Yamal LNG πηγαίνει τώρα στην Ευρώπη. Το ΥΦΑ θα πάει σε αγορές όπου οι τιμές είναι υψηλότερες τώρα », εξηγεί ο Γιουσκόφ. «Δεν αποκλείεται ότι στο μέλλον, το ισραηλινό αέριο μπορεί να γίνει ο κύριος πόρος για αιγυπτιακές εγκαταστάσεις ΥΦΑ.

Σχετικά πρόσφατα, είδαμε ότι η παραγωγή στην Αίγυπτο μειώθηκε και η χώρα από εξαγωγέας έγινε εισαγωγέας φυσικού αερίου. Τώρα η Αίγυπτος κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή. Αλλά κανείς δεν παρέχει εγγυήσεις ότι η κατάσταση δεν θα επαναληφθεί, συνεχίζει ο ειδικός. «Ο ανταγωνισμός στην αγορά φυσικού αερίου αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών προμηθειών από οικόπεδα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η παραγωγή ξεκίνησε πρόσφατα. Η εισροή πρόσθετου φυσικού αερίου θα μειώσει τις τιμές για τους ήδη λειτουργούντες προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom.

Όμως, η επιλογή των παραδόσεων με τη μορφή ΥΦΑ από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο θα είναι πιο ακριβή από τις παραδόσεις αγωγών, οπότε θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν οικονομικά », δήλωσε ο Στανισλάβ Μιτραχόβιτς, κορυφαίος εμπειρογνώμονας του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας, λέκτορας στο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι αγοραστές στην Ευρώπη ενδέχεται να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τη διαφοροποίηση τη αγοράς. Σε αυτήν την περίπτωση, το πλεονέκτημα των τιμών θα παραμείνει στους προμηθευτές φυσικού αερίου - Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Αλγερία.

The Hellenic Information Team

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΟΝΤΩΣ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ. ΣΤΟΝ "EAST MED" ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΑΡΚΕΤΑ ΑΛΛΑ ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΚΥΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΗΝ Β.ΘΑΛΑΣΣΑ. ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟ, Η ΡΩΣΣΙΑ , ΟΥΤΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ (ΡΩΣΣΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΡΙΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ; ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΡΩΣΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΟΥ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΕΧΕΙ. Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ. ΕΙΤΕ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ (ΡΩΣΣΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ) ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ. ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΑ ΧΟΝΤΡΑ "ΣΛΑΒΙΚΑ" ΚΡΑΝΙΑ ΤΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΟΥΣ "ΣΑΞΩΝΙΚΟΥΣ" ΝΟΕΣ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΗΓΟΥΝΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ...

4 comments :

  1. Anonymous27/2/21 09:15

    Μηπως απλα εχουν το σκεπτικο να συμμετασχουν ως εταιροι με την Τουρκια στην εκμεταλλευση και των κοιτασματων την ανατολικης μεσογειου?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΟ , ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ , ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙ. Η ΡΩΣΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΡΙΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ.
      ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΙΓΟΥΡΑ , ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΕΣΑ, ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ , ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΓΓΡΑΨΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ , ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΒΓΟΥΝ , ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ.
      ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΘΑ ΑΡΚΟΥΣΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ,. ΔΙΟΤΙ ΛΕΕΙ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΑΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΩ.
      ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ , Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΩΛΗΣΟΥΜΕ ΝΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ. ΜΑΣ ΠΡΟΟΡΙΖΑΝ ΔΛΔ ΓΙΑ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.

      ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΠΑΛΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ "ΠΑΙΓΝΙΑ" ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ . ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟΝ ΝΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΦΑΝΤΑΖΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΟΥΝ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ..."ΑΦΕΛΕΙΑ" ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ (ΠΑΛΙ) ΝΑ ΑΝΤΙΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΙ ΦΙΔΙΑ ΕΚΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

      Delete
    2. Anonymous27/2/21 11:10

      Η στήλη πιστεύει πως οι Γερμανοί έχουν αναπτύξει μια καταπληκτική ικανότητα κάθε 50-100 χρόνια να “αυτοκαταστρέφονται” ως χώρα, εξ αιτίας κάποιων εμμονών τις οποίες αναπτύσσουν ως έθνος. Στο σημείο αυτό μοιάζουν περισσότερο με τους Ρώσους και την μεταφυσική τους πίστη και αφοσίωση σε πρόσωπα και ιδέες (όπως το σκιαγραφούν στα έργα τους ο Ντοστογιέφσκι και ο Τολστόι) παρά με πραγματιστές δυτικούς απογόνους του Κάντ.Στο πλαίσιο αυτό, η λειτουργία του NordStream 2 απειλεί να δέσει την Γερμανία και την Ε.Ε. στο άρμα της ολιγαρχικής Ρωσίας για την οποία τον πλέον επιτυχημένο χαρακτηρισμό έχει διατυπώσει ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος και γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον Μακέιν: Η Ρωσία είχε πει είναι ένα βενζινάδικο που ελέγχεται από μια συμμορία που διαθέτει πυρηνικά…

      Οι στόχοι της Ρωσίας είναι θεμιτοί, καθώς κάθε χώρα προσπαθεί να προάγει τα συμφέροντά της με όποιον τρόπο μπορεί. Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι οι επιδιώξεις της Γερμανίας και η παθητικότητα πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Κατανοητή δεν είναι επίσης η “μυωπία” της Δύσης απέναντι στις δυσκολίες που παρουσιάζει η αντικατάσταση των υπαρχουσών ενεργειακών πηγών με ΑΠΕ, τόσο λόγω τεχνικών ζητημάτων όσο και θεμάτων που αφορούν το κόστος. Επιπλέον, οι χαμηλότερες τιμές των ορυκτών καυσίμων λόγω μείωσης της ζήτησης, θα αυξήσει την χρήση τους από τις αναπτυσσόμενες χώρες που επιζητούν βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους. Στον βαθμό που η ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι ενιαία, η βελτίωση της κατάστασης θα είναι μικρή και η επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής μικρότερη της αναγκαίας…

      Τουτέστιν, η Δύση αυτοκτονεί με στόχο να κάνει …μια “τρύπα στο νερό”. Η μόδα των “Πρασίνων” τελικά μπορεί να στοιχίσει σε κάποιους λαούς περισσότερο απ’ όσο στοίχισε η μόδα των “κόκκινων” τον περασμένο αιώνα.

      https://www.defence-point.gr/news/i-quot-klimatiki-quot-moda-21os-aionas-tha-apodeichthei-pio-akrivi-tis-quot-kokkinis-quot-20os

      Delete
  2. Anonymous27/2/21 20:06

    Για μένα το 'χω ξαναπεί, όλες οι κυβερνήσεις ελέγχονται.. Οι ίδιοι οι ηγέτες των κρατών το δείχνουν ξεκάθαρα, η παγκοσμιοποίηση έχει ήδη συμβεί, απλά παίζεται η μεγαλύτερη παράσταση για να δικαιολογηθούν τα μελλοντικά γεγονότα. Τρανό παράδειγμα, η φιάσκο πανδημία.
    Το τι συζητάμε είναι απλώς για να καταλάβουμε τα γεγονότα που θα 'ρθουν.

    Μίνως

    ReplyDelete