15/05/2020

Μεγάλη φορο-επιβάρυνση σε οικογένειες με παιδιά

Τη δεύτερη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στην Ευρώπη καλείται να σηκώσει η μέση ελληνική οικογένεια μισθωτών με παιδιά. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας του Tax Foundation που δημοσιεύσει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ- Μάρκος Δραγούμης) και τα οποία βασίζονται σε δεδομένα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.  Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη οικογενειακή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία, στο 37,8%, με πρώτη την Ιταλία, στο 39,2%.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη του ΚΕΦΙΜ, οι φόροι εισοδήματος, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι κατανάλωσης όπως ο ΦΠΑ, αποτελούν μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ο συνδυασμός αυτών των φόρων αποτελεί αυτό που ονομάζεται "φορολογική επιβάρυνση της εργασίας".

Τα κύρια ευρήματα της έκθεσης για την Ελλάδα
  • Σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που αντιστοιχεί στο 36%, η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλή, στο 40,8%.
  • Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στη χώρα μας είναι η 14η υψηλότερη μεταξύ των 36 χωρών του ΟΟΣΑ.
  • Η προοδευτικότητα της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας στη χώρα μας είναι επίσης η 14η υψηλότερη μεταξύ των 36 χωρών του ΟΟΣΑ.
  • Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες με υψηλή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία, η χώρα μας δεν παρέχει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε οικογένειες με παιδιά. Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει μια από τις μικρότερες διαφορές μεταξύ των δύο φορολογικών επιβαρύνσεων, με 40,8% για εργαζόμενους και 37,8% για εργαζομένους με οικογένειες με δύο παιδιά.
  • Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη οικογενειακή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία, στο 37,8%, με πρώτη την Ιταλία, στο 39,2%.

Κύρια ευρήματα για τις χώρες του ΟΟΣΑ
  • Οι μεμονωμένοι εργαζόμενοι μέσου εισοδήματος που ζουν σε χώρες του ΟΟΣΑ κατέβαλαν το 2019 πάνω από 1/3 ή 36% του μισθού τους σε φόρους εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές.
  • Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας για τους εργαζόμενους χωρίς παιδιά στον ΟΟΣΑ κυμαίνεται από μόλις 7% στη Χιλή έως 52,2% στο Βέλγιο.
  • Από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ σε 14 η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας ξεπερνά το 40%, σε 14 χώρες κυμαίνεται μεταξύ 40-30% και σε 8 χώρες είναι κάτω από 30%.
  • Οι χώρες με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην εργασία είναι το Βέλγιο (52,2%), η Γερμανία (49,4%), η Ιταλία (48,0%), η Αυστρία (47,9%) και η Γαλλία (46,7%).
  • Οι χώρες με τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην εργασία είναι η Χιλή (7%), η Νέα Ζηλανδία (18,8%), το Μεξικό (20,1%), η Ελβετία (22,3%) και το Ισραήλ (22,7%).

Σχόλιο του Tax Foundation για τα πορίσματα της έκθεσης για την Ελλάδα:
"Οι οικονομολόγοι συμφωνούν γενικά ότι η υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας οδηγεί τόσο σε χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης όσο και σε χαμηλότερους μισθούς. Αυτό είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα, καθώς αναζητούν τρόπους για να βοηθήσουν την οικονομία. Εάν ο στόχος είναι να ενθαρρύνουν την απασχόληση, οι πολιτικές που μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας θα μπορούσαν να αποδειχθούν ένα ισχυρό εργαλείο."

Ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας σχολίασε σχετικά με την έρευνα:
"Η μελέτη του Tax Foundation εντοπίζει δύο κρίσιμα προβλήματα.
  • Πρώτον, τη σημαντική οικογενειακή φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα και στην Ιταλία, που σίγουρα επιδεινώνει τα προβλήματα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. 
  • Και δεύτερον, την υψηλή φορολογική επιβάρυνση της εργασίας που σε συνδυασμό με την προοδευτικότητά της αυξάνουν ιδιαίτερα τους φορολογικούς συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα συμβάλλοντας σε σημαντικό βαθμό στη φυγή από τη χώρα εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και διευθυντικών στελεχών."

https://www.capital.gr/tax/3453319/megali-foro-epibarunsi-se-oikogeneies-me-paidia

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΡΘΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ...
  1. ΤΟ 90%+, ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ. ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ, ΟΧΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ.
  2. ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΚΑΤΕΒΛΗΘΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΤΟΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟ ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΝΟΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ) ΠΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΗ. 
  3. Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΘΩΡΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΗΧΘΗΣΑΝ-ΑΠΟΚΤΗΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ή ΑΦΟΡΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΙΑΙΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ.

4 comments :

  1. Anonymous15/5/20 21:28

    Αντινατιβιστικές πολιτικές οικονομικού και βιολογικού αφανισμού των λευκών Ευρωπαίων (βλ. Ν. Αφρική)

    https://www.youtube.com/watch?v=_C2R12xQDDE
    https://www.youtube.com/watch?v=e5jJSjpztmA
    https://www.youtube.com/watch?v=Jq0GReiZyKc
    (2:12)

    ReplyDelete
  2. Anonymous16/5/20 21:10

    https://ethnikismos.net/2020/05/16/%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%86%ce%b9/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous17/5/20 16:50

      "Επιπροσθέτως, το υπ’ αριθμόν 2 υγειονομικό άλλοθι της χούντας και σεσημασμένος τρομοκράτης του ελληνικού λαού, Σύψας"

      Γιατί τον απoκαλεί έτσι τον Σύψα;

      Delete
    2. ΥΠΟΘΕΤΩ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗΣ...
      Σύψας : Θα έχουμε μέτρα για τον κοροναϊό και του χρόνου το καλοκαίρι
      https://www.tanea.gr/2020/05/14/greece/sypsas-tha-exoume-metra-gia-ton-koronaio-kai-tou-xronou-to-kalokairi/

      Delete