26/03/2020

Τουρκία: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη νέα διώρυγα της Πόλης - Η Μόσχα λέει ότι η Σύμβαση Μοντρέ θα ισχύσει και στο νέο κανάλι της Κωνσταντινούπολης

Η Τουρκία πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κατασκευή του φαραωνικού έργου της διάνοιξης μίας νέας διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών, τονίζοντας πως το έργο θα προχωρήσει παρά τις επικρίσεις για το κόστος του και τις περιβαλλοντικές συνέπειές του. Ο διαγωνισμός αφορούσε τη φάση σχεδιασμού της ανακατασκευής δύο ιστορικών γεφυρών στην περιοχή απ΄όπου αναμένεται να διέρχεται η 45 χλμ διώρυγα του Κανάλ Ινσταμπούλ, που προωθεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα συνδέει τον Εύξεινο Πόντο, βορείως της Κωνσταντινούπολης, με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, στα νότιά της. Πέντε εταιρείες κατέθεσαν σήμερα προσφορές για την ανακατασκευή των γεφυρών Ονταμπασί και Ντουρσούνκοϊ και οι προσφορές κυμαίνονται από 408.000 λίρες (63.500 δολάρια) έως 550.000 λίρες, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 75 δισεκ. τουρκικές λίρες (11,6 δισεκ. δολάρια) κι η κυβέρνηση διατείνεται πως θα αποφορτίσει τη θαλάσσια κυκλοφορία στα Στενά του Βοσπόρου και θα αποτρέψει τα θαλάσσια ατυχήματα.

Όπως όλα τα έργα που έχει ανακοινώσει ο Ερντογάν και η κατασκευή της νέας διώρυγας έχουν συγκεντρώσει πυρά από αντιπάλους του, που αντιτείνουν πως θα προκαλέσει περιβαλλοντικές καταστροφές και θα μολύνει τις πηγές πόσιμου νερού. Το έργο που είχε παγώσει λόγω της υφεσιακής πορείας της τουρκικής οικονομίας το 2018, επανήλθε στο προσκήνιο τον περασμένο Δεκέμβριο, αποτελώντας αιτία προστριβής ανάμεσα στον Ερντογάν και τον προερχόμενο από την αντιπολίτευση δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο Ιμάμογλου επέκρινε τη δρομολόγηση του έργου την ώρα που 50.000 χιλιάδες οικογένειες έχουν προσφύγει για βοήθεια στη δημαρχία λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και ζήτησε αυτά τα χρήματα να διατεθούν «στον λαό μας, αντί να ξοδεύουμε τα αποθεματικά μας στο Κανάλ Ισταμπούλ, που για εμάς αποτελεί ένα τρελό σχέδιο».

ΑΜΠΕ

Στις συζητήσεις που γίνονται στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες χώρες ότι ενδεχομένως να μην ισχύσει η Σύμβαση του Μοντρέ που αφορά τη διέλευση των Στενών του Βοσπόρου, η Ρωσία έχει αντιδράσει σε αυτές τις εικασίες. Μάλιστα, στα τέλη του Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, Αλεξέι Έρχοφ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ria Novosti ότι η παρουσία ή η απουσία πρόσθετης πλωτής οδού υπό τη μορφή του καναλιού της Κωνσταντινούπολης δεν θα αλλάξει το διεθνές νομικό καθεστώς της Σύμβασης του Μοντρέ.  Όπως είπε τότε ο Έρχοφ η Σύμβαση από τη μία πλευρά, ρυθμίζει τη διέλευση μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, από την άλλη- θέτει όρια επί του συνολικού όγκου των πολεμικών πλοίων των χωρών του Ευξείνου Πόντου και μη, καθώς και τη διάρκεια παραμονής των πολεμικών πλοίων ξένων χωρών στον Εύξεινο Πόντο.

Telegram
The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment