14/02/2020

Ρωσία: Εισαγωγή σε υπηρεσία αναβαθμισμένων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων στη Σιβηρία - Πολυηχητικοί πύραυλοι για τα ρωσικά Tu-160 - Ολοκλήρωση των δοκιμών ενός νέου-εξελιγμένου τύπου τορπίλης καθώς και μιας κατευθυνόμενης βόμβας 250 κιλών

Την εισαγωγή σε υπηρεσία με τη Μονάδα Πυροβολικού 41 της Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιοχής στη Σιβηρία, αναβαθμισμένων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ) τύπου Grad διαμετρήματος 122 χλστ., ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση τύπου, η μονάδα παρέλαβε 18 εκτοξευτές επί πήγματος οχήματος τακτικών μεταφορών Ural 4320 και την παρούσα περίοδο το προσωπικό της απασχολείται στη διαδικασία επιθεώρησης – συντήρησης των μέσων και των λοιπών υποσυστημάτων – συγκροτημάτων ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης σε υπηρεσία.

Ειδικό χαρακτηριστικό της αναβαθμισμένης έκδοσης του Grad είναι η αυξημένη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα που επιφέρει η χρήση νέων ισχυρότερων πυρομαχικών (πυραύλων) και η ολοκλήρωση αυτοματοποιημένων συστημάτων πλοήγησης, σκόπευσης και καθοδήγησης. Ο εκτοξευτής διαθέτει επίσης σύγχρονα μέσα επικοινωνιών ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη, κρυπτασφαλισμένη επικοινωνία με τα Κέντρα Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ).

ΑΜΠΕ

Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία σχεδιάζει να εξοπλίσει τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 με πυραύλους Kh-47M2 «Κίνζαλ» (Ξιφίδιο) αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο «πηγή» του υπουργείου Άμυνας. Η πιθανότητα ανάπτυξης βλημάτων του τύπου στα υπερηχητικά Tu-160 (κωδ. ονομασία ΝΑΤΟ, Blackjack) «εξετάζεται» σύμφωνα με πληροφορίες. Η σχετική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, ανέφερε η εν λόγω πηγή, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει αν φορείς πολυηχητικών όπλων θα είναι βομβαρδιστικά του τύπου που υπηρετούν ήδη ή εκσυγχρονισμένα Tu-160M2.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι αφήνουν να διαρρεύσει ο πιθανός συνδυασμός κάποιου νέου όπλου με μια παλαιά ή εκσυγχρονισμένη πλατφόρμα. Άλλωστε το TASS δηλώνει ότι προς το παρόν δεν είχε επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ρώσοι στερούνται επινοητικότητας. Η ενσωμάτωση νέων όπλων σε υπάρχοντα και… δοκιμασμένα μέσα (βλήματα cruise σε Tu-95MS Bear-H) είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν αξιόμαχες παλαιότερες σχεδιάσεις οι οποίες υπό διαφορετικές συνθήκες ενδεχομένως θα είχαν αποσυρθεί. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2018 έτερη «πηγή» είχε πει στο πρακτορείο TASS ότι υπήρχαν σχέδια για δοκιμές πυραύλων «Κίνζαλ» σε εκσυγχρονισμένα βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας Tu-22M3 Backfire.

Η αναβάθμιση των Tu-160M από το Εργοστάσιο Αεροσκαφών Kazan και ο πιθανός εξοπλισμός τους με πολυηχητικά βλήματα ίσως είναι μια λύση για τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) ελλείψει του στρατηγικού βομβαρδιστικού stealth νέας γενιάς PAK DA καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα μαστίζεται από σοβαρές καθυστερήσεις. Ως εκ τούτου, η βέλτιστη αξιοποίηση των λιγοστών αριθμητικά «Λευκών Κύκνων» ουσιαστικά είναι μονόδρομος.

Το πρώτο αναβαθμισμένο Blackjack, προερχόμενο από υφιστάμενο βομβαρδιστικό του τύπου, βρέθηκε για πρώτη φορά στον αέρα στις 2 Φεβρουαρίου. Οι αλλαγές που ενσωματώνει περιλαμβάνουν νέο ραντάρ, ηλεκτρονικά και αισθητήρες, glass cockpit, βελτιωμένες επικοινωνίες και καινούργιο λογισμικό καθώς και νέο σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Η δε αναβάθμιση των turbofan ΝΚ-32 θα αυξήσει την εμβέλεια χωρίς εναέριο ανεφοδιασμό κατά 1.000 χλμ σε σύγκριση με εκείνη των Tu-160 που πετούν σήμερα.

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η παραγωγή των καινούργιων Tu-160M2 θα πρέπει να ξεκινήσει το 2023, με τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις να προσανατολίζονται προς την προμήθεια τουλάχιστον 50 αεροσκαφών. Διάφορες πηγές εκτιμούν ότι από τα 16 (;) στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 που επιχειρούν σήμερα, περίπου τα μισά έχουν υποστεί κάποιου είδους αναβάθμιση.

Τα μεταβλητής γεωμετρίας Blackjack, μαζί με τα πυραυλοφόρα Tu-95MSM Bear, αποτελούν το αεροπορικό σκέλος της ρωσικής «Πυρηνικής Τριάδας» και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι Ρώσοι θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνει έτσι.

https://www.ptisidiastima.com/tu-160-khinzal/

Την ολοκλήρωση των δοκιμών ενός νέου, πιο εξελιγμένου τύπου τορπίλης καθώς και μια κατευθυνόμενης βόμβας 250 κιλών, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρίας Τακτικών Πυραύλων. «Φέτος, ολοκληρώσαμε τις δοκιμές της εξελιγμένης τορπίλης και της βόμβας των 250 κιλών και πλέον ετοιμάζουμε τα έγγραφα» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Μπόρις Ομπνόσοφ.  Υπενθύμισε μάλιστα, πως η εταιρία έχει παραδώσει στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, με τον υπερηχητικό πύραυλο κατά πλοίων, Oniks το 2019, ενώ στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα έχουν προμηθευτεί το κινητό σύστημα παράκτιας άμυνας Bastion, το οποίο είναι εξοπλισμένο με πυραύλους Oniks. 
 

No comments :

Post a Comment