03/01/2020

Τουρία: Με προκλητική και πέρα από κάθε λογική SUBNOTE (Submarine Notice-οδηγία για δραστηριότητα υποβρυχίων) η Άγκυρα επιχειρεί να «στραγγαλίσει» τους επόμενους έξι μήνες την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από ανώτατες στρατιωτικές πηγές στη Λευκωσία, ενημέρωσε τη Συμμαχία ότι δύο υποβρύχιά της έως και τον Ιούνιο θα κινούνται σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από την Κύπρο.  Σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη, ουσιαστικά δεσμεύουν κάθε δίοδο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας από και προς ολόκληρη την Κύπρο και όχι μόνο προς τα κατεχόμενα.  Το ένα από τα δύο υποβρύχια, σύμφωνα με την τουρκική SUBNOTE, θα κινηθεί ανατολικά και γύρω από τη Μεγαλόνησο και το άλλο δυτικά έως και τα όρια με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η SUBNOTE του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της Λευκωσίας όσο και από την Αθήνα. Ήδη το ΝΑΤΟ, στο οποίο τα κράτη μέλη αποστέλλουν τις SUBNOTE, φέρεται να έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά του και δεν είναι η πρώτη φορά. Όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα εκδίδει προκλητικές ναυτικές οδηγίες για δραστηριότητες υποβρυχίων κυρίως στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Τις περισσότερες φορές, πάντως, η Τουρκία αναγκάζεται ύστερα από πιέσεις, να περιορίσει τόσο την έκταση των περιοχών τις οποίες δεσμεύει με SUBNOTE αλλά συχνά και τη διάρκειά τους.

Σε ανάλογες προκλητικές υποβρύχια ναυτικές οδηγίες προχωρά πολλές φορές και κατά τη διάρκεια ασκήσεων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το έχει κάνει ακόμα και βόρεια της Κρήτης, επιχειρώντας ουσιαστικά να «κλείσει» την είσοδο και έξοδο των ελληνικών υποβρυχίων στο ναύσταθμο της Σούδας, ακόμη και σε μεγάλες ασκήσεις της χώρας μας.

http://newpost.gr/amyna/

No comments :

Post a Comment