03/01/2020

Διπολικό σύνδρομο στις σχέσεις Ιταλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ με τον Ερντογάν

Αντικρουόμενα μηνύματα στέλνουν σε Αθήνα και Άγκυρα, σύμμαχοι και εταίροι της Ελλάδας, καθώς επιχειρούν να διατηρήσουν τις ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες και να αποφύγουν διολίσθηση της κατάστασης στο χάος, στάση που επιτρέπει -όμως- στον Ταγίπ Ερντογάν τη γραμμική κλιμάκωση των προκλήσεων σε όλα τα μέτωπα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιταλία, καθώς η Ρώμη, ενώ σε επίσημο πολιτικό επίπεδο συντάσσεται μεν, νωχελικά δε, με την Ελλάδα, σε επιχειρησιακό επίπεδο παρέχει διευκολύνσεις στην Τουρκία. Η ιταλική κυβέρνηση, από τη μια στέλνει αντιπροσωπεία στην υπογραφή της διακρατικής σύμβασης του East Med –την οποία όμως δεν υπογράφει ακόμα-, ενώ παράλληλα με δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών, τάσσεται κατά της απόφασης της Τουρκίας. Από την άλλη όμως, ταυτόχρονα, δηλαδή χθες, ανεφοδίασε τουρκικές φρεγάτες που κατευθύνονται στη Αλγερία και στόχο έχουν να περιορίσουν τη δραστηριότητα του ναυτικού του Χαφτάρ και να δημιουργήσουν ασφαλή διάδρομο για ενδεχόμενη διέλευση τουρκικών στρατευμάτων.

[Η Άγκυρα έστειλε δύο φρεγάτες στη Λιβύη, με πρόσχημα τη συμμετοχή σε εορταστικές εκδηλώσεις για τον Τούρκο ναύαρχο Oruç Reis. Πρόκειται για τις φρεγάτες Göksü και Gökova,  οι οποίες πλέουν προς την Αλγερία. Οι φρεγάτες ανεφοδιάστηκαν στο ιταλικό λιμάνι της Αγκούστα. Η αντίφαση αυτή δεν αποτελεί όμως εξαίρεση, αλλά κανόνα της ιταλικής διπλωματίας και πολιτικής, καθώς κάτι αντίστοιχο συνέβη προ δύο εβδομάδων, όταν ιταλική φρεγάτα, που στάθμευε και ανεφοδιάστηκε στην Κύπρο, στη συνέχεια συμμετείχε σε νατοϊκές ασκήσεις υπό τουρκική ηγεσία.]

Αντίστοιχη, αν και λιγότερο προκλητική στάση, έχει υιοθετήσει και η Γερμανία, η οποία περνάει σιωπηρά την υπόθεση του East Med, ενώ προετοιμάζει επίσκεψη της Μέρκελ στην Άγκυρα για το προσφυγικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΗΠΑ, που ενώ η γραφειοκρατία, το κογκρέσο και το “βαθύ κράτος” συντάσσονται με τις πρωτοβουλίες, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο Λευκός Οίκος και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ παρέχει κάλυψη και διευκολύνσεις στον Ταγίπ Ερντογάν στο μέτωπο της Ιντλίπ στη Συρία στον οποίο όμως έστειλε σαφές και ηχηρό μήνυμα να αποφύγει περαιτέρω εμπλοκή στη Λιβύη.

https://www.crisismonitor.gr/2020/01/03/dipoliko-syndromo-stis-scheseis-italias-germanias-kai-ipa-me-ton-erntogan/

No comments :

Post a Comment