16/11/2019

Στη Λάρισα διεξήχθη η Άσκηση Διαχείρισης Κρίσεων “CPX MILEX-19” - Επιλογή αναδόχου για το έργο υποστήριξης των σκαφών ειδικών επιχειρήσεων Mark V

Από τη Δευτέρα 04 έως και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, διεξήχθη στην έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λάρισα (ΕΣΕΕΕ), η Άσκηση Διαχείρισης Κρίσεων «CPX MILEX-19». Είναι άσκηση μεγάλης κλίμακας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και αφορά τη διαχείριση κρίσεων, με εμπλοκή αρμόδιων φορέων του πολιτικού και στρατιωτικού τομέα. Ο κύριος σκοπός της άσκησης, ήταν η εξάσκηση και η αξιολόγηση των δομών και των μηχανισμών της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ε.Ε καθώς και η βελτίωση των δυνατοτήτων τους σε μία επιχείρηση διαχείρισης κρίσης.

Εκτελέστηκε σε δύο φάσεις, με την Α΄ φάση να περιλαμβάνει τη σχεδίαση και την προετοιμασία της άσκησης, ενώ η Β΄ φάση περιλάμβανε τη σχεδίαση στο στρατιωτικό επίπεδο και διεξήχθη στο ΕΣΕΕΕ, την έδρα του European Union Operation Headquarters (EU-OHQ). Παράλληλα, ασκήθηκε και το Ελληνικό Στρατηγείο Δυνάμεων της Ε.Ε, στην έδρα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ενώ συνολικά έλαβαν μέρος στην άσκηση 175 στελέχη από 14 χώρες.

ΑΜΠΕ

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει προχωρήσει στην απόφαση των αποτελεσμάτων ελέγχου συμμετοχής τεχνικής προσφοράς, οικονομικής προσφοράς και ανάδειξης αναδόχου για την εκτέλεση εργασιών λιμενικών ευκολιών στον ΝΣ/Αμφιάλης (Παροχή Ηλεκτρικής Ισχύος ΣΑΠ MarK V), εκτιμώμενης αξίας €74.400 συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων και ΦΠΑ. Η απόφαση πάρθηκε στις 13 Νοεμβρίου και το έγγραφο αναρτήθηκε σήμερα στον κυβερνητικό ιστότοπο «Διαύγεια». Αναδείχθηκε ανάδοχος η εταιρεία «ΑΝΔΡΕΑΣ Δ. ΜΙΧΑΛΟΒΙΤΣ-ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ», με προσφορά €65.100. H εταιρεία προσκαλείται να υποβάλει/προσκομίσει πλέον τα αναγκαία δικαιολογητικά. Κριτήριο του διαγωνισμού ήταν η χαμηλότερη τιμή για το συνολικό κόστος εργασιών. Σε προηγούμενο έγγραφο, που αναρτήθηκε στον ίδιο ιστότοπο στις 25 Οκτωβρίου, έγινε γνωστό ότι τα MarK V θα ελλιμενίζονται στην Αμφιάλη.

Το πρόγραμμα απόκτησης τεσσάρων Mark V πραγματοποιείται μέσω των προγραμμάτων Excess Defense Articles (EDA) και η προσθήκη τους στο οπλοστάσιο της ΔΥΚ είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αποκτά ένα σχεδόν stealth μέσο, υψηλής ταχύτητας, για διείσδυση και απαγκίστρωση σε εχθρικό έδαφος σε μεγάλες αποστάσεις. Τα ταχύπλοα Mark V χρησιμοποιούνται από τους US Navy SEALS για την διείσδυση αλλά και αποχώρηση ομάδων υποβρυχίων καταστροφών. Ταχύτατα, αθόρυβα, με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας στα ραντάρ, θα είναι μια εξαιρετική προσθήκη στα μέσα των Ο.Υ.Κ.

https://www.ptisidiastima.com/mark-v-support/

No comments :

Post a Comment