31/10/2019

Συγχώνευση για FIAT & PSA (Peugeot)

Ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε συγχώνευση, μέσω ανταλλαγής μετοχών, για τη δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο. Τα διοικητικό συμβούλια των δύο επιχειρήσεων έδωσαν εντολή στις αντίστοιχες ομάδες τους να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε δεσμευτικό μνημόνιο κατανόησης τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών. Η Fiat Chrysler (FCA) θα καταβάλει στους μετόχους ειδικό μέρισμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ και θα παραδώσει τις μετοχές της ρομποτικής μονάδας κατασκευής στο Κομάου, τονίζεται, σύμφωνα με το Reuters. Έδρα του νέου σχήματος θα είναι η Ολλανδία. 

Η συγχώνευση των Peugeot – Fiat Chrysler θα συνεπάγεται τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου. Η κεφαλαιοποίηση της Fiat Chrysler ανέρχεται στα 22,4 δισ. δολάρια και της Peugeot στα 23,3 δισ. ευρώ. Για την έγκριση της συγχώνευσης απαιτείται το πράσινο «φως» των εποπτικών αρχών τόσο της Γαλλίας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γαλλία καλωσόρισε τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση μεταξύ της ιταλικής Fiat Chrysler και της γαλλικής Peugeot, αλλά θα επαγρυπνεί για το γαλλικό βιομηχανικό αποτύπωμα της εταιρείας και τη διατήρηση των κέντρων των αποφάσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα φροντίσει η νέα εταιρεία να τηρήσει τη δέσμευσή της να κατασκευάσει μια ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών.

ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Μεγαλομέτοχοι της Peugeut είναι ήδη η Κινεζική εταιρεία " Dongfeng". Στην ΦΙΑΤ μεγάλα πακέτα μετοχών μέσω "φάντ" έχει το Κατάρ και διάφορες Κινέζικες εταιρείες.

    ReplyDelete