16/10/2019

EastMed χωρίς Ιταλία πρότεινε το Ισραήλ ;

Παρά τον έγκαιρο σχεδιασμό, δεν υπήρξε αποφασιστική πρόοδος στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed με ευθύνη, κυρίως, της συνεργαζόμενης Ιταλίας. Συνειδητοποιώντας, ενδεχομένως, τις συνέπειες της αναβλητικότητας της Ιερουσαλήμ μέχρι τα τέλη 2018, ο υπουργός Ενέργειας Γιούλα Στάινιτς έθεσε κατά την υπουργική σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ, στις 7 Αυγούστου στην Αθήνα, την εκδοχή άμεσης υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας του EastMed, χωρίς την Ιταλία.

Η πρόταση απορρίφθηκε από τον Έλληνα ομόλογό του Κωστή Χατζηδάκη με το σκεπτικό πως η ιταλική ενεργειακή αγορά θα είναι εκ των βασικών καταναλωτών (ίσως η βασικότερη) των ποσοτήτων του EastMed. O Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ακόμα το αρνητικό μήνυμα που θα ελάμβαναν οι πολυεθνικοί όμιλοι του κλάδου από μια τέτοια αναστάτωση. Όπως βεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, οι Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Μάικ Πομπέο είχαν υπογραμμίσει την ανάγκη προσέλκυσης ειδικά αμερικανικών ομίλων κατά τη σύνοδο του Μαρτίου. Είτε λόγω των καθυστερήσεων στις τρεις πρωτεύουσες, είτε λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο για τον EastMed το γεγονός είναι ότι καμιά μεγάλη εταιρία ή κοινοπραξία δεν έχει εκδηλώσει χειροπιαστό ενδιαφέρον.

https://slpress.gr/ethnika/ellada-kypros-pros-symmachiki-atzenta-me-israil-kai-aigypto/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΘΑ ...ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΝΤΑΝ. ΠΟΙΟΣ; Ο ΛΑΤΣΗΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ; ΑΛΛΟΙ ; ΜΕ ΤΑ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ;  ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΠΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΟΖ.

No comments :

Post a Comment