14/10/2019

Η Νορβηγία δήλωσε πως αποσύρεται από το πρόγραμμα αντιβαλλιστικής άμυνας των ΗΠΑ ως ...δώρο στην Ρωσσία

Λίγες εβδομάδες πριν τη συνάντηση με Ρώσους αξιωματούχους στη βόρεια πόλη Kirkenes, για τον εορτασμός της απελευθέρωσής της από τη ναζιστική κατοχή από δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης το 1944, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι κάνει ένα «δώρο» στους γείτονές της. Δεν θα συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα αντιβαλλιστικής άμυνας των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Η Νορβηγία ήταν υπό πίεση από τις ΗΠΑ για να αξιολογήσει και να δεχθεί στο έδαφός της αισθητήρες ραντάρ που θα αναγνώριζαν τυχόν εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους και θα αναχαιτίζονταν αν ήταν απαραίτητο. Η Ρωσία από την πλευρά της βέβαια βλέπει το συγκεκριμένο αμερικανικό πρόγραμμα ως μία πρόκληση. Μετά τη λεγόμενη “ευρύτερη αξιολόγηση της πολιτικής ασφαλείας”, η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, αν και ενισχύει σημαντικά τον αμυντικό προϋπολογισμό της για το 2020 λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας της Ρωσίας στην Αρκτική, δεν θα περιλαμβάνει την προμήθεια αντιβαλλιστικών ραντάρ ή πυραύλων. Όπως δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η εφημερίδα Klassekampen, η αξιολόγηση έδειξε σαφώς ένα δίλημμα για τη Νορβηγία, μεταξύ του μεγαλύτερου συμμάχου της (ΗΠΑ) και του ισχυρού γείτονα Ρωσίας, η οποία διαμαρτυρήθηκε και για την εγκατάσταση της αντιβαλλιστικών ραντάρ στη Ρουμανία και την Πολωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας θα επισκεφθεί τη Νορβηγία στα τέλη του μήνα για την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του Finnmark, όταν Σοβιετικοί στρατιώτες διέσχισαν τα κατεχόμενα βόρεια σύνορα της Νορβηγίας και ανάγκασαν τις ναζιστικές δυνάμεις να υποχωρήσουν. Οι κάτοικοι του Finnmark παραμένουν ευγνώμονες και θέλουν να διατηρήσουν καλές συνθήκες με τους Ρώσους γείτονές τους. Στις τελετές απελευθέρωσης θα παρευρεθούν ο βασιλιάς Harald V, η πρωθυπουργός Erna Solberg και η υπουργός εξωτερικών Ine Eriksen Søreide.

https://www.ptisidiastima.com/norway-missile-defense/

No comments :

Post a Comment