07/10/2019

«Πράσινο φως» από τον Λευκό Οίκο στην τουρκική επίθεση στη Συρία - Οι Κούρδοι απειλούν την Τουρκία με ‘γενικευμένο πόλεμο’ αν εισβάλει

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Tweet from Trump: "As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anything that I, in my great and unmatched wisdom, consider to be off limits, I will totally destroy and obliterate the Economy of Turkey (I’ve done before!). They must, with Europe and others, watch over..."

Ανακοίνωση της Γενικής Διοίκησης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), 7 Οκτωβρίου 2019: "Παρά όλες τις προσπάθειές μας να αποφύγουμε τη σύγκρουση, τη δέσμευσή μας στη συμφωνία του «μηχανισμού ασφαλείας» και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για το σκοπό μας, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έφεραν εις πέρας τις ευθύνες τους και αποχώρησαν από τις συνοριακές περιοχές με την Τουρκία. Η απρόκλητη επίθεση της Τουρκίας στις περιοχές μας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μάχη μας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και τη σταθερότητα και την ειρήνη που δημιουργήσαμε στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη γη μας με κάθε κόστος. Καλούμε τους Κούρδους, Άραβες Ασσυρίους και Συριακούς να ενισχύσουν την ενότητα τους και να σταθούν δίπλα στις SDF στην υπεράσπιση της γης τους."

Εχθές, Τραμπ και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, σχετικά με τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στο Νοέμβριο. Ήρθε η ώρα να αποχωρήσουμε από τον «γελοίο και ατέλειωτο πόλεμο» στη Συρία, ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη δήλωση του προέδρου Ερντογάν για την άμεση έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή. «Οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα παρέμεναν στη Συρία για 30 ημέρες. Παραμένουμε εκεί και βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο σε μία μάχη, χωρίς κανέναν σκοπό. Όταν έφθασα στην Ουάσιγκτον, το ISIS ήταν κυρίαρχο στην περιοχή. Πολύ γρήγορα ηττήθηκε κατά 100%» δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Twitter. Σημείωσε δε, ότι συνελήφθησαν χιλιάδες μαχητές του ISIS, οι οποίοι κυρίως προέρχονταν από την Ευρώπη. «Αλλά η Ευρώπη δεν τους ήθελε πίσω και είπε “κρατήστε τους στις ΗΠΑ”. «εγώ “όχι”. Σας κάναμε μεγάλη χάρη και τώρα, θέλετε να τους κρατήσουμε στις αμερικανικές φυλακές με τεράστιο κόστος», έσπευσε να προσθέσει.

Όσον αφορά τους Κούρδους, υποστήριξε ότι... «μάχονται μαζί μας, αλλά έχουμε πληρώσει τεράστια ποσά σε χρήματα και εξοπλισμό. Πολεμούν την Τουρκία για δεκαετίες. Έμεινα εκτός αυτής της μάχης για σχεδόν τρία χρόνια, αλλά ήρθε η ώρα να φύγουμε από αυτούς τους γελοίους, ατέλειωτους πολέμους και να φέρουμε τους στρατιώτες στην πατρίδα. Θα πολεμούμε όπου εμείς έχουμε όφελος και θα πολεμούμε μόνο για να νικήσουμε. Τουρκία, Συρία, Ιράν, Ιράκ, Ρωσία και Κούρδοι θα πρέπει να επιλύσουν την κατάσταση και να δουν τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS στη γειτονιά τους».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δεν θα βρίσκονται πλέον «στην περιοχή» όπου θα δράσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία εάν κυριεύσει τη βόρεια Συρία. Μάλιστα, η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν εξέφρασε στον Αμερικανό ομόλογό του τη δυσαρέσκειά του για τη στρατιωτική γραφειοκρατία των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν κάνουν όσα απαιτούνται με βάση τη συμφωνία των δύο χωρών. Η επιχείρηση για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θα στοχοθετήσει «τρομοκρατικά στοιχεία»

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε σήμερα ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για να δημιουργηθεί «ασφαλής ζώνη» στη βόρεια Συρία έχει στόχο να εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε το σχόλιο αυτό μέσω Twitter μετά τη δημοσιοποίηση ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου κατά την οποία οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα προχωρήσουν σύντομα σε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα την υποστηρίξουν, ούτε θα αναμιχθούν σε αυτήν.

ΑΜΠΕ

Τα μέσα ενημέρωσης μίλησαν για κίνηση των τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Συρία. Αυτό αναφέρθηκε από το Μπλούμπεργκ επικαλούμενο τοπική τηλεόραση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές ο τουρκικός στρατός έφθασε στη συνοριακή πόλη Ακτζακάλ.

Ο εκπρόσωπος του αραβο-κουρδικού σχηματισμού των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» [ΣΔΔ] που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, Μουσταφά Μπαλί, απείλησε την Τουρκία με έναν ‘γενικευμένο πόλεμο’. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα τέτοιο σενάριο είναι δυνατό εάν η Άγκυρα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. «Οι ΣΔΔ δεσμεύονται στο πλαίσιο του μηχανισμού ασφαλείας και έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή. Ωστόσο, δεν θα διστάσουμε να μετατρέψουμε οποιαδήποτε απρόκλητη τουρκική επίθεση σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο σε ολόκληρο το σύνορο, προκειμένου να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τον λαό μας», έγραψε ο Μπαλί στο Twitter.

No comments :

Post a Comment