16/10/2019

Τελεσίγραφο Ερντογάν στους κούρδους να παραδώσουν τα όπλα τους και να φύγουν μέχρι το βράδυ - Εξευτελισμός και απαξία προς Τραμπ και τον Γερμανό ΥΠΕΞ μέσω δηλώσεων Ερντογκάν

Τελεσίγραφο ολίγων ωρών στους αντάρτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων να παραδώσουν όλα τα όπλα τους έως το βράδυ έστειλε σε ομιλία του στην Άγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 
«Μέχρι το βράδυ όλοι οι τρομοκράτες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που καθορίσαμε. Όταν οι τρομοκράτες εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη στη Βόρεια Συρία, τότε θα τελειώσει και η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης».

Ο Ερντογάν απέρριψε εκ νέου κάθε πρόταση για διαμεσολάβηση με τους Κούρδους που είχε κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ. «Η Δημοκρατία της Τουρκίας ποτέ στην ιστορία της δεν κάθισε στο τραπέζι με τρομοκρατικές ομάδες, δεν ψάχνουμε μεσολαβητή γι’ αυτό». 
Είπε στους δημοσιογράφους πάνω στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Αζερμπαϊτζάν ότι δεν καταφέρνει πια «να παρακολουθήσει» τις ευμετάβολες δηλώσεις στο Twitter του αμερικανού ομολόγου του. «Όταν βλέπουμε τις δηλώσεις που αναρτά ο κ. Τραμπ στο Twitter, φθάνουμε σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πλέον να παρακολουθήσουμε αυτά τα τουίτ».

Όπως επίσης μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, με δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε απαξιωτικά στο πρόσωπο του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μαας. Χαρακτηριστικά ο Ερντογάν ανέφερε «ο Μαας είναι ένας υπερόπτης. Ήρθε εδώ και μου είπε για το εμπάργκο όπλων. Εγώ του απάντησα πως «εσύ θα χάσεις και όχι εγώ. Δεν έχεις ιδέα από πολιτική».

Την ίδια ώρα, αυξάνεται η κριτική που ασκεί ο γερμανικός Τύπος προς την κυβέρνηση της Γερμανίας με πολλά άρθρα γνώμης να τονίζουν πως η μέχρι τώρα κυρώσεις προς την Τουρκία δεν έχουν ουσιαστικές συνέπειες και πως πρόκειται περισσότερο για λόγια παρά για πράξεις.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment