23/10/2019

Ο Ερντογάν χαιρετίζει την «ιστορική συμφωνία» με τον Πούτιν για τη Συρία - Το Ιράν χαιρετίζει την συμφωνία - Οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν τα "Λευκά Κράνη" στη Συρία με επιπλέον 4,5 εκατομμύρια δολάρια - Ενδεχόμενο συμμετοχής στον συριακό στρατό του (SDF

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε «την ιστορική συμφωνία» με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν μετά από ώρες συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών για τη σύγκρουση στη Συρία. «Με τη συμφωνία αυτή, η Τουρκία και η Ρωσία δεν θα επιτρέψουν κάποια αποσχιστική ατζέντα στο έδαφος της Συρίας», δήλωσε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μαζί με τον Πούτιν μετά τις συνομιλίες στη ρωσική πόλη Σότσι. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης μια προθεσμία 150 ωρών που αρχίζει την Τετάρτη για τους μαχητές του κουρδικού YPG της Συρίας και τα όπλα τους για να απομακρυνθούν 30 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. «Εντός των 150 ωρών που αρχίζουν από τις 12 το μεσημέρι της 23ης Οκτωβρίου, οι τρομοκράτες του YPG και τα όπλα τους θα απομακρυνθούν σε βάθος 30 χιλιομέτρων και οι θέσεις τους θα καταστραφούν», δήλωσε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι μετά την προθεσμία θα ξεκινήσουν οι κοινές περιπολίες της Τουρκίας και της Ρωσίας σε δύο ζώνες που εκτείνονται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ανατολικά και δυτικά της περιοχής όπου έχουν εισβάλει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία. «Όλοι οι τρομοκράτες του YPG στην Ταλ Φιράτ και την Μανμπίτς θα απομακρυνθούν εκτός αυτής της περιοχής μαζί με τα όπλα τους», δήλωσε.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι και οι δύο χώρες θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στη «διείσδυση της τρομοκρατίας» και θα δημιουργήσουν έναν «κοινό μηχανισμό» για τον συντονισμό της συμφωνίας.

Ξεκίνησε τις περιπολίες η ρωσική στρατιωτική αστυνομία βορειοανατολικά της συριακής πόλης Μανμπίτζ, αφού εγκαταστάθηκε στο Χαλέπι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, η περιοχή περιφρουρούνταν από τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος αποχώρησε προς τα ιρακινά σύνορα, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Μόσχα στέλνει στρατιωτική αστυνομία, ενώ η Δαμασκός θα στείλει συνοριοφύλακες προκειμένου να διασφαλίσει την απομάκρυνση των δυνάμεων της YPG και των όπλων τους σε βάθος «30 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα» δηλαδή εκτός της ζώνης ασφαλείας. Η απόσυρσή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 150 ώρες.

Η συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία να αναπτύξουν δυνάμεις τους στη βορειοανατολική Συρία ήταν ένα θετικό βήμα προς τη διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν. «Το Ιράν καλωσορίζει οποιαδήποτε βήματα θα φέρουν την ασφάλεια και την ηρεμία στη Συρία και θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμπάς Μουσαβί. «Η συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία είναι ένα θετικό βήμα. Ελπίζουμε αυτή η συμφωνία να απομακρύνει τις ανησυχίες της Τουρκίας και να φέρει ειρήνη και ασφάλεια στη Συρία. Το Ιράν τασσόταν πάντα υπέρ των πολιτικών μέσων για την επίλυση των διενέξεων… και η Τεχεράνη είναι ευτυχής να βοηθήσει για συνομιλίες ανάμεσα στη Συρία και στην Τουρκία προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία», είπε ο Μουσαβί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε την Τρίτη το ποσό των 4, 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη των μελών των διασωστών στη Συρία που είναι γνωστοί ως Λευκά Κράνη. Η γραμματέας Τύπου Στέφανι Γκρίσαμ δήλωσε την Τρίτη ότι ο Τραμπ καλεί τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ομάδα αυτή της Πολιτικής Άμυνας που δραστηριοποιείται στη Συρία. Όπως δήλωσε, η χρηματοδότηση αυτή, που εγκρίθηκε τη Δευτέρα, αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στην οργάνωση και το έργο των Λευκών Κρανών στη Συρία. Η Γκρίσαμ είπε ότι στη διάρκεια της οκταετούς διένεξης στη Συρία, η ομάδα αυτή έχει διασώσει πάνω από 115 χιλιάδες ανθρώπους.

Η κυβέρνηση της Συρίας και η Ρωσία έχουν κατηγορήσει τα Λευκά Κράνη ότι συνεργάζονται με τις ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες. Τα Λευκά Κράνη έχουν τύχει οικονομικής ενίσχυσης και κατάρτισης από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης εδώ και χρόνια, όπως σημειώνει η αραβική «Ασάρκ αλ Αουσάτ».

The Hellenic Information Team

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ για το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. “Με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας Μπασάρ αλ Άσαντ”, ανέφερε ο Πεσκόφ. Ο Πούτιν παρουσίασε στον Άσαντ τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας και εκείνος δήλωσε ότι στηρίζει τις αποφάσεις που έλαβαν οι δύο ηγέτες. “Ο πρόεδρος Άσαντ ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο αποτέλεσμα της δουλειάς του και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει Σύρους συνοριοφύλακες στα (συροτουρκικά) σύνορα, μαζί με τη ρωσική στρατονομία”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Δεν έχει οριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, αναφέρεται σήμερα σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Έτοιμοι να συζητήσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στον συριακό στρατό εμφανίζονται οι κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τους, Μουσταφά Μπάλι. «Από την ίδρυση των SDF έως σήμερα, οι δυνάμεις έχουν διακηρύξει ότι δρουν μόνο στο πλαίσιο του συριακού έθνους, αναγνωρίζοντας όλα τα συστατικά του» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Sputnik. Και πρόσθεσε: «Η συριακή κρίση ξεκίνησε από το γεγονός ότι η κρατική ασφάλεια της Συρίας δεν μπορούσε πλέον να διαχειριστεί την κρίση. Χρειαζόμαστε μία πολιτική λύση, η οποία θα συμφιλιώνει όλα τα μέρη της Συρίας». Αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για τη βόρεια Συρία, ο εκπρόσωπος των SDF επιβεβαίωσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας. «Έχουμε αποσυρθεί σε μήκος 32 χιλιομέτρων» τόνισε χαρακτηριστικά.
ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment