26/09/2019

USAF: Σε δοκιμαστική υπηρεσία το πρώτο όπλο ενεργειακών παλμών (PHASER) για κατάρριψη σμηνών drones

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία (USAF) δαπάνησε 16,28 εκατ. δολάρια για ένα πρωτότυπο PHASER για σκοπούς αξιολόγησης στο πλαίσιο χρήσης εκτός ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο ενημέρωσε το Κογκρέσο για την αγορά ενός οπλικού συστήματος μικροκυμάτων σχεδιασμένου για την κατάρριψη σμηνών εχθρικών drones με ενεργειακούς παλμούς. Η συγκεκριμένη αγορά γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη αυτού του συστήματος PHASER  για αξιολόγηση ενός έτους- κάτι που το καθιστά το πρώτο αμυντικό όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας που τίθεται σε ενεργό υπηρεσία.  Η δοκιμή αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2020, φέρνοντας κοντά την έναρξη της κανονικής επιχειρησιακής του χρήσης.

Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιεί μικροκύματα για την αχρήστευση drones Class 1 και Class 2, που είναι κάτω των 25 κιλών και πετούν σε ύψη 360-1000 μέτρων περίπου και σε ταχύτητες 100-200 κόμβων. Το PHASER δεν «καίει» ένα drone με θερμότητα, ωστόσο προκαλεί προβλήματα λειτουργίας ή καταστρέφει τα κυκλώματά τους, καθώς εκπέμπει μικροκύματα ως ενεργειακούς παλμούς σε μια κωνική ακτίνα, χτυπώντας τους στόχους του με μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Η όλη διαδικασία διαρκεί κλάσμα δευτερολέπτου.

Η USAF αγοράζει σειρά όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας για δοκιμές. «Επί της παρούσης έχουμε δώσει πολλαπλά συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας για χρήση σε αξιολογήσεις επί του πεδίου στο εξωτερικό. Δεν μπορούμε να πούμε σε ποιες συγκεκριμένες τοποθεσίες αυτή τη στιγμή» είπε ο Μάικλ Τζίρτζις, επικεφαλής του πειράματος PHASER.  Αξιωματούχοι της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και στελέχη της Raytheon, κατασκευάστριας του συστήματος, αναφέρουν ότι η αγορά είχε δρομολογηθεί, ωστόσο οι συνθήκες καθιστούν άμεση την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, ύστερα από τα γεγονότα στη Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα αποστολή δυνάμεων στη χώρα με σκοπό την ενίσχυση της αεράμυνας, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες.

ΑΜΠΕ


No comments :

Post a Comment