04/09/2019

Πολωνία: Θέλει να συνδέσει την αγορά των F-35 με μόνιμη αμερικανική βάση - Ο Τραμπ σκέφτεται αναστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Η πολωνική κυβέρνηση θέλει να δαπανήσει $47 δις στην αγορά νέων οπλικών συστημάτων μέχρι το 2026, με το πρόγραμμα προμήθειας 32 μαχητικών F-35A να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Βαρσοβίας. Η Πολωνία θέλει να συνδυάσει το πρόγραμμα με την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην χώρα, μέσα από την κατασκευή μόνιμης βάσης και την αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών. Σήμερα στην Πολωνία βρίσκονται αναπτυγμένοι γύρω στους 4.500 στρατιώτες των ΗΠΑ, οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 1.000 σε μικρό χρονικό διάστημα. Για να συμβεί αυτό, η πολωνική πλευρά έχει προτείνει τη διάθεση $2 δις για το σχέδιο, αλλά οι ΗΠΑ δείχνουν να αποσυνδέουν το F-35 από τη λειτουργία της βάσης. Η Πολωνία απέστειλε LoR για την αγορά 32 F-35A τον Μάιο, ώστε να αποσύρει τα Su-22 και MiG-29.Για το F-35 υπάρχουν πάντως αντιδράσεις στο εσωτερικό, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να αγοραστούν περισσότερα F-16 ισχυριζόμενοι ότι η Πολωνία δεν αντέχει οικονομικά το F-35 και η Πολωνική Αεροπορία δεν είναι ακόμη ικανή να αξιοποιήσει πλήρως το νέο μαχητικό.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, προκαλώντας όμως έτσι αντιρρήσεις από τους γερουσιαστές και των δύο πολιτικών κομμάτων των ΗΠΑ. Τα πρακτορεία ειδήσεων Politico και το Reuters επικαλούμενα αμφότερα ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος είχε διατάξει την επανεξέταση του προγράμματος βοήθειας που χρησιμοποιεί το Κίεβο για να πολεμήσει ενάντια στους Ρώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.  Η αναθεώρηση είναι “να επιβεβαιωθεί ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών”, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης της χρηματοδότησης.

Ένας εκ των αξιωματούχων ανέφερε τα εξής: «Ο πρόεδρος δεν έχει κρύψει πως όταν πρόκειται για ξένη βοήθεια τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο εξωτερικό πρέπει να έχουν προτεραιότητα, συνεπώς και άλλες ξένες χώρες θα πρέπει κι αυτές να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί». Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει τα δημοσιεύματα αυτά. Ωστόσο ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντουρμπίν δήλωσε ότι αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την “μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ουκρανίας” σε ανάρτησή του στο τουίτερ: «Ο Πρόεδρος Τραμπ πρέπει να κατευθύνει [το υπουργείο Άμυνας] να δεσμεύσει αμέσως αυτά τα κεφάλαια – δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει. Εκτός αν, φυσικά, ενεργεί για άλλη μια φορά υπό την αιγίδα του αγαπημένου Ρώσου δικτάτορα και καλού φίλου του, Πούτιν».Αλλά κι ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Adam Kinzinger, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος, έγραψε σε μία ανάρτηση στο τουίτερ ότι «αυτό είναι απαράδεκτο. Ήταν λάθος όταν ο Ομπάμα απέτυχε να αντισταθεί στον Πούτιν στην Ουκρανία και είναι λάθος και τώρα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία από τη στιγμή που η Ρωσία προσάρτησε βίαια τη χερσόνησο της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και ξεκίνησε να υποστηρίζει τους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουάνσκ τον Απρίλιο του 2014 σε μια σύγκρουση κατά την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 ανθρωποι μέχρι σήμερα. Η Ουάσινγκτον έχει διαθέσει στην Ουκρανία βοήθεια άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία 1,5 δισεκατομμύρια ήταν για την προμήθεια στρατιωτικά αγαθά τα τελευταία πέντε χρόνια και παρέχει συμβουλές στη χώρα για τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεών της.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment