26/09/2019

Σιγκαπούρη: Ανανεώνει τις αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λη Χσιέν Λουνγκ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανανέωσαν χθες Δευτέρα (23 Σεπτεμβρίου) ένα βασικό αμυντικό σύμφωνο που επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν τις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις της Σιγκαπούρης, επεκτείνοντας την κατά 15 επιπλέον χρόνια μέχρι το 2035. Η συμφωνία διευκολύνει την πρόσβαση των αμερικανικών δυνάμεων στις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις της Σιγκαπούρης και προβλέπει εφοδιαστική υποστήριξη για το προσωπικό που διέρχεται από την περιοχή, όπως και για αεροσκάφη και πλοία.

Οι δύο ηγέτες επαίνεσαν τη στενή συμμαχική σχέση μεταξύ Σιγκαπούρης και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς υπέγραφαν μια τροποποίηση στο Μνημόνιο Συμφωνίας του 1990 σχετικά με τη χρήση των εγκαταστάσεων στη Σιγκαπούρη από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια συμφωνία ορόσημο που ήταν ενδεικτικής της δυναμικής στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή για σχεδόν 30 χρόνια. Το σύμφωνο του 1990 υπογράφηκε από τον τότε πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λη Κουάν Γιου και τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Νταν Κουέηλ και ανανεώθηκε τελευταία το 2005. Με βάση αυτή τη συμφωνία, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει συστηματικά αεροσκάφη για ασκήσεις, ανεφοδιασμό και συντήρηση, καθώς επίσης και φρεγάτες LCS από το 2013 και αεροσκάφη ΑΦΝΣ P-8 Poseidon από το 2015.

Η Σιγκαπούρη με την σειρά της έχει προνομιακή αντιμετώπιση από τις ΗΠΑ σε μία σειρά ζητημάτων αμυντικού ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χρησιμοποιούν αεροπορικές βάσεις στις ΗΠΑ όπως η Λουκ στην Αριζόνα και η Μάουντεν Χόουμ στο Άινταχο για λόγους εκπαίδευσης. Επίσης έχει προνομιακή πρόσβαση σε ευαίσθητα συστήματα υψηλής τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα το ραντάρ AESA των F-15SG, που εξήχθη κατά παγκόσμια (τότε) αποκλειστικότητα στην χώρα αυτή, ενώ σε άλλη περίπτωση, όπως με τα F-15K της Νότιας Κορέας, αυτά εξήχθησαν την ίδια περίοδο με ραντάρ μηχανικής σάρωσης και έχει ενταχθεί κατ’ εξαίρεση ως στρατηγικός βιομηχανικός εταίρος στο πρόγραμμα παραγωγής του F-35.

https://www.ptisidiastima.com/singapore-usa-pact/

No comments :

Post a Comment