13/08/2019

H DARPA αξιολογεί σμήνος drone σε “συντονισμένη” πτήση

Η DARPA πραγματοποίησε τον περασμένο Ιούνιο στην Georgia των ΗΠΑ το 2ο δοκιμαστικό τεστ του προγράμματος OFFSET (Offensive Swarm Enabled Tactics) και τώρα δημοσιεύτηκε το σχετικό βίντεο. Πρόκειται για ένα στρατιωτικό πρόγραμμα όπου ένα σμήνος από drones και ρομπότ εδάφους θα συντονίζονται με σκοπό την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων. Στόχος του project, είναι να μπορέσει (σε υποστηρικτικό ρόλο) να συνοδεύει μικρές ομάδες πεζικού σε πυκνά αστικά περιβάλλοντα και να μπορούν να συγχρονίζονται ταυτόχρονα έως και 250 drones και robots. Η δοκιμή  είναι η 2η από τις 6 προγραμματισμένες του project OFFSET και μέσα στα επόμενα χρόνια η DARPA θα αυξάνει την πολυπλοκότητά τους. Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα των δυνατοτήτων συνεργασίας ανθρώπων και ρομπότ, για τις ανάγκες του στρατού.

Το OFFSET περιλαμβάνει δύο κύριους τύπους, τα σμήνη Integrators System και τα σμήνη Sprinters. Οι Integrators (κατασκευής Northrop Grumman και Raytheon BBN) φιλοξενούν εργαλεία για να βοηθήσουν τους συντονιστές να σχεδιάσουν τις τακτικές των σμηνών, δημιουργώντας συλλογικές συμπεριφορές, αλγόριθμους σμήνους και υπάρχουσες τακτικές σμήνους. Τα σμήνη Sprinters εκτελούν επικεντρωμένες εργασίες και παρέχουν επιπλέον τεχνολογίες για να “επικοινωνήσουν” με άλλα συστήματα. Επίσης, το 508 Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών έχει εξοπλιστεί με τα ολοκαίνουργια FLIR drones, τα οποία έχουν μέγεθος παλάμης και μπορούν να πετούν “μπροστά” από τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης ως ένα “τρίτο μάτι”, στέλνοντάς τους πολύτιμα δεδομένα.

Πρόσφατα ο στρατός των ΗΠΑ έκανε επίδειξη του THOR (Tactical High Power Microwave Operational Responder), ενός εργαλείου που μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε βάση, με στόχο να καταρρίπτει σμήνη από εχθρικά drones.

Περισότερα και Video ΕΔΩ: https://www.ptisidiastima.com/watch-darpa-test-out-a-swarm-of-drones/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ. ΤΟ "ΟΡΑΜΑ" ΤΗΣ DARPA ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ 2-3 ΤΕΤΟΙΑ DRONES ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ (ΜΕ ΑΛΛΑ) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (ΕΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΔΙΟΥ) ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ. ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ.
Η ΚΑΤΑΡΡΙΞΗ DRONES, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΜΗΝΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΕΠΙΓΕΙΑ ΟΠΛΑ ΣΤΑΤΙΚΗΣ-ΗΜΙ-ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Η DARPA ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΑΡΕΙ  ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ DRONES. ΑΡΧΙΚΑ Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΗΤΑΝ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ   ΦΟΡΗΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΑ ΕΧΘΡΙΚΑ DRONES, ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ "ΣΤΟΧΕΥΣΗΣ" ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ.
ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΟΣ. Η ΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 30 ΥΑΡΔΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙ ΒΛΑΒΕΣ (ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΙΜΕΣ ΜΕΡΙΚΩΣ) ΣΕ ΛΟΙΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΣΧΕΔΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 60.
Η ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΟΛΩΝ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ "ΠΑΙΧΝΙΔΙ" ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΕΣΑΕΙ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗΣ ΤΗΣ.

1 comment :

  1. Anonymous13/8/19 18:20

    Ποιου στρατού; Στα κεφάλια πολιτών θα σκάσουν όλα αυτά. Αστυνόμευση από απόσταση, ανώνυμα εγκλήματα κατά όσων αντιδρούν στη ΝΤΠ.

    ReplyDelete