17/08/2019

Χωρίς αποτέλεσμα οι πιέσεις των ΗΠΑ στη Γερμανία για αύξηση αμυντικών δαπανών

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις τους προς τη Γερμανία με στόχο την αλλαγή της πολιτικής του Βερολίνου ώς προς το ύψος των αμυντικών δαπανών που το τελευταίο έχει καθορίσει, τόσο για την κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, όσο και για την κάλυψη των υποχρεώσεων τους έναντι του ΝΑΤΟ. Η Γερμανία δαπανά το 1,37% του ΑΕΠ της σε αμυντικές ανάγκες και πρόσφατα (λίγες εβδομάδες προ της αποχώρησης της αποχώρησης της Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν από το γερμανικό ΥΠΑΜ) ανακοινώθηκε ότι το νούμερο αυτό θα συρρικνωθεί περαιτέρω στο 1,24% του ΑΕΠ από το 2023.

Η κυβέρνηση Trump έχει πρόσφατα γνωστοποιήσει την πρόθεσή της για άμεση μεταστάθμευση των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν από βάσεις στη Γερμανία, στην Πολωνία, δεδομένης της συνεχιζόμενης άρνησης του Βερολίνου να αυξήσει τις ετήσιες αμυντικές (και ΝΑΤΟικές) δαπάνες, σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ. Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία Richard Grenell αντικατοπτρίζουν με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο το πώς αντιμετωπίζεται πλέον η γερμανική στάση από την κυβέρνηση Trump. Ο Αμερικανικός αξιωματούχος μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων DPA, δήλωσε το εξής: “…είναι προσβλητικό να συνεχίσουμε να απαιτούμε από τον Αμερικανό φορολογούμενο να πληρώνει στο διηνεκές την παραμονή 50.000 τουλάχιστον στρατιωτικών των ΗΠΑ στη Γερμανία, ενώ η τελευταία δαπανά χρήματα μόνο για εγχώρια προγράμματα…”

Οι ΗΠΑ πίεσαν επίσης χωρίς επιτυχία και για την αποστολή γερμανικών ναυτικών δυνάμεων στα στενά του Ορμούζ, χωρίς παράλληλα να έχουν βρει “κοινό τόπο” με τη γερμανική εξωτερική και εμπορική πολιτική σε διάφορα ζωτικής για τις ΗΠΑ ζητήματα. Τέτοια ζητήματα είναι οι σχέσεις με το Ιράν, η πολιτική δασμών έναντι της Κίνας και φυσικά η κατασκευή του αγωγού Nordstream 2 για τη μεταφορά ρωσικού, χαμηλού κόστους, φυσικού αερίου στη γερμανική βιομηχανία.

Η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε επίσημα την αποστολή και εγκατάσταση 1.000 στρατιωτικών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Πολωνία, με την αιτιολογία της ενίσχυσης της άμυνας της χώρας έναντι ενδεχόμενης ρωσικής απειλής. Αυτό που επιθυμεί όμως παράλληλα να περάσει ως μήνυμα, είναι ότι παρά το μεγάλο κόστος που θα έχει μία τέτοια ενέργεια σε χρόνο και χρήματα, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες για την μετεγκατάσταση των 33.000 Αμερικανών στρατιωτικών που είναι εγκατεστημένοι στη Γερμανία, μαζί τους 17.000 πολίτες που τους υποστηρίζουν σε καθημερινή βάση. Η Πολωνία και η Λετονία τηρούν το όριο του ποσοστού 2% επί του ΑΕΠ για τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς σε ετήσια βάση…

ΑΜΠΕ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ:
- Το "ΡΑΜΣΤΑΙΝ" ΔΕΝ (ΑΠΟ)ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ  ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΟΣΟ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΒΑΣΗ. ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ. Η ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΑ ΜΟΝΟΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ, ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ.
- ΤΟ 1,37%-1,24% ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΑΕΠ ΠΟΣΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2% ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ (ΠΛΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑΣ), ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΜΑΖΙ ;
- ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΠΡΩΞΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ;
- ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ ΕΜΜΟΝΗ, ΤΩΝ ΗΠΑ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΗΔΑΜΙΝΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΞΟΔΕΥΑΝ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟΥΣ ;
- ΟΝΤΩΣ ΟΙ ΗΠΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ. ΟΙ ΗΠΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ (ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΞΟΔΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ) ΠΟΥ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ.
- ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΩΣ ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ "ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ" ΤΟΥ ΝΑΤΟ.  ΥΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ. ΟΙ ΗΠΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΟΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΙΩΞΟΥΝ ΧΩΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ. ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΒΑΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΙΤΕ ΩΣ ΝΑΤΟΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΙΤΕ ΩΣ ΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ, ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΠΑΡΑΥΤΑ ΤΟ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙ ΤΟΥΣ (ΡΑΜΣΤΑΙΝ) ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΛΙΑ.

Υ.Γ: ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΡΑΜΣΤΑΙΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ή ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΤΑΘΜΕΣΥΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ. ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ Η ΝΕΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ.

No comments :

Post a Comment