18/08/2019

Ρωσσία: Διακοπή λειτουργίας αντιδραστήρα και 4 σταθμών μέτρησης ρδιενέργειας

Η μονάδα 4 του πυρηνικού σταθμού Μπελόγιαρσκ στα Ουράλια όρη σταμάτησε να λειτουργεί σήμερα έπειτα από «λάθος» απόκριση του συστήματος ασφαλείας, ανακοίνωσε θυγατρική της κρατικής εταιρίας Rosatom. Ανέφερε πως η λειτουργία του διακόπηκε στις 09:15 τοπική ώρα. «Η διακοπή λειτουργίας πραγματοποιήθηκε βάσει ενός συνήθους αλγόριθμου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Rosenergoatom, η οποία πρόσθεσε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στον σταθμό και στις γύρω περιοχές συνάδουν με τα συνηθισμένα επίπεδα. Ο σταθμός ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1964. Τον περασμένο μήνα, άλλος πυρηνικός σταθμός βορειοδυτικά της Μόσχας διέκοψε τη λειτουργία τριών από τις τέσσερις μονάδες του έπειτα από βραχυκύκλωμα σε έναν μετασχηματιστή. Οι μονάδες επανέλαβαν τη λειτουργία τους στη συνέχεια.

ΑΜΠΕ

Τέσσερις ρωσικοί σταθμοί μέτρησης ραδιενέργειας έχουν σταματήσει να μεταδίδουν δεδομένα, στον απόηχο της μυστηριώδους έκρηξης που έλαβε χώρα σε κέντρο στρατιωτικών δοκιμών στην περιοχή του Αρχάνγκελσκ, όπως προκύπτει από δηλώσεις του επικεφαλής του οργανισμού απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών στην «Wall Street Journal». Τα παρατηρητήρια στο Μπιλιμπίνο, στην βορειοανατολική Ρωσία, και στο Ζαλέσοβο, στο νότιο τμήμα της χώρας, σταμάτησαν να στέλνουν στοιχεία στις 13 Αυγούστου, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Λασίνα Ζέρμπο. Τρεις ημέρες νωρίτερα είχαν τεθεί εκτός δικτύου οι μονάδες στην Ντούμπνα και στο Κίροφ. Η Μόσχα έχει αποδώσει την διακοπή σε προβλήματα τηλεπικοινωνιών, είπε ο κ. Ζέρμπο, ενώ αρνήθηκε να εικοτολογήσει για τα αίτια του προβλήματος. Ωστόσο, η αιφνίδια σιγή ασυρμάτου από τέσσερις σταθμούς μέτρησης ραδιενέργειας λίγες ημέρες μετά την έκρηξη της 8ης Αυγούστου αναζωπυρώνει τις ανησυχίες ότι οι ρωσικές Αρχές επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις πληροφορίες για το δυστύχημα, όπου έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον πέντε υπάλληλοι της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom. Μετά την έκρηξη καταγράφηκε απότομη αλλά μικρής διάρκειας αύξηση του επιπέδου ακτινοβολίας στην κοντινή πόλη Σεβεροντβίνσκ, σύμφωνα με μετρήσεις της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Η Rosatom έχει παραδεχτεί ότι η έκρηξη συνδέεται με έρευνες για την ανάπτυξη συστήματος προώθησης με πηγή ενέργειας ραδιενεργά ισότοπα

http://www.skai.gr/news/world/article/411509/sopasan-xafnika-tesseris-rosikoi-stathmoi-metrisis-radienergeias/

No comments :

Post a Comment