10/08/2019

Γενική επιφυλακή των υπηρεσιών της χώρας.

Προειδοποίηση για τα ακραία φαινόμενα που αναμένονται το επόμενο τριήμερο, με μεγάλο αριθμό πυρκαγιών ακραίας συμπεριφοράς, απευθύνει το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, με βάση την πρόβλεψη για κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 5, που σημαίνει συναγερμό. Για το λόγο αυτό, με εντολή του Αρχηγού του Σώματος, αντιστράτηγου Βασίλη Ματθαιόπουλου, τίθεται σε εφαρμογή ο εσωτερικός επιχειρησιακός σχεδιασμός, που προβλέπει γενική επιφυλακή όλων των Υπηρεσιών της χώρας και όχι μόνο στις περιοχές που έχουν κατηγορία κινδύνου 5, καθώς υπάρχουν και άλλες που έχουν κατηγορία 4, δηλαδή πολύ υψηλού κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ ενημερώθηκαν και όλες οι άλλες κρατικές υπηρεσίες, οι Περιφέρειες και οι δήμοι να βρίσκονται επίσης σε αυξημένη ετοιμότητα

ΑΜΠΕ

Τα σενάρια που θέλουν την Τουρκία να επιχειρεί κάποια κλιμάκωση στη περιοχή πέριξ του Καστελόριζου, δίνουν και παίρνουν, με τον ελληνικό Τύπο να μεταδίδει, όσα εκτιμούν και διαρρέουν κυβερνητικές αλλά και στρατιωτικές πηγές. Αν θα αποδειχτούν βάσιμες οι εκτιμήσεις πολύ σύντομα θα φανεί. Η Τουρκία πάντως κάνει ότι μπορεί για να συντηρήσει αυτό το κλίμα μιας κρίσης που προαναγγέλεται εδώ και πολύ καιρό. Δύο NAVTEX των Τούρκων εντάσσονται σ΄ αυτό το παιχνίδι.
  • Η μία στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Στις 11 και 12 Αυγούστου, οι Τούρκοι δεσμεύουν την περιοχή για άσκηση με πραγματικά πυρά.
  • Η άλλη στο “τριεθνές” δυτικά της Κύπρου, για μία ακόμη άσκηση στις 15 Αυγούστου.
Όλα αυτά ασφαλώς και προβληματίζουν αλλά ελέγχονται. Το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα θα προκύψει αν οι Τούρκοι στείλουν γεωτρύπανο στην περιοχή του Καστελόριζου.

https://www.militaire.gr/dekapentaygoystos-me-toyrkikes-navtex-gia-askiseis-konta-sto-kastelorizo-kai-stin-kypro/

Σε περίοδο αναπροσαρμογής της στρατηγικής της έναντι της Άγκυρας βρίσκεται η Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρακτική εκδίπλωση της τουρκικής πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται με πλέον εμφανές θύμα την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται ουσιαστικά περικυκλωμένη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://www.kathimerini.gr/1037890/article/epikairothta/politikh/h-a8hna-anixneyei-thn-agkyra

Ενα είναι σίγουρο: σε περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υλοποιήσει τον σχεδιασμό για σεισμικές έρευνες στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει. Οσο κι αν η ελληνική κυβέρνηση απεύχεται μια τέτοια εξέλιξη, προετοιμάζεται γι’ αυτήν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, εν αναμονή των τουρκικών κινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, έχουν ήδη ληφθεί προληπτικά μέτρα και στο διπλωματικό και το στρατιωτικό επίπεδο. Η Αθήνα έχει φροντίσει να γνωστοποιήσει τις κόκκινες γραμμές, ώστε η Άγκυρα να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεν περιοριστεί σε παράτυπες NavTex για ανύπαρκτες ασκήσεις και σε προπαγανδιστικούς χάρτες, αλλά προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, αναμένεται να πυκνώσει η παρουσία ελληνικών πολεμικών σκαφών στην επίμαχη περιοχή. Σε αντίθεση με την Κύπρο, η Ελλάδα διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις με αποτρεπτική ισχύ. «Είμαστε ψύχραιμοι, αλλά δεν χωράει ασάφεια σε ό,τι έχει να κάνει με παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας», μας είπε υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Παρότι η Ουάσινγκτον αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο-κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται ακόμα σε μεταβατική φάση. Ο κύβος δεν έχει ριφθεί, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να είναι ακόμη αμφίθυμοι όσον αφορά τον βαθμό της παρέμβασής τους στην πιθανή περίπτωση που ο Ερντογάν τελικά επιλέξει να τραβήξει το σκοινί και να προκαλέσει κρίση. Αυτός είναι ο λόγος που στην Αθήνα δεν ελπίζουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, πολλά από την αμερικανική πλευρά. Ούτε βέβαια από την Ε.Ε., η οποία, ως συνήθως, θα αντιδράσει καθυστερημένα και θα περιοριστεί σε ανακοινώσεις, όχι σε πράξεις.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://www.protothema.gr/politics/article/915819/etoimotita-se-ellada-kai-kupro-meta-tis-apeiles-erdogan/

1 comment :

  1. Anonymous18/8/19 17:39

    τι θα μπορούσε να συμβεί εάν μια ωραία ημέρα οι Έλληνες αντί να αποφασίσουν να πεθάνουν αποφάσιζαν ότι ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουν για χρόνια με την τουρκική απειλή.

    https://www.defence-point.gr/news/ellada-toyrkia-proliptiko-to-pligma-fovomaste-mi-gelasoyme-enan-dolio?pop=2

    ReplyDelete