12/08/2019

Τίρανα: Τοποθετήθηκε μνημείο για τα θύματα του τουρκικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία. - Οι Αλβανοί το "έντυσαν" με χαρτί τουαλέτας

«Στα Τίρανα, με την ευκαιρία της τρίτης επετείου από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου 2016, αποκαλύφθηκε μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της απόπειρας.Το γεγονός αυτό δημοσιοποιήθηκε μόλις σήμερα από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, αν και το γεγονός έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου με την παρουσία του αναπληρωτή δημάρχου των Τιράνων Αρμπιάν Μαζνίκου. Μάλιστα, η τουρκική πρεσβεία που συμμετείχε στην εκδήλωση ανακοίνωσε ότι με τους «αδελφούς Σκιπτάρους με επιτυχία και υπερηφάνεια εγκαινιάσαμε τον ‘Δρόμο των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου’ και το ‘Πάρκο της Δημοκρατίας της 15ης Ιουλίου’» ... «είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός (για μια ανεξάρτητη χώρα) όπως η Αλβανία, να αποκαλύπτει μνημεία αφιερωμένα σε γεγονότα που συμβαίνουν σε μια ξένη χώρα, όπως είναι η περίπτωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, για το οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν τον Μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν» σημειώνει η Φωνή της Αμερικής.

Μετά από συζητήσεις και κριτικές για το μνημείο στην Τεχνητή Λίμνη, που στήθηκε προς τιμήν των 251 Τούρκων θυμάτων του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, άγνωστοι κόλλησαν σε αυτό χαρτί υγείας και άλλα αντικείμενα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για την ανέγερση αυτού του μνημείου στην Αλβανία. Πάνω σε αυτό τοποθέτησαν ένα χαρτί που έγραφε «σεβασμός για όλους που δεν ζουν, αλλά αυτό το μνημείο δεν μας ανήκει, ανήκει στους πρώην κατακτητές μας. Έγινε την 11/8/2019 ειρηνικά σε μια δημοκρατική χώρα».

Η ανέγερση του τουρκικού μνημείου δεν έγινε αποδεκτή από διανοούμενους και αναλυτές στη χώρα, τονίζοντας ότι τα μνημεία στήνονται για τους Αλβανούς ήρωες και όχι σε ξένους προς τη χώρα. Ο πολιτικός αναλυτής των ΗΠΑ, Αλόν Μπεν Μέιρ, μελετητής της περιοχής, επέκρινε την αλβανική κυβέρνηση για τη δημιουργία του μνημείου αφιερωμένου στα θύματα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, σημειώνει το αλβανικό Politiko. Ο αναλυτής γράφει ότι είναι ντροπή για την Αλβανία να σκύβει και να υποκύπτει στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Τώρα τα Τίρανα έχουν αναγείρει ένα μνημείο για τα θύματα του ανελέητου δικτάτορα Ερντογάν, ο οποίος έχει φυλακίσει εκατοντάδες χιλιάδες αθώους ανθρώπους. Είναι ντροπή για την Αλβανία που εξακολουθεί να παίζεται (σαν κομπολόι) στα χέρια του Ερντογάν, Πως είναι δυνατόν σε μια ανεξάρτητη χώρα να ανεγείρονται μνημεία για γεγονότα που συμβαίνουν σε ένα ξένο κράτος, του οποίου οι αρχές κατηγόρησαν τον Τούρκο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, και χαρακτηρίζουν την οργάνωση του ως τρομοκρατική; »

Μετά τις διαμαρτυρίες πολιτών, ο αντιδήμαρχος των Τιράνων, Αρμπιάν Μαζνίκου, που συμμετείχε στα αποκαλυπτήρια, έριξε το ‘μπαλάκι’ στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο στην «Φωνή της Αμερικής» είχε αρνηθεί τη συμμετοχή του στις δραστηριότητες για την ανέγερση του τουρκικού μνημείου και τις μετονομασίες, οδού και πλατείας, στην επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment