13/07/2019

Η.Π.Α - Τουρκία ; (ΑΠΟΨΗ: ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΤΩΝ ΣΙΝΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ)

Η απροθυμία των ΗΠΑ να χάσουν την Τουρκία από το “δυτικό στρατόπεδο”, είναι ο άξονας της επιχειρηματολογίας των Τούρκων με σκοπό τη χειραγώγηση των Αμερικανών. Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε σίγουρο ότι θα πετύχουν τους στόχους τους. Το πιθανότερο σενάριο είναι, ότι οι Αμερικανοί εξαντλούν κάθε περιθώριο συμμόρφωσης της Άγκυρας. Παρόλο που η μόνη αποτελεσματική μέθοδος πραγματικού συνετισμού της Τουρκίας θα ήταν η “αυτοματοποίηση” της διαδικασίας. Κάνεις αυτό, “εισπράττεις” τα δέοντα… Εμείς το γράψαμε και θα το επαναλάβουμε. Επειδή την τουρκική πρακτική τη γνωρίζουμε πολύ καλά και δεν περιγράφεται αλλιώς από μια συνεχή διαπραγμάτευση για τα πάντα, με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους, μην εκπλαγούμε εάν διαπιστώσουμε ξανά μια παρόμοια κατάσταση όταν η τουρκική αντιπροσωπεία βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ας κρατήσουμε επίσης στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, ότι αυτή τη φορά οι Τούρκοι έχουν κάτι πολύτιμο για τους Αμερικανούς να ανταλλάξουν. Αν αποφασίσουν να το ανταλλάξουν: Πρώτον τους S-400 και δεύτερον, το “πούλημα” της Ρωσίας. Ας μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις περί του αν είναι ικανή η Άγκυρα να πουλήσει τους Ρώσους, όπως πούλησε τους Αμερικανούς με την αγορά του ρωσικού συστήματος.

Αυτή τη φορά η Τουρκία θα ζητήσει την ικανοποίηση των επιδιώξεών της στο μεγάλο παιχνίδι των υδρογονανθράκων της Μεσογείου. Ένα αντάλλαγμα παρόμοιας αξίας με αυτό που θα “παραχωρήσει”. Θα ζητήσει “τον ουρανό με τ’ άστρα” για να γυρίσει στο “δυτικό μαντρί”. Θα το πράξει με ένα φοβερό επιχείρημα που “κατασκεύασε” η ίδια της η αντισυμμαχική συμπεριφορά: “Αν επιστρέψουμε, θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα με τη Ρωσία και θα χρειαστούμε προστασία”… Θα αντιληφθεί η αμερικανική πλευρά ότι θα κληθεί να δώσει αντάλλαγμα για κάτι το οποίο πρώτα κατασκεύασε η Τουρκία για να επιχειρήσει να το ανταλλάξει στη συνέχεια; Αν “τσιμπήσει” θα είναι σαν να προσκαλεί την Τουρκία να επαναλάβει τη συμπεριφορά της. Το μάθημα που θα δώσει στην Άγκυρα, είναι αυτό της ορθότητας της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης διπλωματικής πρακτικής. Σε απλά ελληνικά, η Τουρκία θα καταλάβει ότι όσο πιο “τρελά” συμπεριφέρεται, στο τέλος τόσο μεγαλύτερο θα είναι το αντάλλαγμα που θα αποσπάσει στο τέλος, διότι όλοι την θεωρούν πολύτιμη και δεν αντέχουν να την χάσουν…

Εάν μας προκύψει ένα τέτοιο σενάριο, ας μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, ότι τα αιτήματα των Τούρκων θα στρέφονται εναντίον όχι απλά των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά των δικαιωμάτων τους, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά προς τα που να στρέφουν τα πυρά τους. Τα στρέφουν προς την κατεύθυνση αυτού που θεωρούν “αδύναμο κρίκο”. Κι επειδή οι αλά Τούρκα ερμηνείες του διεθνούς δικαίου δεν περνούν σε άλλες -σοβαρές- χώρες της περιοχής (σ.σ. Ισραήλ, Αίγυπτος), ασχέτως του τι μπορεί να πει η Ουάσιγκτον, η τουρκική εστίαση ίσως αφορά περιοχές ιδίου ή και μεγαλύτερου δυνητικού ενδιαφέροντος, δυτικότερα από τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου.Είναι επίσης αυτονόητο, πως οτιδήποτε και να προκύψει στις συζητήσεις Αμερικανών και Τούρκων, στο Κογκρέσο πολλοί θα έχουν πρόβλημα εάν προκύψει απόπειρα επιδίωξης της αναβίωσης του ιδιότυπου “παραδοσιακού” (σ.σ. κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου) αμερικανικού κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, καθώς κάτι τέτοιο, απλώς θα ανακυκλώσει το πρόβλημα. Δεν θα το θεραπεύσει, με τους Αμερικανούς να έχουν χάσει μια μεγάλη ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν μια ανώμαλη κατάσταση που δημιούργησε η δική τους μεροληπτική στήριξη της Τουρκίας και αποδοχής κάθε λογής εκβιασμού, με πρόσχημα – και πραγματική αιτία – τη γεωστρατηγική σημασία της γεωγραφικής έκτασης που καταλαμβάνει η γειτονική μας χώρα.

Έχει απόλυτο δίκιο ο Μιχάλης Ιγνατίου που επιμένει σε όλους τους τόνους να στηρίζεται στην καταγραφή των εξελίξεων στην Ουάσιγκτον και αν μην αναλώνεται σε σεναριολογία, ασχέτως του πόσο εύλογη ή μη είναι. Ωστόσο, αυτή είναι η δουλειά του ρεπόρτερ. Εμείς επιχειρούμε και ένα ορθολογικό – ελπίζουμε – σχολιασμό μιας κατάστασης, η οποία θα μπορούσε δυνητικά, σύντομα να μας απασχολήσει. Έστω κι αν αποτελεί το χειρότερο σενάριο ανάμεσα στις πιθανές εξελίξεις. Οψόμεθα λοιπόν. Για μια ακόμη φορά…

https://www.defence-point.gr/news/milisan-oi-akar-kai-esper-paei-stis-ipa-toyrkiki-antiprosopeia-ki-ena-kako-senario

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΟ-ΡΩΣΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ. Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ. Η ΙΔΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ. ΩΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΑ F-35 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ S-400. ΕΤΣΙ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, ΔΛΔ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΣΙΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ.  ΟΙ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΟΖ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΙΝΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΣΙΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.
ΑΝ ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΙΝΩΝ, ΑΝ ΤΑ "ΒΡΟΥΝ" ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΟΙ ΣΙΝΕΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ, ΤΟΤΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΙΣ ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΑΓΚΑΛΕΣ ΑΦΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣ "ΠΛΗΡΩΘΕΙ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙ" ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ, Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΙ ΣΙΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ. ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. ΟΠΟΤΕ ΕΤΣΙ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ.
ΤΟ ΟΛΟΝ, (Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΑΓΚΑΛΕΣ) ΘΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙΝΑΣ-ΡΩΣΣΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΙΝΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΗ. ΟΙ ΗΠΑ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΣΤΟΧΟΥ. ΤΟ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ, ΩΣ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ-ΚΙΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ, Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΘΙΓΕΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΚ.

No comments :

Post a Comment