08/05/2019

Ουκρανία: Διώκεται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσσίας ο αναπληρωτής αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας

Δικαστικές–ποινικές διαδικασίες κινήθηκαν εναντίον του πρώτου αναπληρωτή αρχηγού του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Αστάκοφ, για τον οποίο υπήρχαν υπόνοιες ότι φέρεται να εμπλέκεται σε κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης στην Ουκρανία που επικαλούνται τα δικαστικά έγγραφα, σύμφωνα με δημοσίευμα τουλάχιστον μίας ρωσσικής πηγής

Το τμήμα αντικατασκοπείας της βασικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, SBU, φέρεται να ανακάλυψε παράνομη χρήση–διάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, που αποθηκεύονταν σε υπηρεσιακούς υπολογιστές. Τα έγγραφα του δικαστηρίου δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του 2014-2016, υπάλληλοι του Αεροπορικού Πανεπιστημίου του Χάρκοβο (αναφέρεται το όνομα Ivan Kozhedub) ανέπτυξαν ένα ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο ήταν απόρρητο. Ο Αστάκοφ κατηγορείται ότι τον Μάρτιο του 2016, αντέγραψε τα στοιχεία και τα αποθήκευσε στον φορητό του υπολογιστή. Στις 8 Απριλίου 2015, όπως αναφέρεται στην δικογραφία, ο Αστακόφ επίσης παράνομα, φέρεται να “έσωσε”–αποθήκευσε στον υπολογιστή του ένα απόρρητο τηλεγράφημα της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το πλέον ενοχοποιητικό στοιχείο ωστόσο, πάντα σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, ήταν ότι τον Απρίλιο, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του και στο γραφείο του, φέρεται να βρέθηκε στο σπίτι βιβλιάριο καταθέσεων του Ρωσικού Ταμιευτηρίου, το οποίο άνοιξε στις 15 Φεβρουαρίου 2014 και σε αυτό, όπως αναφέρει η δικογραφία, υπήρχαν δύο εκατομμύρια ρούβλια. Επιπλέον, φέρονται να κατασχέθηκαν απόρρητα έγγραφα που αφορούν αεροπορικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς, τη σύνθεση των ρωσικών στρατιωτικών ομάδων, τη σύνθεση της ρωσικής Αεροπορίας κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, τις ικανότητες των ρωσικών αεροπορικών και των πυραυλικών δυνάμεων. Επίσης, βρέθηκε έγγραφο σχετικά με τις δραστηριότητες των αεροπορικών δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ από τον Φεβρουάριο του 2019 και το απόρρητο έγγραφο με τίτλο [σ.σ. σε ελεύθερη μετάφραση] “στρατιωτική–ποσοτική σύνθεση των μεταφορικών αεροπορικών μέσων και οι αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

https://www.defence-point.gr/news/praktoras-ton-roson-o-anaplirotis-archigos-tis-oykranikis-aeroporias

No comments :

Post a Comment