18/04/2019

Η ουκρανική SBU συνέλαβε ομάδα της ρωσικής GRU - Η Ρωσσία σταματά να τροφοδοτεί με πετρέλαιο την Ουκρανία

Η υπηρεσία πληροφοριών των Ουκρανών SBU, ανακοίνωσε χθες ότι συνέλαβε μια ομάδα κρούσης της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, η οποία είναι υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονία για Ουκρανό, στέλεχος της ουκρανικής στρατιωτικής κατασκοπείας τον περασμένο Απρίλιο. Η σύλληψη καταγράφεται λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές του ερχομένου Σαββάτου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών (SBU), Βασίλ Χριτσάκ, ανακοίνωσε τη σύλληψη συνολικά οχτώ ατόμων, το τελευταίο την Τετάρτη το πρωί, τα οποία αποτελούσαν την ομάδα που εστάλη από την GRU για την προαναφερθείσα αποστολή δολοφονίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, δύο από τους συλληφθέντες είναι Ρώσοι πολίτες, όπως ενημέρωσε ο στρατιωτικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ανατόλι Μάτιος, τους οποίους και χαρακτήρισε ως μέλη της GRU. Οι υπόλοιποι είναι Ουκρανοί. Η ομάδα της GRU, σύμφωνα και με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, επιχείρησε να τοποθετήσει βόμβα κάτω από το αυτοκίνητο του Ουκρανού, η οποία όμως εξερράγη πρόωρα τραυματίζοντας βαρύτατα τον πράκτορα που την τοποθέτησε. Στα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ο δράστης της τοποθέτησης της βόμβας παρουσιάζεται ξαπλωμένος στο κρεβάτι ουκρανικού νοσοκομείου. Έχει χάσει μέρος του δεξιού του χεριού από την έκρηξη της βόμβας. Το βίντεο αναφέρει ότι είναι Ρώσος, γεννημένος στη Μόσχα.
https://www.defence-point.gr/news/i-oykraniki-sbu-synelave-omada-quot-kroysis-quot-tis-rosikis-gru

Η Μόσχα, απαντώντας στην επέκταση του καταλόγου απαγορευμένων ρωσικών εισαγωγών αγαθών που εξέδωσε το Κίεβο, αποφάσισε να απαγορεύσει την εξαγωγή πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών ΜΜΕ. “Πριν από λίγες ημέρες, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας έκανε ένα άλλο εχθρικό βήμα προς τη χώρα μας – επέκτεινε τον κατάλογο των ρωσικών αγαθών που απαγορεύονται για εισαγωγή στην Ουκρανία. Υπό αυτές τις συνθήκες, είμαστε αναγκασμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και να αντιδράσουμε. Υπογράψαμε κυβερνητικό διάταγμα για το θέμα αυτό “, δήλωσε ο Μεντβέντεφ. Ειδικότερα, από την 1η Ιουνίου, η Ρωσία θα εξάγει άνθρακα, πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα στην Ουκρανία μόνο επιλεκτικά. Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις για το σημαντικό αυτό θέμα αναμένονται τις επόμενες ώρες.

No comments :

Post a Comment