08/04/2019

Το κτίριο "ODC" των ΗΠΑ εντός του στρατοπέδου «Ζορμπά»

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2018 η ιστοσελίδα WikiLeaks διέρρευσε 16.000 τιμολόγια από Αμερικανικές πρεσβείες σε όλο το κόσμο. Κάναμε μία σύντομη έρευνα σε αυτά τα αρχεία και εντοπίσαμε δύο αρκετά ενδιαφέροντα έγγραφα που αφορούν τη πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και μία υποδομή των ΗΠΑ που φαίνεται ότι πρόσφατα εγκαταστάθηκε στο στρατόπεδο «Ζορμπά», στο Γουδί Αττικής. Το στρατόπεδο «Ζορμπά» αποτελεί από τα πιο σημαντικά στρατιωτικά κέντρα της Ελλάδος. Πέρα του ότι είναι δίπλα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού), υποστηρίζοντες πολλές λειτουργίες τους, είναι επίσης το στρατόπεδο που στεγάζει υπηρεσίες όπως:
  • ΑΣΔΥΣ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού)
  • ΣΑΕΠ (Σχολή Αξιωματικών Έρευνας & Πληροφορικής)
  • ΔΙΣΧΠΛΗ (Διακλαδική Σχολή Πληροφοριών)
Το πρώτο έγγραφο-τιμολόγιο (υπ’ αριθμόν 19GR1018Q0005) έχει ημερομηνία 3 Νοεμβρίου του 2017 και έγινε από τη κυρία Ανέζα Μουστάκα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα με τη περιγραφή «Σύνδεση οπτικής ίνας 20Mbps και ένα δρομολογητή με δύο θύρες για υποστήριξη της περιοχής Γουδί». Ένα πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα του εγγράφου αποκαλύπτει ότι η Αμερικανική πρεσβεία έκανε τη συνάντηση για αυτό το έργο σε κτίριο εντός του στρατοπέδου «Ζορμπά». Στην περιγραφή του έργου διαβάζουμε ότι ο στόχος είναι να γίνει σύνδεση του κτιρίου ODC με δύο δίκτυα. Γι’αυτό απαιτούνται και δύο θύρες δρομολογητή. Το ένα δίκτυο είναι το διαδίκτυο και το δεύτερο είναι το «EUCOM NIPR» (Europe Command – Non-classified Internet Protocol Router, Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ – Μη Διαβαθμισμένων Εγγράφων Δρομολογητής Πρωτοκόλλου Διαδικτύου). Το NIPR είναι ένα δίκτυο του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ για ανταλλαγή μη διαβαθμισμένων πληροφοριών με όλες τις διοικήσεις και υποδομές του ανά το κόσμο. Τι δουλειά έχει όμως η διασύνδεση κτιρίων εντός του στρατοπέδου «Ζορμπά» με δίκτυα του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ;

Την απάντηση μας δίνει το δεύτερο έγγραφο που είναι αρκετά πιο πρόσφατο. Το δεύτερο έγγραφο (υπ’ αριθμόν 19GR10-18-Q-0048) είναι από τις 29 Αυγούστου 2018 και είναι πάλι ένα τιμολόγιο από τη πρεσβεία των ΗΠΑ για αλλαγή των παραθύρων του κτιρίου ODC από το στρατόπεδο «Ζορμπά» σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Διαβάζουμε και στα δύο έγγραφα ότι το τιμολόγιο εκδίδεται για το «Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ, ODC Αθήνας». Το ODC είναι το «Office of Defense Cooperation» (Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας). Μέρος της στενής συνεργασίας και βοήθειας των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ με συμμαχικά κράτη, σε αυτή τη περίπτωση την Ελλάδα. Με απλά λόγια, σε συγκεκριμένες χώρες οι ΗΠΑ εγκαθιστούν ένα στρατιωτικό κέντρο που συνυπάρχει με τη κρατική στρατιωτική διοίκηση ώστε να υπάρχει άμεση συνεργασία και συνεχής επικοινωνία.

Βάσει αυτών των δύο εγγράφων αλλά και του ρόλου του στρατοπέδου «Ζορμπά», μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τουλάχιστον από το 2017 στο στρατόπεδο «Ζορμπά» έχουν έδρα αξιωματούχοι των ΗΠΑ, στεγάζονται σε δικό τους κτίριο με τις προδιαγραφές του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, και έχουν άμεση σύνδεση με τουλάχιστον το δίκτυο μη διαβαθμισμένων πληροφοριών του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ. Υποθέτουμε ότι το κτίριο ODC στεγάζεται σε κάποιο από τα υπάρχοντα κτίρια του στρατοπέδου «Ζορμπά». Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πηγές στο ίδιο κτίριο έχουν θεαθεί και στελέχη της ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) το οποίο φαντάζει λογικό βάσει της αποστολής και των δύο.

https://defensegr.wordpress.com/2019/04/08/to-ktirio-twn-hpa-sto-stratopedo-zormpa/

No comments :

Post a Comment