05/04/2019

Με αμφίβολες διαδικασίες η πρόσληψη 302 ατόμων στην ΕΥΠ

Ερώτηση με την οποία ζητά διευκρινήσεις για την πρόσληψη 302 ατόμων στην ΕΥΠ, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος. Η Ερώτηση (Αρ. πρωτ. 6858/4.4.2019) του Κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:

Προς:
- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
- Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Διαγωνισμός πρόσληψης 302 ατόμων στην ΕΥΠ

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4/14.02.2019 ανακοινώθηκε και εκτελείται ήδη, ο διαγωνισμός πρόσληψης 302 ατόμων στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
 • Σημειωτέον ότι ο ως άνω διαγωνισμός πρόσληψης 302 ατόμων είναι ο πολυπληθέστερος διαγωνισμός πρόσληψης από υπάρξεως της ΕΥΠ (αυξάνεται η υπάρχουσα δύναμη της υπηρεσίας κατά 30% και πλέον).
 • Ο εν λόγω διαγωνισμός (που δεν μπορεί να ονομάζεται έτσι, αλλά διαδικασία απευθείας πρόσληψης) δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Υπηρεσίας, καθ΄ όσον δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση γραπτής ή προφορικής εξέτασης – απόδειξης των ικανοτήτων και ανταπόκρισης των αυριανών κρατικών υπαλλήλων για την επάρκεια επί των δηλουμένων προσόντων (κρίση-εγρήγορση –γνώση γλώσσας και της επιστημονικής επάρκειας).
 • Στις κατηγορίες ΠΕ & ΤΕ κυρίως ζητείται ως απαραίτητη προϋπόθεση, η ύπαρξη Μεταπτυχιακού ή Διδακτορικού τίτλου σπουδών, προϋπόθεση που δεν αναφέρεται ως απαραίτητο προσόν διορισμού στις κατηγορίες αυτές, ούτε στο προεδρικό διάταγμα που αφορά τις προσλήψεις στην υπηρεσία, ούτε στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.
 • Επιπλέον προκαλεί εύλογα ερωτήματα το γεγονός ότι ζητούνται μεταπτυχιακά σε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και σε πολύ πιο περιορισμένο αριθμό από ότι τα πτυχία, (ενώ θα ανέμενε κανείς να είναι στο αντίστοιχο γνωστικό πεδίο των πτυχίων), και μάλιστα τα εν λόγω μεταπτυχιακά παραπέμπουν και σε συγκεκριμένες σχολές και τμήματα ακόμα και σε συγκεκριμένο καθηγητή.
 • Δημιουργεί δε τεράστιες αμφιβολίες το γεγονός ότι αποκλείονται από τη διαδικασία επιλογής οι κάτοχοι δύο και τριών πτυχίων (π.χ Πολιτικών Επιστημών +Νομική+ Οικονομικά) με σύνολο σπουδών 12 έτη, γιατί δεν έχουν μεταπτυχιακό,(διάρκειας σπουδών 1-2 έτη). Επίσης δεν υπάρχει κατάταξη σπουδαιότητας των πτυχίων και δεν λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός αυτών (ΕΜΠ-ΝΟΜΙΚΗ-ΤΕΦΑΑ κοκ).
 • Επίσης, αποκλείεται η συμμετοχή γυναικών στη κατηγορία φυλάκων, καθώς ζητείται απαραίτητα η ύπαρξη υπηρέτησης στις ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, (Αλεξιπτωτιστές-ΟΥΚ κ.α) καθόσον οι γυναίκες δεν υπηρετούν στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα.
 • Ακόμα, τίθενται όρια ηλικίας που δεν προβλέπονται σε καμία συνταγματική ή νομοθετική διάταξη, αποκλείοντας έτσι ανθρώπους με εμπειρία σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς τομείς. 
 • Τέλος δεν έχουν ανακοινωθεί τα μέλη της επιτροπής ή επιτροπών ελέγχου- επιλογής και ούτε αν επιτρέπεται να επιλέξουν ή απορρίψουν οι ίδιοι, συγγενείς τους ή έχοντες στενή σχέση με αυτούς υποψηφίους.

- Επειδή, ενδεχομένως, όλα αυτά γίνονται κατ΄ αυτόν τον τρόπο για τον έλεγχο του αριθμού των υποψηφίων και κυρίως την επιλογή των διοριζομένων.
- Επειδή υπάρχουν βάσιμες υποψίες για τη διαφάνεια της διαδικασίας
- Επειδή ψιθυρίζεται ότι η όλη διαδικασία έγινε κατευθυνόμενα, ζητώντας εξειδικευμένα πτυχία και μεταπτυχιακά, προκειμένου να διορισθούν συγγενείς στελεχών που εμπλέκονται στη διαδικασία και υμέτεροι, τέκνα, σύζυγοι συνδικαλιστών και μελών των επιτροπών επιλογής κ.α.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
 1. Με ποιον τρόπο εξασφαλίζεται η διαφάνεια στην διαδικασία;
 2. Ποιοι συνέταξαν την προκήρυξη και επέβαλαν τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής και κυρίως τα απαιτούμενα προσόντα των υποψηφίων;
 3. Ποιος ή ποιοι από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και από το ΑΣΕΠ επέλεξαν και ενέκριναν–διόρθωσαν(;) το σχέδιο προκηρύξεως; Συμμετείχε-ει ως σύμβουλος-ελέγχων(;) των διαδικασιών πρόσληψης στέλεχος του ΑΣΕΠ και αν ναι, ποιος;
 4. Για ποιο λόγο η προκήρυξη δημοσιεύθηκε και επισπεύδεται αυτή την εποχή, που θα συμπέσει η πρόσληψη σε προεκλογική περίοδο των Δημοτικών εκλογών και των Ευρωεκλογών;
 5. Αληθεύει ότι οι υποβληθείσες αιτήσεις δεν ξεπέρασαν τις 1.200-1.500 (όταν σε αντιστοίχου μεγέθους διαγωνισμό στο δημόσιο ξεπερνούν οι υποψήφιοι τις 15.000 ή τις 20.000);
 6. Αληθεύει ότι από τις υποβληθείσες αιτήσεις απορρίφθηκε ποσοστό άνω του 60-70% των αιτήσεων χωρίς να ειδοποιηθούν έως και σήμερα από την Υπηρεσία οι αποκλειόμενοι, ώστε να προσκομίσουν ή να δώσουν εξηγήσεις για παραβλέψεις ή αμέλεια κατά την αίτηση;
 7. Γνωρίζουν αν οι συμμετέχοντες επ΄αμοιβή διοικητικοί υπάλληλοι στις επιτροπές ελέγχου και επιλογής των υποψηφίων διαθέτουν υποχρεωτικά Μεταπτυχιακούς ή Διδακτορικούς τίτλους, προκειμένου να κρίνουν πολυπτυχιούχους ή είναι υπάλληλοι ΔΕ ή και ΥΕ;
 8. Δεδομένων των πολύ εξειδικευμένων κριτηρίων που απαιτούνται τι πρόκειται να γίνει αν δεν καλυφθούν όλες οι θέσεις σε κάποιες κατηγορίες; Οι κενές θέσεις θα καλυφθούν με μεταφορά τους σε άλλες κατηγορίες (από ΠΕ σε ΤΕ η ΔΕ και κοκ) ώστε να καλυφθούν τα κενά από υποψηφίους με ελλιπή προσόντα, μόνο με μια υπογραφή υπηρεσιακού ή πολιτικού παράγοντα;
 9. Ποια η ΙΔΙΩΤΙΚΗ εταιρεία ανέλαβε διαδικασίες του διαγωνισμού; Ποιες διαδικασίες διεκπεραίωσε; Τι αμοιβή εισέπραξε; Προϋπήρχαν σχέσεις της εταιρείας με παράγοντες της υπηρεσίας;

ΣΧΕΤΙΚΕΣ, ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΑΠΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ: 

No comments :

Post a Comment