18/03/2019

Καθυστερεί η διαδικασία υπογραφής σύμβασης συντήρησης των όπλων των Mirage 2000EGM/BGM/5Mk2 (MICA, Magic II, Exocet AM39, SCALP EG)

Η ΠΑ έχει μεγάλες ανάγκες συντήρησης και επαναπιστοποίησης των όπλων των Mirage 2000, καθώς οι Magic II δεν είναι πλέον σε χρήση (προσωρινά μόνο εκτός υπηρεσίας, αν τελικά επαναπιστοποιηθούν), ο MICA IR/RF είναι όπλο βασικό για την ΠΑ, οι Exocet έχουν ήδη πολλά χρόνια σε υπηρεσία ενώ οι SCALP EG κι αυτοί απαιτούν σύντομα συντήρηση/αναβάθμιση.

Με νέο έγγραφο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Διαύγεια, έγινε γνωστό πως ο Τεχνικός Διάλογος που είχε ξεκινήσει το ΥΠΕΘΑ με την κατασκευάστρια εταιρεία των όπλων των αεροσκαφών Mirage 2000 δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα, αντιθέτως παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαϊου 2019. Την αρχική πρόσκληση μπορείτε να την βρείτε εδώ.
Η διαδικασία του Τεχνικού Διαλόγου είναι μια ακόμη διαδικασία προμήθειας του Δημοσίου, που χρησιμοποιείται σε διάφορες περιπτώσεις και η καθυστέρηση οφείλεται στην προσπάθεια της ΠΑ να πετύχει όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. Η απόφαση της παράτασης μέχρι και τις 31/5 έχει αναρτηθεί εδώ.

Περαιτέρω καθυστερήσεις θα επιτείνουν την απαξίωση των γαλλικών μαχητικών, σε βαθμό πέραν του ανησυχητικού.

https://www.ptisidiastima.com/delay-to-agreement-for-haf-mirage-2000-weapons/

Μια απόφαση-είδηση, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο «Διαύγεια» εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την απαξίωση τόσο των μαχητικών αεροσκαφών Mirage-2000 όσο και των όπλων τους, αμφότερα στρατηγικοί «άσσοι» στα χέρια της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η παράταση της διενέργειας του τεχνικού διαλόγου και της εκπόνησης τεχνικών προδιαγραφών για τη συντήρηση των όπλων του Mirage-2000.5, έως τις 31 Μαΐου του 2019. Τα όπλα που προβλέπει η σύμβαση αφορούν τα βλήματα κατά πλοίων AM-39 Block.2 Exocet, τα βλήματα αερομαχίας R-550 Magic-2 και MICA και τα βλήματα SCALP-EG. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε παρατάσεις σε κρίσιμα προγράμματα υποστήριξης οπλικών συστημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παράταση για την υποστήριξη των Mirage-2000, των ελικοπτέρων NH-90, της συντήρησης των κινητήρων των φρεγατών MEKO-200 κ.ά. Και ειλικρινά δεν κατανοούμε τους λόγους, όταν μόλις χθες δημοσιεύσαμε την είδηση της αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων των κυβερνητικών αεροσκαφών Gulfstream V με ταχύτατες αποφάσεις-διαδικασίες. Θα πρέπει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να κατανοήσει ότι τέτοιες καθυστερήσεις μόνο ζημιά κάνουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια της παράτασης του χρόνου υλοποίησης μικρών, αλλά τόσο αναγκαίων προγραμμάτων υποστήριξης κρίσιμων οπλικών συστημάτων. Αν θέλουμε να έχουμε Εθνική Άμυνα θα πρέπει να εξοπλιστούμε και να υποστηρίζουμε αποτελεσματικά τα εν υπηρεσία οπλικά συστήματα. Διαφορετικά πουλήστε και αυτά που έχουμε να τελειώνουμε, αν η επίσημη πολιτική μας είναι ότι «θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία», όπως είχε δηλώσει ο κ. Μπαλάφας.

https://defencereview.gr/synechizetai-i-apaxiosi-ton-mirage-2000-5-kai-ton-o/

No comments :

Post a Comment