19/03/2019

BBC: H Μέι θα ζητήσει επισήμως την παράταση του Brexit

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Λίγη ώρα μετά την ομιλία της Τερέζα Μέι στη βουλή και την επιστολή στην οποία ζητά παράταση του Brexit ως τις 30 Ιουνίου. Η Ντάουνινγκ Στρήτ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή της Μέι προς τον Τουσκ όπου μεταξύ τονίζει «Αγαπητέ Ντόναλντ, πολιτική της Βρετανικής Κυβέρνησης είναι να εξέλθει της ΕΕ με κανονικό τρόπο σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν τον Νοέμβριο και στις 11 Μαρτίου». Στη συνέχεια η Μέι αφού αναφέρεται στην απόρριψη της συμφωνίας της στις 12 Μαρτίου, την απόρριψη από τον πρόεδρο της Βουλής μιας τρίτης ψηφοφορίας επί του ίδιου κειμένου τονίζει «ζητώ μια παράταση του άρθρου 50 ως τις 30 Ιουνίου του 2019». «Ως πρωθυπουργός δεν πρόκειται να παρατείνω το Brexit πέραν της 30ης Ιουνίου και αυτό ζήτησα με επιστολή μου σήμερα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ», τόνισε η Μέι μιλώντας στη βρετανική βουλή, προσθέτοντας παράλληλα ότι πρόθεσή της είναι να γίνει μια ακόμα ψηφοφορία για τη συμφωνία. Ωστόσο, η Μέι στην επιστολή της προς τον Ντόναλντ Τουσκ, δεν αναφέρει τι προτείνει να συμβεί σε περίπτωση που η Βουλή δεν υπερψηφίσει τη συμφωνία της. Η Μέι δήλωσε επίσης ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές του Μαΐου δεν είναι σύμφωνη με τις επιταγές του δημοψηφίσματος του 2016, λέγοντας χαρακτηριστικά «το να λάβουμε μέρος στις ευρωεκλογές δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Δεν είναι αποδεκτό».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Μίνα Αντρέεβα η Κομισιόν δεν επιθυμεί την επέκταση του Brexit ως τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που προτείνει η Βρετανία, ζητώντας αντίθετα, η έξοδος να λάβει χώρα το αργότερο δυνατό μέχρι τις 23 Μαΐου, τρεις μέρες πριν τις ευρωεκλογές, δηλαδή. «Ο πρόεδρος Γιουνκέρ πιστεύει ότι θα ήταν καλό η Τερέζα Μέι να αναφέρει τις ιδέες της ενόψει της Συνόδου. Την προειδοποίησε παράλληλα σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι είναι αντίθετος σε ημερομηνία παράτασης πέραν των ευρωεκλογών. Το Brexit πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 23 Μαΐου. Σε διαφορετική περίπτωση θα διεξαχθούν ευρωεκλογές στη Βρετανία», αναφέρει σε tweet της. Οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι πολύ πιθανό να μη λάβουν απόφαση για την παράταση στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Συμπλήρωσε δε ότι η Μέι δεν έχει συμφωνία ούτε στο συμβούλιο της ούτε στη βουλή, προσθέτοντας ότι ότι η Ε.Ε. έχει κάνει πολλά για να εξυπηρετήσει τη Βρετανία και δεν μπορεί να κάνει άλλες υποχωρήσεις. «Δεν θα υπάρξουν επαναδιαπραγματεύσεις, νέες διαπραγματεύσεις ή επιπλέον εγγυήσεις σε όσες έχουν ήδη δοθεί» .Την ίδια ώρα το Παρίσι ξεκαθάρισε μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν ότι θα δοθεί παράταση στο Λονδίνο μόνο αν η Μέι δώσει εγγυήσεις ότι η συμφωνία της μπορεί να περάσει από τη βρετανική βουλή. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας Μπενζαμίν Γκριβό είχε δηλώσει «η στάση μας είναι ξεκάθαρη, η Μέι πρέπει να μας εξηγήσει πως θα περάσει η συμφωνία».

Την επιστολή σύμφωνα με την οποία θα ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβολή της διαδικασίας του Brexit για πάνω από δύο χρόνια ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η βρετανίδα πρωθυπουργός T. May. Οι πληροφορίες είναι συκεχυμένες, καθώς μεταφέρεται για παράταση έως 30 Ιουνίου ή έως και δύο χρόνια ακόμη. Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα στείλει σήμερα ή αύριο επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζητώντας καθυστέρηση στο Brexit, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της. Οι βασικοί υπουργοί της Μέι συζήτησαν σήμερα το θέμα του Brexit επί 90 λεπτά, δήλωσε ο εκπρόσωπος, περιλαμβανομένων και των επιπλοκών από τη χθεσινή απόφαση του πρόεδρου της Βουλής των Κοινοτήτων που έκρινε ότι η Μέι δεν μπορεί να θέσει για τρίτη φορά σε ψηφοφορία τη συμφωνία της για το Brexit, εκτός κι αν προχωρήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές.

AΜΠΕ

Την επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Donald Tusk, ετοιμάζει η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας να χαρακτηρίζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ως την πιο σημαντική μετά την ελληνική διάσωση.  Όπως επισημαίνουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η ενημέρωση της Downing Street ήταν ασυνήθιστα... μη φωτιστική (πράγμα που συνήθως αποτελεί ένδειξη ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν), προκαλώντας σύγχυση σχετικά με το χρόνο που θα ζητήσει η βρετανική κυβέρνησης για την αναβολή του Brexit. Ο εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι η Theresa May θα γράψει στον Donald Tusk, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας παράταση του άρθρου 50. Αλλά ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα αναφέρει η επιστολή.

http://bankingnews.gr/index.php?id=415050

ΣΧΕΤΙΚΑ:
Barnier: Μια καθυστέρηση του Brexit έχει νόημα μόνο αν αυξηθούν οι πιθανότητες για μια συμφωνία
Γαλλία: Ένα αίτημα για καθυστέρηση του Brexit από τη Βρετανία χρειάζεται ισχυρή αιτιολόγηση

No comments :

Post a Comment