31.3.19

Το Ρωσικό Ναυτικό θα παραλάβει τουλάχιστον 180 πολεμικά πλοία τα επόμενα οκτώ χρόνια - Το αμερικανικό Ναυτικό δεν κρύβει τον προβληματισμό του.

To ανέφερε ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu στις 27 Μαρτίου 2019.Όπως αναφέρει το «TASS», τα νέα πλοία θα παραληφθούν σύμφωνα με το εξοπλιστικό πρόγραμμα 2018-2027. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι θα παραδοθούν φέτος στο ναυτικό 15 πολεμικά πλοία και μικρότερα σκάφη, μαζί με 20 σκάφη λογιστικής υποστήριξης. Πέρα από το ναυπηγικό πρόγραμμα, η Ρωσία προχωρά σε βελτιώσεις των λιμενικών υποδομών, όπως τη ναυτική βάση Kaspivsk, που χρησιμοποιεί ο Ρωσικός Στόλος της Κασπίας. Το δεύτερο πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο της βελτιωμένης κλάσης Yasen-M (Σχέδιο 885Μ) αναμένεται να παραδοθεί στο Ρωσικό Ναυτικό το 2020 καθώς οι εργασίες προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, δηλώνει στο TASS ο Διευθυντής των Ηνωμένων Ναυπηγείων OCK (Объединенная судостроительная корпорация) Αλεξέι Ραχμάνοφ. Το πρώτο αναβαθμισμένο Yasen-M, το υποβρύχιο Κ-561 «Καζάν», πραγματοποιεί ήδη θαλάσσιες δοκιμές και η εταιρία ευελπιστεί να το παραδώσει στο Ναυτικό εντός του έτους. Ωστόσο ρωσικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι αυτό ίσως αργήσει, λόγω των καθυστερήσεων που είχε υποστεί το πρόγραμμα δοκιμών το 2018.

Το αμερικανικό Ναυτικό βλέπει πολύ σοβαρά τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του ρωσικού υποβρύχιου στόλου και δεν κρύβει τον προβληματισμό του. «Η Ρωσία δεν είναι και 3 μέτρα ψηλή αλλά διαθέτει assets που με κρατούν σε επαγρύπνηση. Ένα από αυτά βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια» επεσήμαινε χαρακτηριστικά πριν λίγους μήνες ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και επικεφαλής της Συμμαχικής Joint Force Command στην Νάπολη, Ναύαρχος Τζέιμς Φόγγο, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία επενδύει στα υποβρύχιά της επιδιώκοντας να τα καταστήσει «ασύμμετρη απειλή» για τις αμερικανικές και Νατοϊκές δυνάμεις. Βασισμένα στους επίφοβους «κυνηγούς» του Σοβιετικού Ναυτικού Akula και Alfa, τα σκάφη της κλάσης Yasen αποτελούν έναν βελτιωμένο τύπο πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων, σχεδιασμένα να αντικαταστήσουν τα εναπομείναντα Akula και Oscar. Είναι απρόσμενα γρήγορα για το εκτόπισμά τους, πολύ πιο αθόρυβα από άλλες κλάσεις και αντίθετα με τα αμερικανικά Seawolf είναι εξοπλισμένα με πυραύλους cruise τύπου Kalibr και βλήματα κατά στόχων επιφανείας P-800 Oniks τα οποία καθιστούν τα Yasen ιδανικά για το concept του «υποβρύχιου-πολεμικού πλοίου» που έχει υιοθετήσει το ρωσικό Ναυτικό, ικανού να πλήττει επίγειους στόχους, ομάδες εχθρικών πλοίων και φυσικά να μάχεται άλλα υποβρύχια.

Σήμερα είναι επιχειρησιακό μόνο το Κ-560 «Σέβεραντβίνσκ» ενώ τα Κ-573 «Νόβασιμπίρσκ», Κ-571 «Κρασναγιάρσκ», Κ-564 «Αρχάνγκελσκ», «Περμ» και «Ουλγιάναφσκ» τελούν υπό κατασκευή. Προσθέστε και την κλάση στρατηγικών υποβρυχίων 4ης γενεάς «Μπόριι» (Проект 955) η οποία σχεδιάσθηκε ειδικά για τους διηπειρωτικούς πυραύλους στερεών προωθητικών R-30 «Μπουλαβά» με πρώτο το K-535 «Γιούρι Ντολγκαρούκι» και έχετε μια ιδέα γιατί ανησυχεί το αμερικανικό Ναυτικό. Τα στρατηγικά υποβρύχια είναι εγγενώς το πιο δύσκολο κομμάτι της ρωσικής πυρηνικής τριάδας για να αναχαιτιστεί και μια νέα κλάση ‘boomers’ σε συνδυασμό με την βελτιωμένη κλάση επιθετικών υποβρυχίων Yasen-M δυσκολεύουν την εξίσωση. Για να αντιμετωπίσει την «ρωσική απειλή» και να παραμείνει επικεφαλής των εξελίξεων στον υποβρύχιο πόλεμο, το αμερικανικό Ναυτικό επιδιώκει να προσθέσει 32 νέα επιθετικά υποβρύχια στην δύναμή του μέσα σε διάστημα μόλις 15 ετών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση μονάδων στο πλαίσιο του ήδη φιλόδοξου, δεδομένων των συνθηκών, σχεδίου για ένα Ναυτικό 355 πλοίων. Όμως το αμερικανικό Ναυτικό βασίζεται εκτός από την ποσότητα στην τεχνολογική υπεροχή. Τα νέα αμερικανικά υποβρύχια θα ενσωματώνουν τεχνολογία αιχμής που θα τους προσδώσει ηγετικό ρόλο στον θαλάσσιο πόλεμο του μέλλοντος –από περισσότερα όπλα και νέα συστήματα, όπως drones και αισθητήρες τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι βελτιωμένα συστήματα ναυτιλίας και αυτοπροστασίας.

Ο προϋπολογισμός του Ναυτικού προσανατολίζεται προς την επίσπευση κατά μερικά έτη της ναυπήγησης επιθετικών υποβρυχίων κλάσης Virginia προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφαινόμενη έλλειψη επιθετικών υποβρυχίων την προσεχή δεκαετία. Κυβερνήτες υποβρυχίων επεσήμαιναν εδώ και καιρό την επικίνδυνα χαμηλότερη απ’ ότι απαιτείτο οροφή σκαφών του τύπου και τώρα η ηγεσία και το Κογκρέσο τρέχουν για την αύξηση της παραγωγής. Αρχικά προβλεπόταν η ναυπήγηση ενός υποβρυχίου κλάσης Virginia ανά έτος αντί για δύο καθώς στις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα ξεκινούσε η ναυπήγηση των σκαφών της νέας κλάσης Columbia (SSBN-X Future Follow-on Submarine) η οποία προορίζεται να αντικαταστήσει τα στρατηγικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Ohio. Μετά το αναθεωρημένο σχέδιο της ναυπήγησης δύο Virginia και ενός Columbia, το Ναυτικό τώρα σχεδιάζει την ναυπήγηση τριών σκαφών κλάσης Virginia ετησίως. Τα πάντα επίφοβα ρωσικά υποβρύχια δεν είναι ο μόνος λόγος για την αυξημένη ζήτηση επιθετικών υποβρυχίων. Σε αντίθεση με τα μεγάλου εκτοπίσματος πλοία επιφανείας, τα υποβρύχια μπορούν να εκτελούν αθόρυβα και διακριτικά αναγνωριστικές αποστολές πιο κοντά σε πιθανούς στόχους, είτε είναι σε παράκτιες περιοχές ή κοντά σε νησιά. Η δε ισχύς πυρός που αντιπροσωπεύουν οι πύραυλοι cruise είναι σημαντική αλλά οι «κατασκοπευτικές» αποστολές τείνουν να αποκτήσουν μελλοντικά μεγαλύτερη σημασία.

https://www.ptisidiastima.com/

No comments :