01/02/2019

ΗΠΑ - ΡΩΣΣΙΑ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη συνθήκη INF - Η Κίνα διαμαρτύρεται αν και η ίδια δεν την είχε υπογράψει.

«Η Ρωσία έχει μια τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί προς τη συνθήκη, αλλά δεν έχει δείξει πως προτίθεται να το πράξει παρά την αμερικανική πίεση. Αύριο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη INF και θα αρχίσουν τη διαδικασία αποχώρησης, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες, εκτός αν η Ρωσία σεβαστεί τις υποχρεώσεις της καταστρέφοντας όλους τους πυραύλους της, τους εκτοξευτήρες της και τους εξοπλισμούς που παραβιάζουν το κείμενο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σ' αυτή την ενέργεια ως απάντηση στους σημαντικούς κινδύνους για την ευρωατλαντική ασφάλεια που δημιουργούνται από τις κρυφές δοκιμές, παραγωγή και ανάπτυξη από τη Ρωσία εκτοξευόμενων από το έδαφος πρυαυλικών συστημάτων κρουζ 9M729. Οι σύμμαχοι υποστηρίζουν πλήρως αυτή την ενέργεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να συνεχίσει να συζητεί με τη Ρωσία «το θέμα του αφοπλισμού». Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει μια διυπηρεσιακή διαδικασία για να καθορίσουν αν θα επιδιώξουν την παράταση τη νέα πυρηνική Συνθήκη Start με τη Ρωσία όταν αυτή εκπνεύσει τον Φεβρουάριο του 2021, πρόσθεσε.

«Θα υπάρχει λιγότερη ασφάλεια χωρίς τη συνθήκη», έγραψε στο Twitter ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ να αναστείλουν τη συμμόρφωσή τους προς τη συμφωνία.

Πριν ακόμη από την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία αναμενόταν, η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας την αποχώρησή τους από τη συνθήκη «εξαιρετικά ανεύθυνη» και τη συνθήκη «απαραίτητη», κυρίως για «την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Η Ρωσία διαψεύδει ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβιάζει τη συνθήκη και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι εκείνη είναι που την παραβιάζει και ανέστειλε ομοίως τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), που είχε υπογραφεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.  Όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση: «Οι Αμερικανοί εταίροι δήλωσαν πως αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στη συμφωνία, την αναστέλλουμε κι εμείς. Η Ρωσία θα αρχίσει να εργάζεται για να κατασκευάσει νέους πυραύλους, ανάμεσα στους οποίους και υπερηχητικούς» και ζήτησε από τους υπουργούς να μην ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τον αφοπλισμό.

ΑΜΠΕ

Η Κίνα είναι αντίθετη με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF που έχει να κάνει με την απαγόρευση ανάπτυξης πυρηνικών όπλων μέσης εμβέλειας και καλεί την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.Ο εν λόγω διπλωμάτης προειδοποίησε για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία τονίζοντας ότι «Η μονομερής αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF μπορεί να προκαλέσει μια σειρά αρνητικών συνεπειών. Η Κίνα θα παρακολουθεί στενά τις σχετικές εξελίξεις».

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης βέβαια είναι της Κίνας δεν της πέφτει λόγος διότι η ίδια ποτέ δεν την είχε υπογράψει και ποτέ δεν δεσμεύθηκε από αυτήν εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία να αναπτύξει πολλά όπλα με εμβέλεια αντίθετη στις διατάξεις της, από βαλλιστικούς πυραύλους μέχρι πύραυλους πλεύσης. Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι η Κίνα αντιτίθεται και με την αύξηση του αριθμού των μερών που συμμετέχουν στη Συνθήκη INF και κάλεσε ΗΠΑ και Ρωσία απλά να διατηρήσουν την τρέχουσα Συνθήκη, να φτάσουν σε συμφωνία και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.  Οι συγκεκριμένες διαμαρτυρίες είναι άνευ αντικειμένου αφού σε απάντηση στην αμερικανική αποχώρηση και η Ρωσία ανακοίνωσε την δικιά της αποχώρηση καθιστώντας την συνθήκη INF νεκρή.

https://www.ptisidiastima.com/china-against-us-leaving-inf-treaty/

No comments :

Post a Comment