16/02/2019

Βαφή «χαμηλής παρατηρησιμότητας» για τα ταχέα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού;

Το Ελληνικό Ναυτικό αλλάζει σταδιακά την καμουφλάζ των ταχέων σκαφών του όπως προκύπτει από σε πρόσφατες ασκήσεις, επισημαίνει το Naval News. Το νέο μοτίβο περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές αποχρώσεις μεταξύ γκρι και σκούρο μπλε γκρι, σε τυχαία σχήματα. Το σχέδιο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2017, όταν το Πολεμικό Ναυτικό εφάρμοσε τη βαφή σε πυραυλάκατο La Combattante III / IIIB. Τώρα (σύμφωνα πάντα με το Naval News) φαίνεται ότι το καμουφλάζ εφαρμόζεται και στον υπόλοιπο στόλο ταχέων σκαφών και κανονιοφόρων. Στο κλειστό Αιγαίο, με τα πολυάριθμα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, οι καπετάνιοι των ταχέων σκαφών έχουν πολλά σημεία στα οποία μπορούν να «κρυφτούν» και να καταστήσουν δύσκολη την ανίχνευσή τους μέσω ραντάρ, περιμένοντας τους στόχους τους να φτάσουν σε κατάλληλη απόσταση, πριν εξαπολύσουν τους πυραύλους τους.Το χρώμα που χρησιμοποιείται για το καμουφλάζ δεν είναι πιθανώς αντι-IR, επομένως μπορεί να προσφέρει μόνο μειωμένη ορατότητα στο ορατό φάσμα. Εντούτοις, δεδομένου ότι ο Ελληνικός Στρατός έχει χρησιμοποιήσει επιχρίσματα αντι-IR που κατασκευάζονται τοπικά για να βάψει τα άρματα μάχης του του, είναι πολύ πιθανό ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε εύκολα να προσαρμόσει παρόμοια χρώματα για να ενισχύσει την αντι-IR προστασία των σκαφών του.

(Πέραν του ενός σκάφους που διαθέτει τη νέα βαφή και παρά τους ισχυρισμούς του Naval News, είναι αμφίβολο το κατά πόσο έχει εφαρμοστεί ή πρόκειται μελλοντικά να εφαρμοστεί σε άλλα ταχέα σκάφη του ΠΝ)

https://www.ptisidiastima.com/hellenic-navy-changing-fast-attack-craft-camouflage/

1 comment :

  1. Anonymous17/2/19 13:33

    Βεβαίως γνώση όσων υπηρέτησαν είναι ότι τα οχήματα που έρχονταν από γερμανία,συμπεριλαμβανομένων των Leo, ήταν ήδη βαμμένα με παρόμοια επιχρίσματα και τουναντίον ο ΕΣ τα έβαφε με ότι νάνε για της ανάγκες των παρελάσεων. Τα λοιπά είναι πίπες ως συνήθως!


    12G

    ReplyDelete