01/02/2019

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Κοσσυφοπεδίου - Θάτσι: Η συμφωνία με τη Σερβία προβλέπει την Κοιλάδα του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο

Τα πρώτα μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισαν με την αναστολή των θεωρήσεων στους πολιτικούς της Πρίστινα. Ο συμπρόεδρος της ομάδας διαλόγου με τη Σερβία, Σπεντ Αχμέτι, όπως γράφει η ‘Gazeta Prishtina’ άρχισαν οι κυρώσεις, αφού η διεθνής κοινότητα ζητά την αναστολή του μέτρου της δασμολόγησης των σερβικών προϊόντων. Ο Αχμέτι στην ραδιοτηλεόραση ‘Ντουκαγίνι’ δήλωσε ότι η Αμερική επιδιώκει την κατάργηση του φόρου, ενώ ο πρωθυπουργός Χαραντινάι είναι αντίθετος με την κατάργηση αυτή. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα η Αμερική είχε φιλικές διαθέσεις και πίστευε ότι δεν θα επέβαλε κυρώσεις στο Κοσσυφοπέδιο. «Ο πρέσβης Κόσνετ είπε ότι εμείς με το Κοσσυφοπέδιο είμαστε φίλοι, αλλά σας ζητάμε να μας ακούσετε γιατί έχει να κάνει με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Δεν είναι καιρός για απειλές», είπε.

Ο πρόεδρος του PSD δήλωσε ότι η Αμερική έχει ήδη προειδοποιήσει, απαγορεύοντας τώρα σε όλους τους αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ. «Το πρώτο βήμα που έλαβε η Αμερική, είναι ότι δεν χορηγεί βίζα για τους αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου, είτε αυτοί είναι από την κυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση. Δεν θα το έλεγα ως επίσημη απόφαση. Ωστόσο, λένε ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί αυτό το μέτρο χωρίς την αναστολή του φόρου (100% στα σερβικά προϊόντα).Ο Αχμέτι πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί δεν θα αρρωστήσουν αν δεν πάνε στις ΗΠΑ, αλλά ότι πρέπει να κατανοήσουν ποια είναι η θέση του Κοσσυφοπεδίου. «Πρέπει να κάνουμε ένα ειλικρινές βήμα προς την Αμερική: να επιστρέψουμε στις άνευ όρων συνομιλίες με τη Σερβία», δήλωσε ο Σπεντ Αχμέτι, μεταξύ των άλλων.

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Φίλιπ Κόσνετ, σηκώθηκε και έφυγε επιδεικτικά σε συνάντηση με τους επικεφαλής του Κοσσυφοπεδίου για την άρση της δασμολόγησης των σερβικών προϊόντων, έπειτα από την εμμονή του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι να διατηρήσει τη φορολόγηση. Πηγές από την ραδιοτηλεόραση Κοσόβου (RTK) αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρέσβης σηκώθηκε και έφυγε χτυπώντας την πόρτα εξόδου δυνατά εκνευρισμένος. Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Καντρί Βέσελι και τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι, ο πρέσβης Κόσνετ κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος είναι η αναστολή της υπέρογκης δασμολόγησης των προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία, που θα έχει ως συνέχεια την υποστήριξη του Κοσσυφοπεδίου από τις ΗΠΑ μέχρι την τελική διευθέτηση του προβλήματος με τη Σερβία και ο δεύτερος είναι -εάν δεν άρουν τη δασμολόγηση, άμεση επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στο Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που θα φέρει σοβαρή ζημία στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Νοεμβρίου 2018, η κυβέρνηση του Κοσόβου, επέβαλε φόρο κατά 100% σε προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, επειδή καταψήφισαν την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Interpol, που είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει δεκτή η αίτηση της Πρίστινα.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον σύμβουλο ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζον Μπόλτον. Η πρωτοβουλία ήταν του συμβούλου του προέδρου Τραμπ, ενώ στη σελίδα του, στο Twitter, ο Ράμα ανέφερε ότι με τον Μπόλτον συζήτησαν για θέματα της Αλβανίας, περιφερειακά καθώς και για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Η Ουάσιγκτον γνωρίζει πολύ καλά ότι η Αλβανός πρωθυπουργός μπορεί να επηρεάσει την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, στο σχεδιασμό του Αμερικανού προέδρου για τον τερματισμό της διένεξης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Ο Έντι Ράμα ανέφερε: Μίλησα με τον Λευκό Οίκο. Στο επίκεντρο ήταν η Αλβανία, η περιοχή και ο στρατηγικός στόχος για ειρηνική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας για να κλείσουν οι ιστορικές συγκρούσεις.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, φιλοξενούμενος σε εκπομπή της τηλεόρασης 'News24' επέμεινε ότι η συμφωνία Κοσσυφοπεδίου – Σερβίας σημαίνει διόρθωση των συνόρων και όχι διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου. Ο Θάτσι ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλάβει το Πρέσεβο, τη Μέντβετζα και το Μπουγιάνοβατς, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν διευκρίνισε τι θα χάσει το Κοσσυφοπέδιο λόγω της διόρθωσης των συνόρων, όπως σημειώνει η ‘Balkan Web’. «Δεν μπορεί να υπάρξει τελική διευθέτηση, χωρίς την αμοιβαία αναγνώριση, χωρίς την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ, εάν δεν γίνει μια πλήρης οριοθέτηση των συνόρων που σημαίνει ότι θα προκύψει μια τεχνική οριοθέτηση. Στο πλαίσιο αυτής της οριοθέτησης, πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να συμπεριλάβουμε το Πρέσεβο, την Μέτνβετζα και το Μπουγιάνοβατς. Εργαζόμαστε για μια τεχνική, τελική οριοθέτηση Κοσσυφοπεδίου – Σερβίας που θα περιλαμβάνει όπως είπα τις τρεις πόλεις της Κοιλάδας».

Ερωτηθείς από το δημοσιογράφο Ούλι Ρακίπι γιατί δεν αναφέρει αυτά που θα παραχωρήσει στη Σερβία, ο Θάτσι δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, αλλά είπε ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας Σερβικής Πλειοψηφίας αλά Ρεπούμπλικα Σέρπσκα που θα αποσταθεροποιούσε το Κοσσυφοπέδιο στο σύνολό του.  «Όποιος πιστεύει ότι η τελική συμφωνία με τη Σερβία είναι εύκολη και μπορεί να γίνει γρήγορα, κάνει ένα σοβαρό λάθος. Κανείς δεν έχει τη μαγική λύση. Τι σημαίνει τεχνική οριοθέτηση; Για μένα είναι βελτίωση της αδικίας, επειδή αυτά τα μέρη ανήκουν γεωγραφικά στο Κοσσυφοπέδιο και πρέπει να ανήκουν στην επικράτειά του. Αυτός είναι ο στόχος της εργασίας μου. Το Βελιγράδι έχει τα δικά του θέματα. Βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία», είπε ο Θάτσι.  Κατέληξε λέγοντας ότι η μόνη του φιλοδοξία είναι η επίτευξη μιας μόνιμης, οριστικής συμφωνίας και αμοιβαίας αναγνώρισης.
The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment