03/12/2018

Μ.Ιγνατίου: Δυο σενάρια εξελίξεων στις σχέσεις Η.Π.Α-Τουρκίας

Το πρώτο σενάριο είναι το καλύτερο για την Άγκυρα και αφορά την ακύρωση της αγοράς των S-400. Στην περίπτωση αυτή οι Αμερικανοί θα «χρυσώσουν» την Τουρκία, διότι έχουν αποφασίσει ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μην την «κλέψει» η Ρωσία. Θα τους παραχωρήσουν σε χαμηλές τιμές τους Πάτριοτς και άλλα αντιπυραυλικά συστήματα, θα παραλάβουν τα μαχητικά F-35 και θα συνεχίσουν να είναι μέλη της οκταμελούς ομάδας που συμμετέχουν στην παραγωγή του αμερικανικού υπερόπλου. Οι αναλυτές των Η.Π.Α δεν μπορούν να αντιληφθούν, όσο και να προσπαθούν, το «μεγαλείο» της σκέψης του κ. Ερντογάν, ο οποίος θα μπορούσε να αναδειχθεί από τη μία στιγμή στην άλλη σε ένα εκ των δύο πιο σημαντικών συμμάχων της Ουάσιγκτον. Η άλλη χώρα-σύμμαχος, που θα διατηρεί πάντα τα πρωτεία, είναι το Ισραήλ.  

Οι αναλυτές δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν εγκαταλείπει τη Μόσχα και τη Τεχεράνη για χάρη της μόνης υπερδύναμης. Ποικίλουν οι απαντήσεις με πιο πειστική ότι νοιώθει ως ίσος προς ίσους όταν συνευρίσκεται με τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν. Επίσης, πιστεύει ότι η θέση της χώρας του δεν είναι με τη Δύση. Είναι μία νέα θεωρία αυτή, που κυκλοφορεί ευρύτατα στην Ουάσιγκτον. Ότι, δηλαδή, ο κ. Ερντογάν έχει προ καιρού «χαιρετίσει» τους δυτικούς της συμμάχους. Απλά θα πάρει χρόνο στη Δύση να το συνειδητοποιήσει και να το αποδεχθεί.

Το δεύτερο σενάριο είναι το χειρότερο για την Τουρκία, και αφορά βασικά την άρνησή της να ακυρώσει την αγορά των S-400. Αν η υπόθεση της φυλάκισης του Πάστορα Μπράνσον προκάλεσε χάος στην τουρκική οικονομία, η ρήξη με αφορμή τους S-400 θα είναι «κόλαση», πιστεύουν οι αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν την άποψη τους με στοιχεία. Αν η υπόθεση της φυλάκισης του Πάστορα Μπράνσον προκάλεσε χάος στην τουρκική οικονομία, η ρήξη με αφορμή τους S-400 θα είναι «κόλαση», πιστεύουν οι αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν την άποψη τους με στοιχεία. Η οργή του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα εκφραστεί μόνο με καταστρεπτικά μηνύματα στο Twitter, που όπως αποδείχθηκε το καλοκαίρι έχουν την ισχύ να οδηγήσουν σε κατάρρευση μία οικονομία. Θα επιβάλει κυρώσεις βάση του σχετικού νόμου CAATSA (“Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act”, Public Law 115-44), ο οποίος αντιμετωπίζει έτσι τους εχθρούς της Αμερικής. Οι κυρώσεις είναι σκληρές και καταστρεπτικές. Ακόμα και η Ρωσία, η οποία θεωρείται ισχυρή χώρα, σε μερικούς τομείς έχει δεινοπαθήσει.

Η πρόβλεψη των αναλυτών είναι ότι η τουρκική οικονομία, αυτή τη φορά, θα καταρρεύσει. Αυτό που έχει τονιστεί -και στην τελευταία συνάντησή τους ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο εξήγησε λεπτομερειακά τις επιπτώσεις στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου- είναι ότι δεν υπάρχει μέση λύση, άρα δεν «παίζει» το τρίτο σενάριο, να αποδεχθούν δηλαδή οι Αμερικανοί την εγκατάσταση των S-400 και να δώσουν και τα μαχητικά F-35, και τους «Πάτριοτς» και άλλα αντιπυραυλικά συστήματα.

Η έκθεση του Πενταγώνου είναι αποκαλυπτική και για τον τρόπο σκέψης των «γερακιών» της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Το δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας» αφορά όλους και υλοποιείται. Από την έκθεση, τέλος, πηγάζει το συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να επανέλθει η Τουρκία στο δυτικό μαντρί μέχρι τον Ιούλιο του 2019. Τότε θα αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου εγκατάστασης των S-400 στην Τουρκία…

https://hellasjournal.com/2018/12/ta-dyo-senaria-poy-tha-krinoyn-tis-scheseis-tis-toyrkias-me-tis-ipa-i-eisai-filos-i-echthros/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΠΗΓΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ.  ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΠΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ. ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΑΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΘΕΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ. ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΛΕΝΕ "ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ" ΕΝΟΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΑΣΜΟΙ ή ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ..."ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ" (ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ) ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΟΤΙ ΤΗΣ ΠΕΙ Η ΚΙΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΙΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ.
ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Η ΡΩΣΣΙΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ Η ΚΙΝΑ ΤΗΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ. ΕΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΓΥΡΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝ ΟΧΙ ΡΗΞΗ, ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ "ΨΥΧΡΑΝΣΗ"  ΤΩΝ ΡΩΣΣΟ-ΣΙΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΣΙΝΕΣ, ΟΣΟ ΔΛΔ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΦΤΗΝΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΡΩΣΣΙΚΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ.
ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΕΧΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΟΤΙ ΗΘΕΛΑΝ ΕΝΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΡΩΣΣΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΙΧΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ (ΣΧΕΔΟΝ ΤΣΑΜΠΑ), ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΩ ΡΩΣΣΙΚΩΝ S300.
ΗΤΑΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΩΝ ΡΩΣΣΩΝ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΜΟΥΡΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ (ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ) ΗΘΕΛΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ F-35. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΕΙΧΕ.
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ F-35, ΑΡΑ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΝ ΚΑ ΤΟΣΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ, ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΗ, ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ. ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΦΙΛΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΟΛΛΗΤΗ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ, ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ. 

Υ.Γ-1: ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΕΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΠΩΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΙΤΑΙ ή ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΙ ΤΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΔΙΟΤΙ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΙΝΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ. ΜΕ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 22%, ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΙΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ. ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ", ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΛΛΩΝ. ΕΤΣΙ Ο ΝΕΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ, ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ "ΘΑΥΜΑ".

Υ.Γ-2: ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΠΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΡΩΣΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΡΑ, ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ F-35 ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΡΩΣΣΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΟΥΣ;  ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΥ ΤΟΥΣ;

No comments :

Post a Comment