15/11/2018

Brexit: Εγκατέλειψαν την Μέι τρεις υπουργοί της - Δέκα υπουργοί κατά του σχεδίου - Κατρακυλά η στερλίνα

Η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι ανακοίνωσε την παραίτησή της από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι λόγω της διαφωνίας της με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit. «Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της. Η Εσθερ ΜακΒέι είναι η τρίτη υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης που παραιτείται σήμερα. Προηγήθηκαν ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ και ο υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία Σέλις Βάρα.
Την παραίτησή της από την κυβέρνηση υπέβαλε και η Σουέλα Μπρέιβερμαν, υφυπουργός για το Brexit.”Αδυνατώ πλέον να στηρίξω ειλικρινώς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο”, ανέφερε σε επιστολή της.
Την ίδια ώρα, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit.

“Μεγάλη διάσπαση” επικράτησε στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας για το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, το οποίο ενέκριναν πρωτοκλασάτοι υπουργοί σήμερα, μετέδωσε το Sky News, ενώ 10 υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν στο σχέδιο. “Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί” ήταν το tweet που έστειλε η Μπεθ Ρίγκμπι, πολιτική συντάκτρια του Sky News.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η επιλογή που έχει μπροστά του είναι σαφής: Υποστηρίζει την δική της συμφωνία για το Brexit ή αποχωρεί η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή δεν αποχωρεί καθόλου. “Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση”.

Το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στερείται πλέον κύρους μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ. «Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν ομάδας. «Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», είπε.

Η λίρα σημείωσε βουτιά κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2839 και κατά 1,3% έναντι του ευρώ στις 88,23 πένες.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία προτείνει ένα μέτρο που περιορίζει τον μέγιστο αριθμό των ξένων παικτών στην Premier League από 17 σε 12. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι περισσότερες ομάδες και φυσικά ανάμεσά τους οι λεγόμενες «έξι μεγάλες», θα χρειαστεί να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους. Διότι μετά το Brexit όλοι οι μη-Βρετανοί θα θεωρούνται ξένοι. Αυτό, από την μία, θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων Άγγλων παικτών αλλά, από την άλλη, απαιτεί βάθος χρόνου και οι μεγάλες ομάδες χρειάζονται «αστέρια» για να ανταγωνιστούν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ έχουν από 17 ξένους η καθεμιά, έναν λιγότερο παρουσιάζουν Λίβεπρουλ και Τσέλσι, στους 15 είναι η Αρσεναλ και στους 14 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Επίσης πέραν αυτών των έξι κορυφαίων, η Εβερτον έχει 13 και η Λέστερ, πρωταθλήτρια Αγγλίας το 2016, 10 ξένους.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment