23/11/2018

Πανεπιστήμιο της πΓΔΜ: «Τα Σκόπια είναι η ιστορική πρωτεύουσα των Αλβανών» - «Ιερουσαλήμ» το Μοναστήρι για τους Αλβανούς

Στο Πανεπιστήμιο «Μητέρα Τερέζα» των Σκοπίων έγινε παρουσίαση του πολύτομου ιστορικού βιβλίου του Γιουσούφ Μπουτζόβι, «Kosova»/«Κοσσυφοπέδιο», μια εκδήλωση που κέντρισε το ενδιαφέρον των φοιτητών και των διανοουμένων. Τον συγγραφέα υποδέχθηκαν ο πρύτανης Αζίζ Πολοζάνι καθώς και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου, που τον συγχάρηκαν για το έργο του υποσχόμενοι ότι αυτό θα βρει τη θέση του και στα Σκόπια. Ο αντιπρύτανης Ριζβάν Σουλεϊμάνι εκθείασε τον συγγραφέα ως έναν από τους σημαντικούς Αλβανούς ιστορικούς και διανοούμενους που συνέβαλαν στην διαδικασία οικοδόμησης του κράτους του Κοσσυφοπεδίου από τις πρώτες στιγμές, όπως σημειώνεται. Με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του, ο Γιουσούφ Μπουτζόφι έδωσε διάλεξε με θέμα «Η εμφάνιση των Αλβανών (ι Σκιπτάρεβε -i shqiptarëve) στη Μακεδονία από ιστορική σκοπιά- από την αρχαιότητα έως σήμερα».

Σύμφωνα με τον Αλβανό συγγραφέα, η Αρχαία Μακεδονία ως τμήμα του Ιλλυρικού-Δαρδανικού Κόσμου και η σημερινή πΓΔΜ ως πολιτικό κράτος, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αλβανικής ιστορίας. Μάλιστα, τα Σκόπια ως πόλη, αντιπροσωπεύει την ιστορική πρωτεύουσα των Σκιπτάρεβε shqiptarëve (σημ.που εμείς τους λέμε Αλβανούς). Σήμερα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μοναστήρι (της πΓΔΜ). Προσκυνητές Αλβανοί από όλες τις επικράτειες, την Αλβανία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, το Πρέσεβο, τα Σκόπια και από τη Διασπορά, επισκέπτονται αυτήν την πόλη που τους έκανε περήφανους- εκεί δημιουργήθηκε το αλβανικό αλφάβητο πριν από 110 χρόνια- αλλά, συγχρόνως σκέφτονται και την οδυνηρή ιστορική μοίρα της πόλης, γράφει ο Αλβανός αρθρογράφος Βέμπι Μπετσέτι το κείμενο που δημοσιεύεται σε αλβανικές ιστοσελίδες των Σκοπίων.

Το παλιό Μοναστήρι ανάπνεε αλβανικά, ήταν υπερήφανο για τους πατριώτες ακτιβιστές που ζούσαν εκεί τη λαμπρή εποχή της μάχης για τη δημιουργία ενός αλφαβήτου, μιας εποχής που έληξε μετά τη δήλωση της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Ήταν το ατυχές έτος για τους Αλβανούς, το 1913, όταν η Διάσκεψη του Λονδίνου, κατένειμε αυτήν την αλβανική πόλη, όπως και πολλά άλλα μέρη αλβανικών εδαφών, εκτός της αλβανικής επικράτειας. Αυτή η πόλη είναι γνωστή ως το λίκνο του Αλβανικού Αλφάβητου, μετά την αναγνώριση της Αλβανίας από τη Διάσκεψη του Λονδίνου, παρέμεινε στο έλεος των σλαβικών Σερβο-Βουλγάρων ηγεμόνων. Τότε υπέστη πρωτοφανή βία, ο μουσουλμανικός αλβανικός πληθυσμός προτίμησε να φύγει στην Τουρκία πριν αφομοιωθεί πλήρως από τους χριστιανούς. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εκείνους τους άγριους καιρούς και με τη συνεχή πίεση των βαρβάρων, η αλβανική αυτή πόλη, στην οποία έγινε η έκρηξη του αλβανικού πολιτισμού, το καύχημα του έθνους μας, το Αλφάβητο, είναι πια γνωστή μόνο για τις εκδηλώσεις που γίνονται με αφορμή τη δημιουργία του και μια φορά το χρόνο ενώνει τους Αλβανούς για να θυμηθούν τους παλιούς καιρούς, στην Ιερουσαλήμ των Αλβανών, θα έλεγα.

O Αλβανός συγγραφέας, ανακοίνωσε ότι σύντομα εκδίδεται και η ογκώδης εργασία του «Η Μακεδονία από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή μας», σημειώνει το δημοσίευμα της Ζουρνάλ.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment