20/10/2018

Λονδίνο: Πάνω από μισό εκατομμύριο ζητούν λαϊκή ψήφο για το Brexit

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι λαμβάνουν μέρος στην πορεία στο Λονδίνο υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος επί της τελικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συμμετοχή υπολογίζεται ανάμεσα σε 570 και 670 χιλιάδες άτομα. Η Αστυνομία δεν έχει δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για τον όγκο του πλήθους. Εάν οι υπολογισμοί των διοργανωτών επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για υπερπενταπλάσιο αριθμό σε σχέση με τους 100.000 που προβλεπόταν ότι θα λάβουν μέρος. Η πρωθυπουργός Μέι έχει επανειλημμένως απορρίψει την πιθανότητα επαναληπτικού δημοψηφίσματος.

Η «πορεία για Ψήφο του Λαού» χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές ως «η μεγαλύτερη, η πιο δυνατή και πιο σημαντική» εκδήλωση υπέρ της ανατροπής της πορείας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Oι διοργανωτές εκτιμούν ότι οι Βρετανοί, οι οποίοι ψήφισαν το 52% υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, θα είχαν ψηφίσει διαφορετικά αν είχαν συνειδητοποιήσει τις πραγματικές προκλήσεις του Brexit. Στην κεφαλή της πορείας θα είναι νέοι, πολλοί εξ αυτών χωρίς δικαίωμα ψήφου λόγω ηλικία στο δημοψήφισμα του 2016. Οι συμμετέχοντες θα φτάσουν στο Λονδίνο ακόμα και από τις Ορκάδες νήσους βορείως των ακτών της Σκοτίας. Συνολικά 150 πούλμαν έχουν ενοικιαστεί για τη μεταφορά των διαδηλωτών από μακρινές περιοχές. Τη διαδήλωση στηρίζουν πολιτικοί από όλα τα μεγάλα κόμματα, έστω και αν επισήμως μόνο οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προβάλλουν το δεύτερο δημοψήφισμα ως βασική πολιτική τους θέση.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην αρχηγός του ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, ηγείται αντιδιαδήλωσης υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment