2.10.18

Διεθνές Δικαστήριο: Απέρριψε προσφυγή της Βολιβίας για πρόσβαση στη θάλασσα

Βαρύ πλήγμα για τη Βολιβία και δικαίωση για τη Χιλή αποτελεί απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία το Σαντιάγο δεν είναι υποχρεωμένο να διαπραγματευθεί με τη Λα Πας την πρόσβαση στη θάλασσα, όπως επιδιώκει έναν αιώνα και πλέον η Βολιβία, η οποία απώλεσε 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους και 400 χιλιόμετρα ακτών, άρα και την πρόσβασή της στη θάλασσα, έπειτα από έναν τετραετή πόλεμο με τη Χιλή το 1883. Το Δικαστήριο, με 12 ψήφους έναντι τριών, «αποφάνθηκε ότι η Δημοκρατία της Χιλής δεν είναι νομικά υποχρεωμένη» να διαπραγματευθεί με τη Βολιβία μια «κυρίαρχη πρόσβαση» στη θάλασσα, ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, δηλώνοντας πάντως ότι έχει την ελπίδα πως τα δύο κράτη θα επιδείξουν τη «βούληση» να αρχίσουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις». Η απόρριψη της προσφυγής της Βολιβίας από το Διεθνές Δικαστήριο είναι νομικά δεσμευτική και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση σε αυτή. Η απόφαση του Δικαστηρίου έχει σημαντικό πολιτικό βάρος και για τις δύο χώρες.

Έπειτα από έναν αιώνα και πλέον άκαρπων διαπραγματεύσεων με το Σαντιάγο, η Λα Πας προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο το 2013, υποστηρίζοντας ότι η Χιλή ήταν υποχρεωμένη να βάλει τέλος στον εγκλωβισμό της φτωχότερης χώρας της Νότιας Αμερικής. Η κυβέρνηση στη Λα Πας υποστηρίζει ότι η οικονομική ανάπτυξή της θα έφθανε ακόμα και το 20% σε ετήσια βάση αν διέθετε πρόσβαση στη θάλασσα.  Το Σαντιάγο υποστηρίζει ότι τα σύνορα των δύο χωρών χαράχθηκαν βάσει της συμφωνίας ειρήνης που είχε υπογραφεί με τη Βολιβία το 1904, μετά τον Πόλεμο του Ειρηνικού (1879-1883).

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, παρών στην ακροαματική διαδικασία, πήρε λίγα λεπτά μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας τον λόγο για να διατρανώσει ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τη διεκδίκηση μιας κυρίαρχης πρόσβασης στη θάλασσα, ότι «ο αγώνας συνεχίζεται». «Η Βολιβία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ» τον αγώνα αυτόν, είπε ο Μοράλες, υπογραμμίζοντας την έκκληση των δικαστών να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στο Σαντιάγο και τη Λα Πας. Η παρουσία του Μοράλες για πολλούς ήταν πολιτική πρωτοβουλία, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην προεδρία της Βολιβίας το 2019.

Το Διεθνές Δικαστήριο «απέδωσε δικαιοσύνη και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, αποφαινόμενο με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό ότι η Χιλή δεν είχε ποτέ και καμιά υποχρέωση να διαπραγματευθεί πρόσβαση στη θάλασσα», έκρινε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα αφού έγινε γνωστή η απόφαση, κάνοντας λόγο για μια «μεγάλη μέρα για τη Χιλή» αλλά και «για το διεθνές δίκαιο».

ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": Η ΧΙΛΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΠΟΙΑ "ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ", ΟΥΤΕ ΕΙΧΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΛΙΒΙΑ. 

3 comments :

Anonymous said...

Θα μπορούσε να χρησιμεύσει το δεδικασμένο για άλλες περιπτώσεις σαν την δική μας, ΑΝ είχαμε Έλληνες πρωθυπουργούς και πολιτικούς...
Ο τσύριζα όμως δίνει πρόσβαση στην θάλασσα από μόνο του και φυσικά και ο μητσοτάκουλας θα είναι μιά από τα ίδια...
Το κουλό έστειλε "μυστικά" την σπυράκη σε συναντήσεις με τον ζαέφ! Θυμάμαι που έλεγε ότι έλεγε ψέματα στις ειδήσεις "για το καλό μας"!!!
Σιχαμάρα...
Α.Α.

Anonymous said...

Oι συνομιλίες από τις συσκέψεις αρχηγών στα Σκόπια
https://isxys.blogspot.com/2018/10/27-2018-19-2018.html

Διάβασε αξίζει

ΚΟΥΡΗΤΗΣ said...

Η ΣΠΥΡΑΚΗ ΨΕΥΔΕΤΑΙ. ΕΔΩ: https://www.viadiplomacy.gr/diapsevdi-to-dimosievma-tis-faz-i-maria-spiraki-gia-sinantisi-me-zaef/

Ξεκάθαρη απάντηση στο δημοσίευμα της FAZ, σύμφωνα με το οποίο είχε συναντήσεις με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, τονίζοντας ότι με τον Ζ. Ζάεφ είχε μία και μόνη τυχαία συνάντηση στην οποία του τόνισε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τον συμβιβασμό που προωθούσε ο Αλ. Τσίπρας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η κ. Σπυράκη τόνισε: «Πήγα να πάρω καφέ δίπλα από το ευρωκοινοβούλιο, δεν θυμάμαι πού ακριβώς, πήγαινα να πάρω το τρένο», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πέρα από αυτή την τυχαία συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, δεν υπήρξε δεύτερη, όπως υποστηρίζει η FAZ.

«Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη», ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Είχα οδηγία να παρουσιάσω τη θέση μας σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές».«Με ρώτησε «τι θα κάνετε;» και του είπα ότι θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας και πως μέχρι τότε δεν είχαμε ως κόμμα καμία επίσημη ενημέρωση», επεσήμανε η κα Σπυράκη.

Ερωτηθείσα γιατί δεν έγινε γνωστή αυτή η συνάντηση, η κα Σπυράκη απάντησε: «Ήταν μια δημόσια συνάντηση και έχω κάνει και άλλες πολλές τέτοιες».«Κυκλοφορούμε στα ίδια σημεία και στα ίδια μέρη. Δεν ανακοινώνουμε κάθε μέρα ποιους συναντάμε. Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται εκεί (σ.σ.: στο Ευρωκοινοβούλιο) διαρκώς», υπογράμμισε.

ΟΙ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΤΗΣ ΩΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.