07/10/2018

Η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ αλλά ο Στρατός της… μένει στην Γερμανία

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": Η ΜΟΝΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΠΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΝΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ. Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ή Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ BREXIT ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΜΕΤΑΞΥ Η.Β ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΓΕΡΜΑΝΙΩΝ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΤΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ.

To Brexit δεν θα εμποδίσει την Βρετανία να διατηρήσει την στρατιωτική της παρουσία σε γερμανικό έδαφος και μετά το 2020 –δια παν ενδεχόμενον. Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Γκάβιν Γουίλλιαμσον, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό θα παραμείνουν στην χώρα, παρά την επιστροφή ορισμένων μονάδων στην Βρετανία. «Δεν θα κλείσουμε τις εγκαταστάσεις μας στην Γερμανία, αντιθέτως, θα τις κρατήσουμε ανοικτές ως προκεχωρημένη βάση του Στρατού» δήλωσε ο υπουργός στο πρόσφατο συνέδριο των Συντηρητικών. Βρετανικό προσωπικό θα παραμείνει στο Πεδίο Ασκήσεων Sennelager το οποίο χρησιμοποιείται από βρετανικές και Νατοϊκές δυνάμεις για εκπαίδευση με πραγματικά πυρά, ασκήσεις μεγάλης κλίμακας μηχανοκινήτων μονάδων και εξοικείωση στην μάχη σε αστικό περιβάλλον.

Τα 45 τετρ. μίλια του Sennelager Training Area είναι το μέρος που οι Βρετανοί δοκίμασαν πέρυσι τακτικές «ξεχασμένες» εδώ και μια 15ετία στο πλαίσιο της εκπαίδευσης σχεδιασμού και διεξαγωγής συμβατικών επιχειρήσεων υψηλής έντασης ενώ στις εσχατιές του οι Ουαλοί Φρουροί προετοιμάσθηκαν για την ανάπτυξή τους στο Αφγανιστάν. Οι τοπικές Αρχές είχαν σχέδια να το μετατρέψουν σε πάρκο αλλά προφανώς… όχι ακόμη. Πέραν του Sennelager και του παρακείμενου στρατοπέδου (Athlone Barracks) στο Paderborn, οι Βρετανοί παραμένουν και στο Minden όπου μαζί με την Bundeswehr παρέχουν εκπαίδευση στα πλωτά μέσα ζεύξης ποταμού τύπου Μ3 σε μονάδες του ΝΑΤΟ. Επίσης διατηρούνται και οι εγκαταστάσεις στο Mönchengladbach καθώς στις εκτάσεις του Ayrshire Barracks μπορούν να αποθηκευτούν περίπου 2.000 οχήματα για μελλοντική χρήση.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την ανάκληση όλων των βρετανικών δυνάμεων που στάθμευαν σε γερμανικό έδαφος στην Βρετανία, με τις τελευταίες μονάδες να αποχωρούν το 2019 και τις βάσεις τους να κλείνουν. Ήδη, βάσεις και συγκροτήματα, όπως το Rheindahlen Military Complex, έχουν παραδοθεί στις γερμανικές αρχές. Μετά την μεταφορά του Αρχηγείου των Βρετανικών Δυνάμεων στην Γερμανία (British Forces Germany) από το Rheindahlen στο Bielefeld το 2013, μονάδες συγχωνεύθηκαν και διαλύθηκαν ανοίγοντας τον δρόμο για το κλείσιμο της βάσης Hameln όπου έδρευε το 28 Σύνταγμα Μηχανικού. Δύο χρόνια αργότερα έκλεισαν περισσότερες βάσεις, όταν αποχώρησαν τα βρετανικά Συντάγματα που στάθμευαν εκεί. Τον επόμενο χρόνο ήταν η σειρά άλλων μονάδων (5 Rifles και 6 Regiment, Royal Logistic Corps) να φύγουν για την απόδοση τριών στρατοπέδων και του Εκπαιδευτικού Κέντρου στο Κίελο στην Bundeswehr. Το Αρχηγείο των ΒFG θα πάψει να λειτουργεί το 2019 και τα τελευταία στοιχεία της 20th Armoured Infantry Brigade –συμπεριλαμβανομένων των Queen’s Royal Hussars– προβλέπεται να αποχωρήσουν τον ίδιο χρόνο, αφήνοντας μόνο ένα μικρό κλιμάκιο σε ρόλο συνδέσμου με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η επόμενη δεκαετία θα είναι η πρώτη από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που η Βρετανία δεν θα διαθέτει μια σημαντική στρατιωτική παρουσία στην Γερμανία. Η απόσυρση των βρετανικών δυνάμεων θα έχει συνέπειες στην επιρροή που ασκεί η Βρετανία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας στις σχέσεις της με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, εκτιμούν αναλυτές. Όπως επισημαίνουν, οι BFG αντιπροσώπευαν την δυνατότητα της Βρετανίας να αναπτύσσει μεγάλους αριθμούς συμβατικών δυνάμεων στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια αντίστοιχη δέσμευση, ως αντίβαρο στην απόσυρση των εν λόγω δυνάμεων, ενδεχομένως αυτό θα εκληφθεί ως βρετανική έλλειψη ενδιαφέροντος να παραμείνει ένας σημαντικός στρατιωτικός εταίρος. Ένα από τα πολλά επιχειρήματα για την απόσυρση από την Γερμανία ήταν ότι η χώρα και ο κόσμος έχουν αλλάξει μετά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Η Γερμανία είναι μια σύγχρονη δημοκρατία, με αξιοζήλευτο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το οποίο υπερβαίνει αυτό της Βρετανίας, ενώ το θέμα των στρατιωτικών δαπανών είναι περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό. Ως εκ τούτου, η Βρετανία ορθώς αποσύρεται από μια χώρα που έχει τα μέσα να αμυνθεί κατά οιασδήποτε πιθανής απειλής.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες, διαφορετικές απόψεις. Ο νυν Αρχηγός του βρετανικού Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Σερ Νικ Κάρτερ, είχε τονίσει την ανάγκη διατήρησης δυνάμεων στην Γερμανία πριν μήνες, όταν ακόμη ήταν Αρχηγού Στρατού. Ο ίδιος πιστεύει ότι η ρωσική απειλή καθιστά αναγκαία μια «προκεχωρημένη βάση» στην ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι όμως μόνο η «ρωσική απειλή» ο λόγος της παραμονής στην Γερμανία ή μήπως χωρίς να το διαφημίζει η Βρετανία θέλει μετά το Brexit να ρίχνει και μια ματιά τί κάνουν οι Γερμανοί;

https://www.ptisidiastima.com/british-foreces-to-remain-in-germany/

No comments :

Post a Comment