13/10/2018

Ε.Ε: Συστάσεις και σειρά προτεινόμενων ενεργειών που θα πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις για να βελτιώσουν την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη

Τις περιλαμβάνει ψήφισμα που ενέκρινε στο Στρασβούργο, η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το ψήφισμα εγκρίθηκε βάσει της έκθεσης «Η Πυρηνική Ασφάλεια στην Ευρώπη» της εισηγήτριας Ε.Ν. Γκινάι (Τουρκία, EC) από την επιτροπή για τις Κοινωνικές Υποθέσεις, την Υγεία και την Αειφόρο Ανάπτυξη και αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου δυστυχημάτων από βλάβη ή από κακόβουλη, τρομοκρατική ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό συστήνει συχνότερους ελέγχους ασφάλειας σε αντιδραστήρες άνω των 40 ετών, ισχυρότερες και πιο ανεξάρτητες εθνικές ρυθμιστικές αρχές στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Επίσης, ενισχυμένη φυσική προστασία των αντιδραστήρων και των δεξαμενών αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου, μέτρα για την παύση πτήσεων drones πάνω από πυρηνικές υποδομές, ευρύτερη ζώνη προστασίας γύρω από τα πυρηνικά εργοστάσια και καλύτερη πληροφόρηση για τους κατοίκους της περιοχής σχετικά με την ετοιμότητα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Δεδομένου ότι πολλοί ευρωπαϊκοί πυρηνικοί σταθμοί βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από μεγάλες πόλεις με μεγάλο πληθυσμό και λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφές και συνέπειες των δυστυχημάτων του Τσερνομπίλ (1986) και της Φουκουσίμα (2011), με το ψήφισμα παροτρύνονται επίσης οι αρχές της Λευκορωσίας να μην εκδώσουν άδεια λειτουργίας για τον πυρηνικό σταθμό του Όστροβετς, που κατασκευάζεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της γειτονικής Λιθουανίας, πριν τη λήψη μέτρων μεγαλύτερης προστασίας από σεισμούς και πτήσεις μεγάλων αεροσκαφών, και σεβασμού των προτύπων ασφαλείας. Επίσης, στο ψήφισμα εκφράζεται βαθιά ανησυχία σχετικά με τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Ακουγιού (Τουρκία) στην επαρχία Μερσίν, σε μια σεισμογενή περιοχή μόλις 85 χλμ. από την Κύπρο και κοντά σε άλλες γειτονικές χώρες. Έτσι, και κατόπιν εγκριθείσας τροπολογίας που κατέθεσε η Στέλλα Κυριακίδου από την Κύπρο, ζητείται από τη τουρκική κυβέρνηση να προσχωρήσει στη Σύμβαση UNECE ESPOO (για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων) και να λάβει υπόψη όλες τις προειδοποιήσεις που εξέφρασαν και οι ίδιοι οι πολίτες της για διαβούλευση με τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια.

Στατιστικά, σημειώνεται ότι 17 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης διαθέτουν πυρηνικές βάσεις και λειτουργούν 184 αντιδραστήρες, εκ των οποίων οι 29 είναι πάνω από 40 χρόνων.

ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ. ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΠΩΣ ΠΟΛΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΩ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ. 

No comments :

Post a Comment