03/10/2018

Τουρκία: Έγινε bail out στις τράπεζες;

"Μυστήριο με την πώληση 10,9 δισ. λιρών (ή 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) χρέους μειωμένης εξασφάλισης την περασμένη εβδομάδα από τις τουρκικές τράπεζες "

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟ. Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΘΕΙΑ (ΚΙΝΑ) ΜΕ ΤΟ ΠΑΧΥ (ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΥΘΜΕΝΟ) ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ, ΖΟΡΙΣΤΗΚΕ (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕ) ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ  ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΓΟΓΓΥΣΤΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΗΣ ΑΝΗΨΙΑΣ (ΤΟΥΡΚΙΑ). Η ΑΝΗΨΙΑ ΛΟΙΠΟΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΔΙΝΕΙ Ο ΑΛΛΑΧ , ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΑ ΩΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΡΙΟ. ΤΟΤΕ Η ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΗ ΘΕΙΑ  ΜΗΝΥΣΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΛΛΟ, ΤΩΡΑ, ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΤΕΙ. Η ΑΝΗΨΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΡΕΧΟΝΤΑ "ΜΙΚΡΟΕΞΟΔΑ", ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ. ΑΠΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. ΟΠΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ (ΣΧΕΔΟΝ ΣΙΓΟΥΡΑ) ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΑΛΛΟΝ ΗΛΙΘΙΟ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Το 2014, η Τουρκία εμφανίστηκε ως ο «μυστηριώδης» κόμβος σε αυτό που τότε ήταν το πιο περίεργο σύστημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (που περιλάμβανε επίσης την Κίνα και το Ντουμπάι) και περιλάμβανε περίπου 200 τόνους "μυστικού" χρυσού από το Ιράν, προκειμένου να επιτραπεί στο κράτος να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις συνεχίζοντας παράλληλα να εξάγει πετρέλαιο χωρίς να πληρώνει σε δολάρια. Και ενώ η Τουρκία θα είναι πιθανώς βασικός παίκτης σε οποιοδήποτε καθεστώς κυρώσεων μετά το Νοέμβριο, όταν οι κυρώσεις των ΗΠΑ για το Ιράν τεθούν σε πλήρη ισχύ, δημιουργήθηκε ένα νέο μυστήριο γύρω από την αναδυόμενη αγορά, το νόμισμα της οποίας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του 2018.

Αυτή τη φορά, το "μυστήριο" περιλαμβάνει τις κρατικές τράπεζες της Τουρκίας και συγκεκριμένα την πώληση 10,9 δισ. λιρών (ή 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) χρέους μειωμένης εξασφάλισης την περασμένη εβδομάδα. Αυτό είναι το ζήτημα που κυριαρχεί στις συζητήσεις μεταξύ των επενδυτών, με τις εικασίες να επικεντρώνονται στο κατά πόσο τα περιουσιακά στοιχεία από το ταμείο ανεργίας του έθνους χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών, αποτελώντας ουσιαστικά ένα κρυφό σχέδιο διάσωσης από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η κρατική Turkiye Vakiflar Bankasi TAO πούλησε 4,99 δισ. λίρες τίτλους κατηγορίας 1 με πληρωμή τοκομεριδίου σταθερού επιτοκίου σε εξαμηνιαία βάση. Η Turkiye Halk Bankasi πούλησε 2,98 δισ. λίρες τίτλων Κατηγορίας 2 και η Turkiye Ihracat Kredi Bankasi AS, γνωστή ως Eximbank, πούλησε 2,9 δισ. λίρες Tier-2 την περασμένη εβδομάδα με 10ετή λήξη, ολοκληρώνοντας την πώληση την ίδια μέρα που έλαβε τη σχετική κανονιστική έγκριση. Και οι τρεις πωλήσεις έγιναν μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων (private placement) και οι αποδόσεις δεν έχουν ανακοινωθεί, ενώ λόγω των ιδιωτικών πωλήσεων, ουσιαστικά δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες σχετικά με τις συναλλαγές. Οι μεγάλες αυτές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν οι τράπεζες ανακοινώσουν τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2018, αφήνοντας υποψίες ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που επλήγησαν από την πτώση της λίρας.

Επίσης, έλαβαν χώρα μετά από μια επιθετική εκκαθάριση από τις τράπεζες τον περασμένο μήνα για την κάλυψη των κεφαλαίων. Άλλωστε, αυτό ήταν γνωστό, αφού πριν από δύο εβδομάδες, οι τουρκικές τράπεζες διέθεσαν αποθέματα χρυσού ύψους 4,5 δισ. δολαρίων, τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν με αντάλλαγμα "πιο ρευστά" περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, η πώληση χρυσού φαίνεται να μην επαρκούσε για την κάλυψη των κεφαλαιακών ελλείψεων, έτσι προχώρησαν σε πωλήσεις ομολόγων.

Δεδομένου ότι δεν υπήρχε διαφάνεια στις πωλήσεις, "η φημολογία έχει ενταθεί ότι το ταμείο ανεργίας αγόρασε αυτά τα ομόλογα", την ώρα που οι κανονισμοί θα έπρεπε να είχαν εμποδίσει το ταμείο να επενδύσει άμεσα στα ομόλογα των κρατικών τραπεζών.Απαντώντας σε ερώτηση των ξένων μέσων ενημέρωσης, η Halkbank δήλωσε ότι από τη στιγμή που τα ομόλογα πωλήθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, δεν θα είναι σε θέση να παράσχουν πληροφορίες για τους επενδυτές και η απόδοση θα ανακοινωθεί αργότερα, όταν θα πραγματοποιηθούν πληρωμές με κουπόνια.
Ομοίως, η Vakifbank δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες πέρα από τη δημόσια δήλωσή της.
Επίσης, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε κάτι.

http://bankingnews.gr/index.php?id=386880

No comments :

Post a Comment