28/09/2018

Τα νήπια προτιμούν τους νικητές…

Μόλις που έχουν μάθει να περπατάνε και να μιλάνε. Μόλις που έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις με άλλα συνομήλικά τους παιδιά. Και όμως, αυτά τα μικροσκοπικά νήπια «ζυγίζουν» στοιχεία του κοινωνικού στάτους των ανθρώπων γύρω τους προκειμένου να αποφασίσουν ποια άτομα προτιμούν να συναναστρέφονται και ποια όχι. Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ορχους στη Δανία και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν μέσα από μελέτη τους σε νήπια ηλικίας 21-31 μηνών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και μωρά ηλικίας εννέα μηνών μπορούν να κατανοήσουν ποιος θα νικήσει σε μια… μάχη μεταξύ «Δαβίδ και Γολιάθ». Οταν στο πλαίσιο μελέτης τα μωρά έβλεπαν δύο άτομα τα οποία έκλειναν το ένα τον δρόμο του άλλου, αυτόματα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το πιο μεγαλόσωμο άτομο θα νικήσει το πιο μικρόσωμο. Η μελέτη είχε διεξαχθεί από τη Λότε Τόμσεν, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οσλο και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ορχους, και τους συνεργάτες της.

Τώρα οι ερευνητές πήγαν ένα βήμα πιο πέρα, αποδεικνύοντας ότι τα νήπια προτιμούν και τα ίδια να έχουν σχέσεις με τους νικητές και όχι με τους ηττημένους, όπως ανέφεραν σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Human Behavior». «Ο τρόπος που κάποιος συμπεριφέρεται όταν υπάρχει μια «σύγκρουση συμφερόντων» αποκαλύπτει πολλά σχετικά με το κοινωνικό στάτους του. Σε όλα τα κοινωνικά είδη ζώων, εκείνα που έχουν χαμηλότερο κοινωνικό στάτους υποτάσσονται σε εκείνα που βρίσκονται πιο ψηλά στην ιεραρχία. Θελήσαμε λοιπόν να εξερευνήσουμε αν τα μικρά παιδιά κρίνουν με διαφορετικό τρόπο τα άτομα με υψηλό και τα άτομα με χαμηλό στάτους»ανέφερε η Ασλεϊ Τόμας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν, η οποία ήταν και η κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης.

Στο πλαίσιο αυτής της «εξερεύνησης» οι επιστήμονες έβαλαν δύο μαριονέτες να προσπαθούν να διασχίσουν μια σκηνή προχωρώντας σε αντίθετες κατευθύνσεις. Οταν οι μαριονέτες συναντιούνταν στο κέντρο της σκηνής, έκλειναν η μία τον δρόμο της άλλης. Τότε η μία από τις δύο μαριονέτες υποχωρούσε, έκανε στο πλάι, και άφηνε την άλλη μαριονέτα να συνεχίσει τον δρόμο της και να διασχίσει τη σκηνή. Ολο αυτό το «δρώμενο» το παρακολουθούσαν τα νήπια. Οπως φάνηκε μετά το τέλος του, 20 από τους 23 μικρούς εθελοντές προτίμησαν τη μαριονέτα που είχε «νικήσει», εκείνη που είχε «υψηλότερο στάτους».

Σε ένα δεύτερο μέρος της μελέτης οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν τα νήπια θα συνέχιζαν να προτιμούν τη νικήτρια μαριονέτα ακόμα και αν νικούσε μέσω της βίας. Εβαλαν λοιπόν μια άλλη ομάδα νηπίων να παρακολουθήσει ένα αντίστοιχο «σόου» με τις δύο μαριονέτες, μόνο που αυτή τη φορά η μία μαριονέτα προκειμένου να νικήσει έσπρωχνε βίαια την άλλη μαριονέτα. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, όπως προέκυψε, 18 από το σύνολο των 22 νηπίων που συμμετείχαν απέφυγαν τη νικήτρια μαριονέτα και προσέγγισαν το «θύμα».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύεται ότι και τα μικρά παιδιά, όπως και τα υπόλοιπα κοινωνικά ζώα, προτιμούν όσους έχουν υψηλό στάτους, μόνο όμως όταν το στάτους αυτό αναγνωρίζεται από τον περίγυρο και δεν προκύπτει από χρήση αθέμιτων μέσων. Σε αυτό το σημείο πάντως τα παιδιά διαφέρουν από τους στενότερους συγγενείς μας μεταξύ των πρωτευόντων ειδών, τους μπονόμπο, που συνεχίζουν να προτιμούν τους νικητές, ακόμα και αν εκείνοι χρησιμοποιούν δύναμη και βία για να φθάσουν στον στόχο τους. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Τόμσεν, τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι «οι βασικοί κανόνες που διέπουν τις κοινωνικές σχέσεις πιθανώς είναι έμφυτοι στους ανθρώπους. Και αυτό διότι η ανθρώπινη φύση αναπτύχθηκε μέσα από χιλιάδες χρόνια συμβίωσης ανθρώπων σε πολιτισμικές κοινότητες».

https://www.tovima.gr/2018/09/15/science/ta-nipia-protimoun-lftous-nikites/

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΙΔΟΥ (ΚΑΙ) ΓΙΑΤΙ Η Χ.Α ΚΑΘΗΛΩΘΗΚΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ. Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΔΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ "ΒΙΑΣ", ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΝ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ, (ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΦΤΑΣΕ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΚΤΙΚΗ, ή ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΕΚΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ)  ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ "ΝΗΠΙΩΝ", ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ, ΔΕΝ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ.
ΕΝΟΧΟΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΟΠΟΥ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΘΥΜΟΣ ΜΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΧΑ.
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΩΣ Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ. ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΕΤΣΙ Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ, ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΟΛΟ, ΑΔΙΚΑ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΑ. ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΟΥΣΙΑ ΠΩΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)  Ο ΜΟΝΙΜΑ ΧΑΜΕΝΟΣ.
ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑ ΝΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΠΙΑ ΗΤΑΝ ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΥΛΕΣ ΤΟΥΣ. ΥΠΟΝΟΩ ΠΩΣ ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΞΑΓΟΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΑΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥΣ.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΑΝ ΟΛΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ, ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΝΙΚΗ.  ΕΚΕΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΗΜΕΙΟ.

1 comment :

  1. Anonymous29/9/18 19:18

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ Η ΜΑΖΑ ΕΙΝΑΙ ΘΗΛΥΚΟΥ ΓΕΝΟΥΣ. ΩΣ ΘΗΛΥΣ, Η ΜΑΖΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΦΤΥΝΟΥΝ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ.

    ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΜΑΖΑ ΝΑ ΤΑΥΤΗΣΤΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΘΕΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ.

    ΤΩΡΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΙΑΤΙ Η Χ.Α ΚΟΛΛΗΣΕ ΣΤΑ (ΟΥΤΕ) 10% ΔΕΝ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΧΥΔΑΙΟΣ.

    ΑΧΕΛΩΟΣ

    ReplyDelete