26/09/2018

Να περιοριστούν οι κίνδυνοι από το ξεπούλημα κρίσιμων–στρατηγικών υποδομών

Στις 13 Αυγούστου 2018 (πριν από ένα μήνα) ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τραμπ υπέγραψε ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο λίγοι αντιλήφθηκαν. Το διάταγμα αφορά τους Κινδύνους Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ. Τη… FIRRMA (Foreign Investment Risk Review Modernization Act), για την οποία αξίζει κανείς να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες. Ποιός είναι ο στόχος της FIRRMA; Να περιοριστούν οι κίνδυνοι από το ξεπούλημα κρίσιμων–στρατηγικών αμερικανικών υποδομών σε ξένους επενδυτές. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η FIRRMA ουσιαστικά «φωτογραφίζει» το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Πρόκειται για την ανανέωση ουσιαστικά προηγούμενης σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας (της CFIUS). Ορισμένα νομοθετήματα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ορισμένες φορές επηρεάζουν και τα τεκταινόμενα αλλού. Επί παραδείγματι στην Ελλάδα ελάχιστοι ίσως είχαν αντιληφθεί τη σημασία ενός άλλου αμερικανικού νομοθετήματος: Της FCPA (Foreign Corrupt Practices Act). Η FCPA στοχεύει στην πάταξη της διαφθοράς μη-Αμερικανών αξιωματούχων οι οποίοι επηρεάζουν με τις ενέργειές τους ή με τις μη-ενέργειές τους, την απόφαση για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ιστορικά η Ευρώπη ακολουθούσε συνήθως αργοπορημένα την πολιτική των πρωτοπόρων σε αυτά Ηνωμένων Πολιτειών. Η αίσθηση είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως έχει πλέον αφυπνιστεί και αναζητεί μία «ευρωπαϊκή FIRRMA» προσαρμοσμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα…

Τούτων λεχθέντων, η εμμονή ορισμένων (και στην Ελλάδα) για την ιδιωτικοποίηση ακόμη και των πιο κρίσιμων γεωπολιτικά ευρωπαϊκών υποδομών, προκαλεί μάλλον ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (παρόμοιες ανησυχίες έχουν αρχίσει να εγείρονται και στο Ισραήλ όταν αποφάσισε να παραχωρήσει λιμένα που χρησιμοποιεί και ο αμερικανικός στόλος… στους Κινέζους για διαχείριση). Το έμμεσο μπλοκάρισμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης ίσως δίνει τις πρώτες αποχρώσες – αλλά πολύ σοβαρές για να αγνοηθούν ακόμα και από σεσημασμένους ανόητους, όχι μόνο κυβερνητικούς – ενδείξεις, για τυχόν αλλαγές-διεργασίες που έχουν ξεκινήσει στις αργόστροφες Βρυξέλλες. Το αν καταλαβαίνει κανείς στην Ελλάδα τη «μεγάλη εικόνα», μένει να αποδειχθεί.

https://www.defence-point.gr/news/mia-firrma-oli-dikia-mas-anathema-ki-an-echi-ascholithi-kanis-stin-ellada

ΣΧΕΤΙΚΑ: 
Φρένο σε κινεζική διείσδυση στην ενέργεια
Israel Is Giving China the Keys to Its Largest Port

No comments :

Post a Comment