30/09/2018

Μεταφορά 10000 από τα νησιά στην Ηπειρωτική χώρα - 36423 εισέβαλαν μέσω Τουρκίας από τις αρχές του χρόνου.

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΟΠΟΙΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Ε.Ε-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ. ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ.

Η αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής στη Μόρια, της ΒΙΑΛ στη Χίο και της Σάμου θα γίνει με την μεταφορά χιλιάδων σε διαμερίσματα ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ωστόσο η διαδικασία αυτή θα εξελιχθεί μέσα στους επόμενους μήνες και θα ολοκληρωθεί το 2019. Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φτιάξει αυτό που λέμε «σημείο μηδέν», δηλαδή να φιλοξενούνται σε κάθε δομή όσοι προβλέπονται από την κατασκευή της.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό, από τους περίπου 66.000 που βρίσκονται στην Ελλάδα φιλοξενούνται σε σπίτια 26.000. Το επόμενο εξάμηνο θα φιλοξενηθούν άλλα 6.000 άτομα. Στόχος του νέου αυτού προγράμματος που θα ξεκινήσει το 2019, του οποίου η έγκριση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης αναμένεται, είναι να κερδίσει η χώρα μας χρόνο έτσι ώστε να εξελιχθεί περαιτέρω το πρόγραμμα των 5.000 θέσεων σε διαμερίσματα και των επιπλέον 5.000 θέσεων που θα αφορά ανθρώπους που έχουν πάρει άσυλο, αλλά διαμένουν ως αιτούντες άσυλο.

Ο Δημήτρης Βίτσας ανακοίνωσε επίσης ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι να δημιουργηθούν δύο transition camp όπου οι πρόσφυγες θα πηγαίνουν, θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα και μετά θα μεταφέρονται. Τα δύο κέντρα θα δημιουργηθούν στο Βαγιοχώρι Θεσσαλονίκης και στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών.

Μεταξύ Ιανουαρίου και μέσα Σεπτεμβρίου, 38.687 άτομα πέρασαν μέσω Τουρκίας στην Ε.Ε, 43% δηλαδή περισσότεροι σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Από αυτούς 36.423 εισέβαλαν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Το ένα τρίτο εξ αυτών, δηλαδή 12.147, εισέβαλαν μέσω στεριάς. Άλλες χώρες στις οποίες θέλησαν να κατευθυνθούν μετά την Τουρκία, ήταν η Ιταλία (1.965), η Βουλγαρία (239) και η Κύπρος (71). Η κυριακάτικη Welt επικαλείται έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το 45% των ανθρώπων που εισέβαλαν μέσω στεριάς στην Ελλάδα είναι Τούρκοι και υπολογίζονται στους 5.300.

Η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας που υπεγράφη το 2016 προέβλεπε ότι όλοι οι  πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία και θα καταβάλλεται προσπάθεια τα κυκλώματα διακινητών να καταπολεμούνται αποτελεσματικότερα. Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα λάμβανε οικονομική στήριξη ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την Παρασκευή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση της με τον Ρετζέπ Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Ε.Ε θα φανεί συνεπής απέναντι στις οικονομικές υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία για το προσφυγικό. 

ΑΜΠΕ

2 comments :

  1. Anonymous30/9/18 14:34

    Γιατί εμείς τι πιστεύαμε, ότι τους μεταφέρουν από τα νησιά για να φύγουν;
    Γι' αυτό υπογράφω ως ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΓΚΟΥΛΑΣ.

    ReplyDelete
  2. ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΑΜΕ.

    ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ , ΟΙ ΑΛΛΟΙ , ΟΛΟΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ..."ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ" ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ; ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΩΝ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΩΝ , ΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ, ΕΙΤΕ ΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ. ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΠΩΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ.

    ReplyDelete